Engelli bireylerin hakları aslında temel insan hakkıdır. Yerel ya da idari yönetimler engelli haklarını teslim ederken aslında en temel insan hakkını hayata geçirmiş olurlar. Engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözümünde epeyce yol alınmış olsa da, hala yaşadıkları pek çok sıkıntı var.
Birkaç ay önce bir toplantıda, üst düzey yöneticiyken emekli olmuş bir kadın; “Ya Gül Hanım emekli olunca Müge Anlı’nın programını izlemeye başladım. Çok sayıda insana akülü ve normal tekerlekli sandalye dağıtıyorlar. Devlet engellilere zaten sandalyeyi ücretsiz veriyor. Ne yapıyorlar bu sandalyeleri, satıyorlar mı acaba?” diye sordu.
Soru o kadar çapsızdı ki idrak edemedim; “Anlamadım” dedim… Bir daha sordu… Daha sonra düşündüğümde, üniversite mezunu, kariyer yapmış bir insana hiç yakıştıramadığım için beynimin o sözcükleri reddettiğinden duyduklarımı anlamama haline düştüğüm kanaatine vardım.
Kadının bu sözleri üzerine sinirimden güldüm. Kadın bir atarlandı bana! İyi zamanıma denk gelmişti; sakin sakin izah ettim:
“Ya eğitimli, yol yordam bilen birisisiniz. Kendinizi benim gülmeme neden olan böyle bir duruma düşüreceğinize internetten arayıp sorgulasaydınız, SGK’nın tekerlekli sandalye bedellerinin yarısını bile ödemediğini, marka ve işlevlerine göre akülü sandalyelerin fiyatının 10 bin ile 40 bin lira arasında değiştiğini görürdünüz… Çoğunluğu dar gelirli olan fiziksel engelli bireylerin manuel ya da kent içinde bağımsız hareket etmelerini sağlayacak akülü tekerlekli sandalyelere erişimi çok zor. Müge Anlı çok ama çok hayırlı bir şeye vesile oluyor…”
Keşke gerek kalmasaydı; tüm fiziksel engelli bireyler, ihtiyaçlarına uygun tekerlekli sandalyelere herhangi bir bedel ya da fark ödemeden erişebilselerdi. (Şimdi fiyatlar daha da yüksek!)
HEPİMİZ BİRER ENGELLİ ADAYIYIZ!
Kadın bana inanmadı… Önyargılı olmamasını, araştırmasını söyledim. Sonuçta hepimiz birer engelli adayıyız. Baktım laf anlayacak gibi değil, tartışmayı uzatmadım, yürüdüm, gittim.
Bugün sağlıklısınız, yarın bir kaza, felç, damar tıkanıklığı gibi nedenlerle engelli bireye dönüşmeyeceğinizin garantisi var mı? Kimse böyle bir garanti veremez…
Bizler de onların sesini kamuoyuna taşımaya çalışıyoruz. Demek ki insanlar duymak istemeyince, duymuyorlar! Hala engellilere bakış açısı kıt olan insanlar var.
Ben bu olayı unutmuştum.Bu hanımefendi birkaç ay önce sosyal medyasında beni yazmış! “Saygısız gazeteci” diye… Neyse ki, kendi dediklerini de aynen yazmış!
Oysa internette üç beş dakikalık bir arama yapsaydı, işin doğrusunu öğrenirdi.
Tanımadığım bir sürü insan da paylaşımının altına beni destekleyen yorum bırakmış! Kendi sayfa arkadaşları çok tepki gösterince de paylaşımı silmiş. Arkadaşım da üzülmeyeyim diye bana söylememiş…
Yeni söyledi… Konuşurken laf lafı açtı; “hani bir kadın vardı seni sayfasında yazmıştı ya” dedi, çoktan unutmuştum. Yüksek tansiyon sorunu yüzünden beni sinirlendirecek mevzulardan olabildiğince uzak durmaya çalışıyorum.
“Hiç bilmiyorum! Kim? Ne yazmıştı ki” deyince yazdıklarını nakletti. Hatırladım. Bir fotoğraf attı; kadının ayağı alçıda, tekerlekli sandalyede! Karda kayıp düşmüş…
“Oh olsun” diyemedim ama “İnşallah ders olmuştur” dedim…
Engelli bireylerin işinin ne kadar zor olduğunu, kendilerini topluma daha ne kadar anlatmaları gerektiğini o kadın sayesinde bir kez daha fark ettim… Hayatın her alanında onca zorluğun yanı sıra önyargılarla boğuşuyorlar!
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İLE YILDIRIM BELEDİYESİ’NİN TEKERLEKLİ SANDALYE TAMİR DESTEĞİ
Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’In Engelsiz Yaşam Merkezi’nin temel atma töreninden sonra Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi’nde sohbet ederken engelli vatandaşlardan ve ebeveynlerinden gelen talepler doğrultusunda akülü ve aküsüz tekerlekli sandalyeler için belediye bünyesinde tamir atölyesi açtıklarını anlattığı aklıma geldi.
