Uzun bir aradan sonra Bursa Tabip Odası genel kurulunda iki liste yönetime talip. 16-17 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek olan genel kurulda Tufan Kumaş öncülüğündeki Çağdaş Hekimler ile Doç. Dr. Soner Cander öncülüğündeki “Güçlü Hekimlik için Güçlü Tabip” grubunun listesi yarışacak.
“Güçlü Hekimlik İçin Güçlü Tabip Odası” grubunun yayımladığı listede 20 isim yer alıyor. İlk 7’nin yönetim kurulu adayı olduğunu varsayabiliriz…
İsimler şöyle:
“Doç. Dr. Soner Cander, Kamuran Çelik, Erdal Eren, Burcu Metin Ökmen, Nizameddin Koca, Ramazan Harmancı, İsmail Çilingir” ile “Ünal Kurtoğlu, Rıdvan Kardeş, Bünyamin Ayaz, Murat Çaycı, Hatice Şahin, Erol Comart, Metin Ahmet, Rıza Eröksüz, Bülent Özçetin, Ali Erol, Melda Payaslıoğlu, Mahmut Yavuz, Mehmet Karadağ.”
Listenin öncüsü (başkan adayı) olan Doç. Dr. Soner Cander Bursa kamuoyunda tanıdık bir isim; 2016 ve 2017 yılında Yüksek İhtisas Hastanesi’nde başhekimlik yaptı.
Keza listedeki isimler arasında yer alan Prof. Dr. Mehmet Karadağ da 2010-2014 yılları arasında Şevket Yılmaz (şimdiki Yüksek İhtisas) Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kurucu başhekimlik yaptı…
Doç. Dr. Cander’in sosyal medya sayfasında 31 Mart’ta paylaşılan seçim bildirgesinde 6 madde yer alıyor:
“Tabip Odası kamu yararını da gözeterek tabiplerin haklarını savunmak ve imkanlarını geliştirmek için kanunla kurulmuş bir kamu kurumudur.
Hekimlik standartlarının geliştirilmesi bu kurumun asli görevidir ve bu görev hiçbir şekilde diğer gündemlerin gerisinde tutulamaz.
Bursa Tabip Odası kanunla belirlenmiş olan kuruluş amacı ve görevleri dışındaki herhangi bir konuda kurumsal tutum sergilemeyecek ve açıklama yapmayacaktır.
Odamız hekim hakları konusunda faaliyet yürüten tüm hekimlik dernekleri, sendikalar, vb kurum ve kuruluşlarla çatı kuruluş olmasının bilincinde olarak aynı hedef doğrultusunda işbirliği yapacaktır.
Her alanda çalışacak hekimlerimizden kurulacak olan komisyonlarla sorunlarına değinilmedik tek bir meslektaşımız bırakılmayacaktır.
Belirlenen hedeflere ulaşılamaması durumunda görevi bırakacağımızı taahhüt ediyoruz.”
“SADECE VE SADECE HEKİMLİK”
Doç. Dr. Cander, sosyal medya sayfasında 5 Nisan’da bir paylaşım daha yer aldı:
“17 Nisan 2022 Pazar günü yapılacak seçimlerde Bursa Tabip Odası yönetimine aday olduğumuzu açıklıyoruz. Hepsi sahada aktif olarak çalışan sorunları birebir yaşayan genç bir ekiple yola çıkıyoruz.
Son günlerde yazılı basında hakkımızda çıkan haber ve yorumları kabul etmiyoruz. Biz hiçbir politik düşüncenin yanında ya da karşısında değiliz. Hepimiz farklı görüşlerde olsak da ortak paydamız olan ‘hekimlik’ çatısı altında toplandık.
Sağlıkta şiddete karşıyız. Bununla ilgili daha aktif bir çalışma içerisinde olacağız.
Gerek çalışırken gerekse emeklilik döneminde yaşanabilir, sosyal ve maddi haklarımız için çaba göstereceğiz.
Uzmanlık eğitiminde yaşanan sıkıntıları da biliyoruz. Çözümün tarafları ile daha etkin diyalog kuracağız.
Yurt dışına hekim göçünün önüne geçmek için çalıştaylar planlayacağız.
Özel sektörde çalışan hekim arkadaşlarımızın da çalışma koşullarını ve ücretleri üzerindeki baskıları biliyoruz ve çözüm üreteceğiz.
Giderek değersizleştirilen mesleki saygınlığımızı tekrar kazanmak için gerekli çalışmaları yapacağız. HİÇBİR YERE GİTMEDEN yasal bir çerçevede mücadelemizi vereceğiz.
