BSMMMO’da seçim yarışı hızlandı

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
BSMMMO’da seçim yarışı hızlandı
26-05-2022

Bursa Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nda (BSMMMO) Genel Kurul uzun yıllardır iki grup mücadele eder.

Biri Çağdaş Muhasebeciler Grubu, diğeri ise Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu….

Çağdaş Muhasebeciler Grubunun son dönemlerine göz atacak olursak; 1996-2002 yılları arası 3 dönem Bülent Çetin; 2002-2004 dönemi Özcan Pamuk oda başkanlığını üstlendi.

2004 kongresine Çağdaş Muhasebeciler kendi aralarında bölününce; Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu aradan sıyrıldı, Ebubekir Şimşek Başkan seçildi.

2006 yılından itibaren bölünmeden ders çıkaran Çağdaş Muhasebeciler ön seçimi gelenek haline getirdi. Mesut Topçu 2 dönem, Ahmet Hikmet Sönmez 2 dönem başkanlık yaptı. 2019’da ise Doğan Yılmaz başkan seçildi.  

Çağdaş Muhasebeciler 2022 seçimi için 9 Nisan’da önseçime gitti.

1902 üyenin katıldığı önseçimde Doğan Yılmaz 721 ve Hasan Uçar 380 oyda kaldı. 776 oy alan Hüseyin Halil ve ekibi BSMMMO Genel Kurulu’nda Çağdaş Muhasebeciler Grubu'nu adayı olarak yarışacak…

Çağdaş Muhasebeciler Grubu’nun kurul adayları şu isimlerden oluşuyor:

“Yönetim Kurulu Adayları; Hüseyin Halil, Ayhan Karaşin, Yunus Arabacı, Seçil Bayram, Murat Güner, Zeynep Levent, Mesut Serhat Yurdaor, Ersin Can, Hayriye Tarakçı.

Denetleme Kurulu Adayları; Ayhan Erken, Hülya Yüksel, Yusuf Özoğlu.

Disiplin Kurulu Adayları; Çiğdem Kurt Bayraktar, İhsan Acar, Nurcan Güngör, Sertaç Konya, Cevat Sevinç.”

ÇAĞDAŞ MUHASEBECİLER’DEN GENÇLERE YÖNELİK PROJELER

Çağdaş Muhasebeciler’in başkan adayı Hüseyin Halil yaptığı açıklamada grubun ilkelerine ve ön seçime vurgu yaptı ve projeleri gündeme getirdi:

“Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren hızlıca sahaya ineceğiz ve çalışmalarımıza başlayacağız.

Genç meslektaşlarımızın alınacak kararlarda söz sahibi olmaları için 0-3 yıl arası kıdeme sahip 35 yaşını aşmamış meslektaşlarımızdan bir Genç Yönetim Kurulu oluşturacağız ve bu kurulun çalışmalarını takip ederek karar ve fikirlerini azami düzeyde göz önünde bulunduracağız.

Yeni muhasebe bürosu açacak meslektaşlarımız için Destek Ofis uygulamamızı devreye alacağız. Anlaşma sağladığımız muhasebe programlarını 3 yıl süreyle bedelsiz olarak kullanımlarına tahsis edeceğiz.

Meslektaşlarımızın zor zamanlarında mesleki faaliyetlerinin aksamaması için Acil Yardımlaşma Komisyonumuzu kuracağız ve Acil Yardım Desteği programımızı hayata geçireceğiz.

Yeni ruhsat alan ve/ veya yeni büro açan meslektaşlarımıza yönelik gönüllülük esasına dayalı bir mentörlük sistemini hayata geçireceğiz. Tecrübeli meslektaşlarımız birikimlerini aktaracak, uyum ve adaptasyon eğitimleri verecekler.

Meslektaşlarımızın tahsilat sorunlarında ve sözleşme fesihlerinde hukuki danışmanlık, sosyal güvenlik konularında da rehberlik desteği sağlayacak, zor günlerinde meslektaşlarımızla dayanışma içinde olacağız.”

Ayrıca topluma yönelik çalışmalara da vurgu yaptı:

“Toplumsal gelişim ve yaşam kalitesini arttırmak amacıyla çevre, eğitim, sağlık, kadın hakları, çocuk hakları ve hayvan hakları alanlarında sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirecek, odamızın toplumumuza karşı olan sorumluluklarını yerine getireceğiz.”

Stajyerlerin işyeri ve staj yeri bulma konularında da destek vereceklerini, tüm etkinliklere stajyerleri de dahil edeceklerini söyledi…

Hüseyin Halil “Temel mesleki konularda mevzuatın getirdiği seminerler, uzmanlık gerektiren konularda özel eğitimler ve kurslar vereceğiz” derken…

Oda idare ilişkilerinde meslektaşlardan yana olacakları; meslektaş yararına AB ve Kalkınma ajansı ile ortak projeler gerçekleştirecekleri; istihdam yaratan büroların KOSGEB destekleri kapsamına alınması için çalışacakları mesajını verdi. Hüseyin Halil’in bir vaadi de sosyal tesis oldu.

