Etkinliğin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş dünyadaki küresel salgın, kuraklık, yangın ve sel felaketleriyle büyük bir sınavdan geçtiğine dikkat çekerek, Türkiye’de tarımın da bundan etkilendiğini söyledi…
Başkan Aktaş Bursa’nın tarımsal potansiyelinin yüksek olduğuna, son yıllarda ciddi mesafeler kat edildiğine vurgu yaptı.
Büyükşehir Belediyesi olarak, Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Tarım Peyzaj AŞ, BUSKİ ve HAGEL olarak için seferberlik başlattıklarına değinen Aktaş şunları söyledi:
“Taviz vermeden, her yıl destekleri artırarak ama sonuçlarını da alarak yolumuza devam etmemiz gerekiyor.
Ürün toplama merkezleri, ekipman destekleri, tarımsal tahmin ve erken uyarı istasyonları, ipekböcekçiliği ve arıcılık destekleriyle altyapının yükseltilmesi çabası içerisindeyiz.
Fide fidan desteklerinde dönem sonuna kadar 5 milyon fidan desteğini hedef olarak belirledik.
Bu destekleri, toprak analizleri ile tamamen bilimsel yöntemlerle yapıyoruz. Hatır gönülle bu işler olmaz.”
Başkan Aktaş “Göreve geldiğimizden bu yana tarım alanına yaklaşık 56 milyon TL değerinde yatırım yapılmış oldu” dedi…
Tırpanıyla sahneye çıkan Karacabey Harmanlı köyünden katılan 94 yaşındaki çiftçi Fevzi Akın etkinliğe renk kattı.
Etkinliğin ilk bölümünde Başkan Alinur Aktaş stantları ziyaret etti, HAGEL standında konuklara zeytin fidanı dağıtıldı… Daha sonra Başkan Aktaş ve katılımcıların bir kısmı salondan ayrıldı…
“YAĞ HARİÇ TARIMDA DIŞA BAĞIMLILIĞIMIZ YOK!”
Etkinlik söyleşi ile devam etti. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut’un yönettiği panele söyleşiye konuşmacı olarak şu isimler katıldı:
“Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül, Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, BEBKA Genel Sekreteri Doç.Dr. M. Zeki Durak, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKKDK) Bursa İl Koordinatörü Bilal Tunç ve TARSİM Bursa Bölge Müdürü Oktay Çakıroğlu; Bursa Ziraat Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Sabri Ateş…”
Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül Bursa’da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak 63 bin gıda denetimi neticesinde 4 bin civarında gıda numunesinin analiz edildiğini anlattı.
Aygül “Bursa’da kırsal kalkınma olarak yapılan yatırımlar var. 15 senede 167 yatırım bitmiş durumda; 126 milyon lira; bugünün parası ile 300 milyon liralık bir destek söz konusu. Sulamada 84 milyon lira destek verildi” dedi.
Aygül sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin yağ dışında hiçbir üründe dışa bağımlılığı yok. Un ve yem sektöründe var; onlar da ürünü ithal edip katma değeri yüksek ürün haline getirip ihraç ediyorlar. Yıllık ortalama 4 milyon ton ithal ediliyor. Türkiye’nin yıllık üretimi 20-21 milyon tondur: geçen sene kuraklık olunca 17 milyon tona d üştü; ithalat 8 milyon tona çıktı. Un ithalatını kestiğimizde binlerce işçi işsiz kalacak.
Hollanda’nın toplam üretiminden söz ediliyor. Konya kadar bir yer; 70, 80 milyar Euro ithalatı var, işleyip satıyor.”
İyimser bir tablo çizen Hamit Aygül, “Bizim topraklarımız temiz. AB ülkelerinde peptisit dekar başına 10 kilogramın üstünde! Bizde dekar başına 1 kilogramdır. Dünyanın en temiz toprağı bizde. Dünyanın en temiz ürününü topluyoruz. Çiftçinin doğru zamanda ilaçlama yapabilmesi için sistemi kurduk. Hayvan hastalıkları için mobil istasyonumuz var” dedi.