Değerli meslektaşlarımız başta da belirttiğimiz gibi daha iyi hekimlik dışında hiçbir amaç gütmeden farklı düşüncelerden genç bir ekiple sadece ve sadece hekimlik hakları için çalışacağız.
Bizim özel bir ismimiz ve bağlantılı olduğumuz bir organizasyon da yoktur.
Seçimi kazanırsak tüm hekimleri kucaklayacağız. Odamızı hekimlerin güvenle girebilecekleri evimiz haline getireceğiz. Hiç kimseyi dışlamadan çalışmalarımızı yürüteceğiz. “
Hiçbir politik düşüncenin yanında ya da karşısında değiller, ama hepsi de farklı görüşlerde olsalar da ortak paydaları hekimlik çatısı altında toplanıyor!
Bu cümlelerin düz anlatımı “Biz herhangi bir siyasi partinin uzantısı değiliz!”dir.
Akademik odalarda nadiren, sol-solumtrak-sosyal demokrat grup kendi içerisinde bölünür ve 2 ya da 3 liste olarak kongreye girer ve seçimi kaybeder! Geçmişte bazı odalarda yaşandı; ders çıkartıp grup içerisinde ön seçim yaparak sorunu çözdüler!
Bursa Tabip Odası’nda Çağdaş Hekimler grubunda herhangi bir bölünme yok! Dolayısıyla karşısında liste çıkartan ekibin iktidar bileşenlerine yakın görüşteki hekimlerden oluştuğunun düşünülmesi normaldir. Anlaşılan öyle de olmuş!
Akademik odaların seçimleri çok adaylı yapılıyorsa, her iki tarafın da görüşüne yer veririm. Bugün de yaptığım budur…
6023 SAYILI YASA / HEKİMLER VE HALK SAĞLIĞI
Türk Tabipler Birliği 1953 yılında çıkan ve muhtelif yıllarda değişikliklere gidilen 6023 sayılı yasaya tabidir.
Yasada TTB şöyle tanımlanmaktadır:
“Tabipler arasında mesleki deontolojiyi ve dayanışmayı korumak; tabipliğin kamu ve kişi yararına uygulanıp geliştirilmesini sağlamak ve meslek mensuplarının hak ve yararlarını korumak amacıyla kurulmuş kamu kurumu niteliğinde bir mesleki kuruluştur…”
Kamu sözcüğünün Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğündeki anlamı şöyledir; “Bir ülke halkının tümü, halk!”
“Kamu kurumu” ise TDK’ya göre “Belirli kamu hizmetlerini yerine getirmek amacıyla oluşturulan kamu tüzel kişisi”dir.
6023 sayılı yasada TTB’nin 4. Maddesi yapmakla mükellef olduğu hizmetleri şöyle tanımlar:
“a) Halk sağlığına ve hastalara fedakarlık ve feragatle hizmeti ideal bilen meslek geleneklerini muhafaza ve geliştirmeye çalışmak,
- b) Azalarının maddi ve manevi hak ve menfaatlerini korumak ve bunları halkın ve Devletin menfaati ile en iyi bir şekilde denkleştirmeye çalışmak,
- c) Halkın sağlığını korumaya, azalarını muayyen refah seviyesine ulaştıracak gerekli iş sahaları bulmaya, İş Kanunu ile sosyal kanunların ve ilgili diğer mevzuat hükümlerinin tatbikatında meslek ve meslektaşların hak ve menfaatlerini korumaya ve her türlü iş tevziinin adilane bir surette düzenlenmesine çalışmak,
- d) Halk sağlığı ve tıp meslekleri ile ilgili meseleler için resmi makamlarla karşılıklı işbirliği yapmak,
- e) Halk sağlığını ve tıp mesleğini ilgilendiren işlerde resmi makamlardan yardım sağlamak…”
Yani Bursa Tabip Odası bir kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Yasayla tanımlanan öncelikleri arasında sadece ve sadece hekimler değil halkın sağlığı da vardır…
Dolayısıyla halk sağlığı açısından; vatandaşın soluduğu havanın kalitesi, içtiği suyun temizliği gibi her türlü çevresel ve gıda kirliliği; sağlık hizmetine erişimi, koruyucu sağlık uygulamaları Tabip Odaları yöneticilerini ilgilendirir. (Örnekler çoğaltılabilir, en özet haliyle yazdım.)
6023 sayılı yasa değişmediği sürece bu böyledir.