MESLEKTE DAYANIŞMA VE BİRLİK GRUBU

Fatih Arslan’ın başkan adaylığında seçim yarışına katılan Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu yönetim ve diğer kurul adaylarını Mart ayında açıklamıştı. Buna göre kurul adayları şu isimlerden oluştu:

“Yönetim Kurulu; Fatih Arslan, Adnan Türkyılmaz, Aziz Ok, Bünyamin Çolak, Cem Ağ, Cemil Gicvan, Melek Dönmez, Osman Yıldırım, Yasin Sözer

Denetleme Kurulu; Birnur Gürkirpik, Nurcan Işıldak, Soner Duman

Disiplin Kurulu; Ali Matışlı, Hamza Türk, İbrahim Kaya, Muhammed Aktürk, Nihal Altunkaya…”

Dijital devrim gümbür gümbür geliyor. Artık robotlara ne yapacaklarını yapay zeka söylüyor. Yapay zeka alanında yüz binlerce mühendis ve bilim insanı çalışıyor. Her gün çığır açan buluşlara imza atılıyor. Tıptan mühendisliklere dek etkilenecek meslekler arasında muhasebecilik de yer alacak…

Fatih Arslan’ın basın açıklamasında dikkat çektiği hususlardan biri de dijital dönüşüm oldu:

“Dünyada her alanda büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandığını, sanayi şehri olan Bursa’da fabrikaların birer birer endüstri 4.0 yatırımları yaptığına şahit oluyoruz. Aynı şekilde gelişen teknolojinin bizim mesleğimizi de yakın zamanda değiştireceği aşikardır.

 Bugün bazı işletmelerde ön muhasebe işlemleri için robot yazılımlar kullanılmaya başlandığına şahit oluyoruz. Bu daha başlangıç. İşte odamızın geleceği doğru okuyup mesleğimizin dönüşümünü bugünden planlaması ve bir vizyon ortaya koyması son derece önemlidir. Facitlerden bilgisayarlara, defterlerden excel tablolarına yaşanan dönüşüm kuşkusuz devam edecek. Özellikle genç meslektaşlarımızı geleceğe hazırlamak odamızın temel görevlerinin başında yer almalıdır. İşte bu yüzden biz adayız.”

Fatih Arslan’ın Kadınlara yönelik söylemi de dikkat çekiciydi:

“Nüfusumuzun yarısını temsil eden kadınların iş yaşamında da aynı oranda temsil edilmesi, eşit haklara ve eşit şartlara sahip olması için odamızın ivedilikle bir yol haritası ortaya koyması gerekmektedir.

Kadın olmanın getirdiği fizyolojik ve biyolojik farklılıkların kariyerlerindeki gelişimi engelleyen şartların bertaraf edilmesi için çalışılması gerekiyor. İşte bu yüzden adayız. Mesleğimizin ve odamızın hem itibarını hem de maddi olanaklarını geliştirmek, haksız rekabeti önlemek, adaleti sağlamak ve mesleğimizi geleceğe hazırlamak için çok çalışmak gerekiyor. İşte bu yüzden adayız.”

GENEL DEĞERLENDİRME

BSMMMO’nun 2019 yılındaki genel kurulunda x sandık başına 3 bin 100 üye gitmişti.

Asım Karaman’ın başkan adaylığında seçime giren Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu bin 383 oy alırken; Doğan Yılmaz'ın başkan adayı olduğu Çağdaş Muhasebeciler Grubu bin 660 oyla seçimi kazanmıştı…

Aradaki fark 277 idi; öyle çok da fazla bir fark değil!

Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu 9 kişilik yönetim kuruluna 4 kişi ile girmeyi başarmıştı:

Yönetim kurulu; Çağdaş Mühendisler’den Doğan Yılmaz, Nazan Özsoy, Fatma Çil, Bircan Kılıç, İsmail Özdemir ile Meslekte Dayanışma ve Birlik’ten Asım Karaman, Fatih Arslan, Bünyamin Savaş Albayrak ve Osman Yıldırım'dan oluşmuştu.

Aradan 3 yıl geçti, üye sayısı 5 bin 400’e çıktı. Çoğu da genç üyeler.

Çağdaş Muhasebeciler’in gençlere yönelik projelere ağırlık vermesi boşuna değil.

Seçimin sonucuna genç üyelerin tercihi etki eder.

Şu anda her iki grup da yoğun bir şekilde ofis ziyaretleri yapıyor ve var güçleriyle seçim çalışmalarını sürdürüyor…

BSMMMO’nun 4-5 Haziran seçimlerinde nasıl bir sonuç çıkar derseniz…

Çağdaş Muhasebeciler önseçimle grup içerisinde bölünmenin önüne geçti. 16 yıldır kesintisiz yönetimdeler. Seçimde bölünmedikleri için yönetimde söz sahibi olma olasılıkları yüksek.

Grup içerisinden küskün üyeler çıkıp da sandığa gitmemezlik ederse Çağdaş Mühendisler açısından seçim riske girer.

Zira, seçim sonucunu sandıkta oy kullananlar kadar sandığa gitmeyen üyeler de belirler… Bu her iki grup için de geçerlidir.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nde 2022 Şubat’taki genel kurulda Çalışma Grubu seçime “Kesin kazanacakları” gözüyle bakıyordu.

Çağdaş Mühendisler 2020 yılı seçimindeki 387 oy farkını kapatarak 28 yıl aradan sonra yönetimde söz sahibi oldu.

Velhasıl, sandık bu, hiç belli olmaz.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?