‘TARIM MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR!’
Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş ise özetle şunları söyledi:
“Tarım olmadan gıda olmaz. Bursa’nın yüzölçümünün yüzde 1’lik alanı bile kapsamayan sanayinin kent ekonomisine etkisi yüzde 40’tır. Tarım arazileri para için değil fidan ve tohum ekmek için kullanılmalıdır. Günümüzde gıda arzı talebi etkileyen unsurları dikkate alınarak geliştirilmesi gerekir. Tarımsal üretim gıdanın güvenli geleceğinin teminatıdır. Tarımsal üretim günümüz dünyasında artık bir milli güvenlik meselesidir… “
Serkan Durmuş aralarında “Tarımsal envanter, istatistik, üretim potansiyeli, alternatif tarımsal üretim, kayıt sistemi, arazi toplulaştırılması, tarımsal ürünlerin ekim, verim ve üretim tahminlerinin yılbaşında yapılması” gibi bir dizi öneri getirdi.
BURSA’DA TARIM ARAZİLERİNİN YÜZDE 25’İ BOŞ BIRAKILMIŞ!
Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Fevzi Çakmak 2021 yılının kurak geçtiğini tarla bitkilerinde yüzde 14,3 oranında azalma yaşandığına değinerek şunları söyledi:
“İhracat da yapıyoruz. Ama sonuçta pek çok üründe kendi kendine yeter durumda da değiliz. Ama kendi kendimize yeter miyiz? Çiftçi desteklenirse, gençler köyüne dönerse olur. 2020 yılında 3, 1 milyon hektar araziyi boş bırakmışız.
Bursa’da tarım Türkiye’den daha iyi değil. Çok verimli topraklarımız olmasına rağmen yüzde 4,43’ü nadasa bırakılmış; yüzde 19’unun neden boş bırakıldığı ise bilinmiyor. Bursa’da tarım arazilerinin yüzde 25’e yakın bölümü ekilmemiş.”
Çakmak üreticinin üretmekten vazgeçtiğine dikkat çekti:
“2002 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi’Ne (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısı 2 milyon 600 bin iken, 2020’de 1 milyon 803 bine düşmüş! 800 bin çiftçi sistemden ayrılmış. Oysa pek çok destekten yararlanabilmeleri için ÇKS sistemine kayıtlı olmaları gerekiyor!”
Çakmak tarıma verilmesi gereken desteğin verilmediğine vurgu yaptı:
“2021 yılında GSML 7,2 trilyon lira, tarım desteklerine ayrılması gereken kaynak en az 72 milyar lira! 2021 bütçesinde 25,8 milyar lira iken, revize edilerek 29 milyar liraya çıktı. TÜİK bile gübredeki artış için yüzde 152 diyor. Elektrik, mazot ve tarım ilaçlarında da öyle. TÜİK ‘e göre süt üretimi yüzde 5 azaldı. Bunun anlamı çiftçi kazanamadığı için süt ineğini kesime gönderiyor. Süt üreticiliği hayvan besisini destekler. Hayvancılıkta da sorun başlayacak… İthal edilse de et fiyatları dünyada da yüksek. Bizim hayvancıları destekleyip üretimin içinde tutmamız gerekiyor.”
Özetle Tarım ve Orman İl Müdürü Aygül, pembe bir tablo çizerken, Serkan Durmuş tabloyu kırmızıya döndürdü; Fevzi Çakmak ise mora…
Konuşmalar uzun sürünce; BEBKA Doç. Dr. Zeki Durak kısa ve öz bir konuşma yaptı… Mustafakemalpaşa Karaoğlan Manda Evi örneğini anlattı ve “15 milyon liralık hibe dağıtacağız” dedi ve sözü Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi’nden bir uzmana ( Gökmen Bey’e) bıraktı.
SURİYELİ SIĞINMACILAR VE EV SAHİBİ TOPLULUKLAR!
