Yıldırım Belediyesi’nde kadın sürücülere ‘Yolda kalma güvende kal!” eğitimi!

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
Yıldırım Belediyesi’nde kadın sürücülere ‘Yolda kalma güvende kal!” eğitimi!
28-02-2022

Yıldırım Belediyesi kadın kooperatiflerine verdiği destek ve kurduğu sayıları 24’ü bulan Kadın Girişimci Eğitim Merkezleri, istihdama yönelik kurslarıyla Bursa’daki tüm ilçelere fark atıyor.

Pazar günü Yıldırım Belediyesi’nin Millet Mahallesi’ndeki Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ndeki Sosyal İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi’ndeydim.

Grafik tasarım kursu vardı; , Photoshop ve Illustrator öğretiliyor. Eğitimler tam donanımlı bilgisayar sınıfında veriliyor; sınıfta 3 D yazıcı da var.
Kurslar Yıldırım Belediyesi ve Yıldırım Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde veriliyor.

Cihaz ve donanımların Bir kısmı BEBKA; bir kısmı ise yurt dışı projeleriyle edinilmiş. Yine kapıda istihdama yönelik pastacılık kursunun ilanı vardı.

TÜRKİYE’DE EŞİ BENZERİ YOK!

Ancak, benim izlediğim kursun eşi benzeri yok. Türkiye’de ilk!

Kadın sürücülere yönelik yönelik “Yolda Kalma Güvende Kal” başlığı altında çok özel bir eğitim veriliyor.

Kadınlar sürücü olarak araçtaki arızayı anlayabilmeyi, basit arızaları giderebilmeyi, kısaca aracın dilinden anlamayı bir de daha güvenli araç kullanımını öğreniyorlar.

Kursun ilk etabında İl Emniyet Müdürlüğü personeli tarafından verilen 15 saatlik eğitimde şu konular işlenmiş:

“Güvenli araç kullanımı için sürücü davranışlarının geliştirilmesi; trafik güvenliği, trafik kurallarıyla ilgili mevzuat; trafik adabı, etik değerler ve sürüş psikolojisi; Sürücünün iş sağlığı ve güvenliği ile araç bakım kontrolü; ulaşımda enerji verimliliği ve zaman yönetimi”

Ben “Yolda kalma güvende kal” eğitimlerinin pazar günkü 2 etap dersine katıldım.

Bu etapta eğitimler Yıldırım Belediyesi Sivil Savunma Hizmetleri AFAD Personeli Ceyhun Eskioğlu tarafından veriliyor.

Eğitimlerin bir kısım Millet Mahallesi’ndeki Yıldırım Belediyesi İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi’ndeki sınıf ve bahçedeki araçlar üstünde; diğer kısmı ise Yıldırım Belediyesi Fen İşleri Şantiyesi Araç Bakım İstasyonu’nda verilecek…
128 saatlik bu eğitimden bazı konu başlıkları ise şöyle:

“Temel mekanik işlemler (silecek bakımı, araç sıvı bakımı ve yağ kontrolü); araç uyarı göstergelerinin anlamının kavranması ve takibi; araç ön düzen, fren ve tekerlek bakımı; güvenli şekilde araç lastiğinin değiştirilmesi.”

EĞİTİM PROGRAMI ÇOK DÜZGÜN HAZIRLANMIŞ!
Dersi 3 saat izledim. Ceyhun Eskioğlu eğitim materyali olarak çok iyi bir sunum hazırlamış. Bir yandan görsel içeriklerin yer aldığı slaytlarla sunum yaparken; öte yandan da konuyu inter aktif bir şekilde anlatıyor.

Eskioğlu’na elinde hazır bir metin olup olmadığını sordum; tüm eğitim içeriğini ve programı kendisinin hazırladığını anlattı. Çok başarılıydı, konuya çok hakimdi, karmaşık konuları en anlaşılabilir şekliyle aktarıyordu.

Derste benim katıldığım sırada önceki derslerin özeti yapılıyordu; konu aküydü; Eskioğlu “Kontağı çevirdiniz, arabada hiç ışık, hareket yok! İlk bakılacak şey akü! Aküdeki camı silip bakacaksınız; gösterge siyahta ise bitmiştir” dedi.

Ardından da takviye kablosu ile aküsü biten aracın nasıl çalıştırılacağı bilgisini uygulamalı olarak gösterdi.
Katılımcılar akünün hangi hallerde çabuk biteceğini de öğrendi.

ARACIN YÜZDE 100 ZARAR GÖRECEĞİ AHVAL

Hep yollarda görürüz, çalışmayan aracı çalıştırmak için birkaç kişi arkadan iter; Ceyhun Eskioğlu bunun külliyen yanlış olduğunu anlattı:
“Araçlar yüzde 90 Elektrik olmadığı için, ilk hareketi verecek güç olmadığından çalışmaz. İterek çalıştırmaya vurdurtmak deniyor. Yüzde 100 araç zarar görür. Motorun hareket etmesi için sistemin yağlaması olmadan hareket ettirmeye çalışmak motorun ömründen yüzde 20, 30 götürür. Otomatik vitesli araç ile zaten olmaz. Yeni nesil araçta motor yüzde 100 zarar görür. Motora, elektronik beyine zarar verirsiniz. Akü bitmişse yeni nesil araçlarda akü takviye kablosu için özel bir yer var.”