Çok yerinde bir hizmet… Keza Büyükşehir Belediyesi de Sürekli Engelsiz Yol Yardım Hizmetleri (SEYYAH) projesiyle engelli vatandaşların ayağına gidip akülü araçların tamir ve bakımını yapıyor.
Büyükşehir Belediyesi Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi (Merinos AKKM) içerisindeki Akülü Araç Tamir ve Bakım Atölyesi’nde 2021 yılı içinde 885 vatandaşın tekerlekli sandalye tamir ve bakımını gerçekleştirmişti.
Şimdi de bu hizmeti yol yardım olarak vatandaşların ayağına götürüyor. Engelli vatandaşlar, Bursa’nın 17 ilçesinden de 716 21 82 numaralı telefon hattını arayıp, yol yardım hizmetinden yararlanabiliyor. Başvuru üzerine belirtilen adrese kısa sürede ulaşan SEYYAH ekipleri, araçtaki tamir ve bakımı yerinde yapabildikleri gibi giderilemeyecek hasar var ise tekerlekli sandalyeyi atölyeye getirip gerekli çalışmaları yapıyor….
KENT KONSEYİ ENGELLİLER MECLİSİ YENİ YÖNETİM KURULU
Konuya dönecek olursak…
Büyükşehir Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanlığı’nı 2008 yılından buyana İbrahim Sönmez yürütüyordu. Genel Kurula, Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan engelli bireyler ve aileleri de katıldı…
Büyükşehir Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan’ın yanı sıra Engelliler Meclisi üyelerinin, engelli bireyler ile ailelerinin katıldığı genel kurulda mevcut başkan İbrahim Sönmez, tüm üyelerin oylarıyla yeniden başkanlığa seçildi.
Yeni Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:
“Ayhan Zenbilci, Can Şimşek, Emek Yılmaz, Emrah Düzlüce, Feryal Önen, Gülşah Güler, Harun Tunç, İpek Öztürk, İsmail Taş, Mecbure Güneri, Mustafa Tıkız, Orhan Koca, Özgür F. Havados, Savaş Akıncıoğlu, Serap Vural Saygı, Şenay Tonya, Uğur Saçıntı ve Zeynep Aktan…”
Başkan Sönmez ile başta yıllardır tanıdığım Ayhan Zenbilci ve tüm yönetim kurulu üyelerini kutluyorum.
Engelliler bireyler en temel insan hakları, Anayasal hakları için mücadele ediyor; sorunlarını, taleplerini çeşitli platformlarda bireysel ya da örgütlendikleri sivil toplum kuruluşları aracılığıyla duyurmaya çalışıyorlar
İşleri zor… Onlar hep yaptıkları gibi bıkmadan, usanmadan, engelli bireylerin sorunlarını, hak ve taleplerini kamuoyuna anlatmayı sürdürecekler. Ömür boyu sürecek bir en Yolları açık olsun.
OSMANGAZİ BELEDİYESİ BAREM’İNDE SONA DOĞRU
Osmangazi Belediyesi’nin en önemli projelerinden biri BAREM… Açılımı Osmangazi Belediyesi Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi. Demirtaş’ta 14 bin 162 metrekare alan üzerine bir kampüs şeklinde inşa edilen BAREM200 yaşlı, 150 engelli, 150 Alzheimer hastası olmak üzere toplamda 500 kişiye hizmet verecek.
Türkiye’nin en büyük ve en özel sosyal projesi… Bu ölçek ve kapsamda bir örneği daha yok. Osmangazi Belediyesi’nin geleceğe kalacak eser niteliğindeki işlerden birisi. Son hazırlıklar yapılıyor, yakında hizmete girecek.
Ak Parti Bursa İl Başkanı Davut Aydın, Bursa Milletvekillerinden Hakan Çavuşoğlu, Refik Özen, Mustafa Esgin, Atilla Ödünç, Zafer Işık ve Ak Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez’ olduğu heyet BAREM’i gezerek incelemelerde bulundu ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’dan son hazırlıklar hakkında bilgialdı.
İNEGÖL BELEDİYESİ’NDEN BİLBOARDLARA YEMLİK
Hep sıkıntılı konuları yazacak değiliz ya! İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban paylaştığı tweet’te şunları yazdı:
“Bu sefer billboardlar can dostlarımızın. Bazı billboardlarımıza kuşlar için yemlikler koyduk!”
Malum havalar soğuk. Kentleri, kırsal alanları bizlerle paylaşan kediler, köpekler, kuşlar, yaban hayvanları açlıkla karşı karşıya. Eskiden evlerde kuşhaneler olurdu. Eski camilerde de kuşhaneler vardır.
Gönüllü vatandaşlar yaz kış demeden sokak hayvanlarına besliyor. Belediyeler de sokak hayvanlarıyla yaban hayvanlarına yönelik besleme noktaları oluşturuyor. Özellikle çok soğuk ve karlı havalarda sokak hayvanlarının besine erişimi zorlaşıyor.
İnegöl Belediyesi inanılmaz bir projeye imza atmış. Türkiye’de başka örneği var mı hiç bilemiyorum. Fotoğrafta da göreceğiniz üzere İnegöl’de billboardlardan bazılarını kuşlara yemlik olarak tahsis etmiş. Ne güzel…