Geçici koruma sağlanan Suriyelilerle ev sahibi topluluk olarak tanımlanan kişileri ilgilendiriyor. Özetle içinde Suriyelilerin olduğu e ticaretten, kreşe, seraya akla gelebilecek istihdam yaratan her alanda proje başına 40 bin ile 300 bin Euro oranında hibe söz konusu. Hibe programına alınan 5 il arasında Bursa da var. Özellikle kooperatiflerin yararlanabileceği bir alan. Projenin yüzde 75 ile 90’ı kuruluşça karşılanıyor. Projeler için son başvuru günü 30 Nisan ve Viyana saatiyle 17.30. Detaylı bilgi almak isteyenler enharcerproject.com sitesini inceleyebilir.
ŞU ÇILGIN TÜRKLERDEN BİRİ: TKDK’DAN BİLAL TUNÇ
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Bursa İl Koordinatörü Bilal Tunç ise çok çarpıcı bir konuşma yaptı… Yaptığı işe heyecanla, adeta bir STK gönüllüsü gibi sarılan bir bürokrat…
“Paranın çoğu bizde… Biz kimiz, Türkiye’nin kırsal kalkınması için 11 milyar lirayı dağıtan kuruluşuz. Biz Bursa’da 70 kişilik bir ekibiz. Parayı AB’den alıyoruz.
Türkiye’de harcamak istiyoruz. Hayvan işletmelerine yüzde 50 – yüzde 70 oranında desteğimiz var. Bursa’da ciddi proje harcamaları yaptık. 5 bin ile 500 bin Euro arasında yapım, makine, ekipman desteğimiz var. 399 projeye 332 milyon 300 bin liralık destek sağladık.
10’a katlayacağız, demiştik. 10’un üzerine çıktık. Yıl sonuna kadar 555 milyon Euro desteğin tamamını kullanacağız. Her yıl tamamını kullandık. Bursa olarak tarım ve hayvancılık desteklerinde ikinci olduk. 1058 mahallemiz /köyümüz var. Resmi kurumlardan pozitif ayrımcılık bekliyoruz. Biz bu destekleri yıl sonuna kadar kullanmazsak AB’ye geri gidiyor. Zeyniler gibi yerlere destek veremedik. Alinur Aktaş Başkanımızla görüştük. Ruhsatı olmayan yapılanda faaliyet gösteren kooperatiflerin sıkıntısını gidereceğiz. Bursa’da tüm kooperatifleri destekleyeceğiz.
Biz TKDK olarak günde 17 saat çalışarak milyonda 1 ihtimali gerçekleştirdik… “
Helal olsun sizlere… Kutluyorum.
TARSİM Bursa Bölge Müdürü Oktay Çakıroğlu da tarım ürünlerinin sigortalanmasını anlattı.
Büyük maliyet gerektiren tarım ürünleri sigortalamasında devlet desteğinin önemine dikkat çekti. Zorunlu olmayan tarım sigortaları dolu, sel, yangın, fırtına, don gibi doğal afetlere; hatta yaban domuzu ve kuş zararına karşı bile üreticiyi koruyor…
‘TÜRKİYE 84 DEĞİL 150 MİLYONU DOYURUR DA…”
Son konuşmacı Bursa Ziraat Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Sabri Ateş’ti… Adı gibi ateşli bir konuşma yaptı:
“Biz insanları doyuran kesimi temsil ediyoruz. Ukrayna ve Rusya arasında savaş var. Ayçiçeği yağı gemilerini konuşuyoruz. Neden çiftçi ay çekirdeği ekmiyor!
Tarımla uğraşan çiftçi ‘biz para kazanamıyoruz’ diyorsa vay halimize.. Pancar üreten çiftçi 42 kuruştan sattı! Türk Şeker’de 1000 liraya diğer fabrikalarda bin 500 liraya çıktı. Benim ilçemde çiftçiler şeker pancarı ekmez.
Siz ayçiçeği dünya borsalarının altında fiyatla ithal ederseniz çitçi ay çekirdeği ekmez. Bizi 84 milyon nüfus var diye AB’ye almıyorlar. Biz aç kalmayız. 150 milyon insanı doyuracak potansiyelimiz var.”