Aracın kenara ittirilmesini sordum; “Aracın kenara ittirilmesi başak, vurdurarak çalışmak başkadır…” dedi…
Her halükarda hem sürücü ve yolcuların can güvenliği hem de aracın aksamlarının uzun ömürlü olması açısından bakımlarının düzenli yaptırılması gerektiğini sık sık vurguladı.
Marş sistemleri, direksiyon, rot ve balans ayarları, fren sistemleri gibi konuları, yaşanacak sorunların araçtaki etkisini anlattı.

BAZI PRATİK ÖNERİLER

Ceyhun Eskioğlu’nun pratik öneri ve uyarılarından bazıları şöyleydi:

3 viteste çıktığınız yokuşu 3 viteste inmelisiniz. Aksi takdirde her virajda firen yaparak balatayı bitirirsiniz. Yokuşu çıktığınız vitesle ineceksiniz. Otomatik viteste müdahale yoktur. Gaza basmayıp vitese bırakırsanız, o kendini devirler. Frenleri gereksiz ısıtmayacağız…”

“Kaputu açtığınızda yağ sızıntısı varsa varsa parmağınızı değdirip tadına bakın; antifriz şekerlidir, hidrolik yağı acıdır…”

“Karlı havalarda frene basılmaz. El frenini iki çıt çekeceksiniz. Sadece iki çıt. Yavaş yavaş gidin. El fireni arka tekerlekleri hafif sıkıştırır, kontrol sizde olur. El freni elektrikli ise böyle kullanılmaz. Karlı havalarda küçük vitesle gideceksiniz, fren yok, aşırı gaz yok, ne kadar çok gaza basarsanız, o kadar patinaj yaparsınız…”

Ve günün son konusu lastiklerdi… Eskioğlu şunları söyledi:

“Araçta lastik çok önemli. Patlarsa takla attırır. Lastik basıncı kontrolü ve diş derinliği kontrolü yapılması şart. Lastik yüzünden her şey olabilir, bu yüzden çok önemli.

Uygun olmayan lastik, uygun olmayan hava basıncı aracı kazaya sebep olur. Her aracın lastik ölçüsü farklıdır. Lastik seçerken aracın katalog değerine uygun lastik seçilmeli…

Her lastiğin üzerinde üretildiği yıl ve hafta yazılıdır. Ona da dikkat etmek lazım. Arabanın altında olduğundan sıcak ve soğuktan, zemin koşullarından etkilenir. Hiç kullanılmamış olması, iyi durumda olduğunu göstermez. Kullanılmayan lastiklerin bile bir ömrü vardır. Lastiklerin ortalama ömrü 4 yıldır…”

KADIN KURSİYERLER LASTİK DEĞİŞTİRDİ!

Ardından da lastik değişiminin öğrenilmesi için bahçedeki araçların başına gidildi. Katılımcıların çoğu araçlarındaki yedek krikonun, hatta yedek lastiğin bulunduğu yeri bile bilmiyorlardı. Kimisi de aracında kriko olduğunun farkında değildi. Bulunca “Aaa varmış” dediler.
“Lastik değişiminde önce yol güvenliği alındı. Takoz konuldu. Yedek lastik söküldü; değiştirilecek lastik araç kriko ile yükseltilerek söküldü ve yenisi takıldı.
Velhasıl, pek çok erkeğin bile yapamadığı tekerlek söküm ve takım işlemini incecik narin bir kadın katılımcı başarıyla gerçekleştirdi…
Tüm kursiyerler, “Biz bundan sonra aracımızın lastiğini değiştirebiliriz” dediler!

Katılımcılar ise şimdiden yararını görmeye başlamış bile; şunları diyorlar:

“Ömrümde ilk kez kaputu açtım, antifiriz bitmişti. Benzincide kaputu açarken, insanlar şaşırarak baktı bana! Müthiş havalıydı!”

“Derste Hoca yağı anlattı. Sonra da araçta gösterirken, termostat yuvasında sorun olduğu ortaya çıktı. Tamirciye gittim, kaputu açtım, termostat yuvasını gösterip tamir etmelerini istedim. Adamlar çok şaşırdı, ‘Nereden biliyorsunuz siz bunu?’ diye sordular…
“Burada öğrendiğimiz bilgiler kendimize güveni artırıyor. Hiç aracın kaputunu açmamıştık. Şimdi baktığımızda neyin ne olduğunu biliyoruz. Kurs tamamlandığında çok daha bilgili olacağımız kesin.”

“Kursta öğrendiğimiz bilgilerin işe yaradığını görünce mutlu oluyoruz. “

“Arabanın kopan kayışının ne olduğunu bilmiyordum, Şimdi öğrendim ki, bir naylon çorapla bile geçici bir tamir yapıp aracı gideceğimiz yere kadar götürebilirmişiz!”

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?