Bursa’daki nitelikli sağlık hizmetleri hakkında bilgi veren İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz 19. Sağlık Üst Bölgesi olan Bursa’nın 3 milyonu aşan nüfusu ile yaklaşık 6,5 milyonluk hinterlanda sağlık hizmeti sunan bir şehir olduğunu belirtti.
Bursa’da Uludağ Üniversitesi hariç Sağlık Bakanlığı’na bağlı Kamu hastanelerine yönelik verileri paylaşan İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz “Bursa’daki kamu hastanelerinde tescilli yatak sayısını 5 bin 821; il genelinde erişkin, çocuk yoğun bakım yatak sayısı toplam 921’dir” dedi.
Bursa Şehir Hastanesi’nin 2019 yılında hizmete girdiğini anımsatan Dr. Yavuzyılmaz Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’nin de 2023 yılında hizmete girmesi için inşaatın tüm hızıyla devam ettiğini ifade etti.
ALİ OSMAN SÖNMEZ DEVLET HASTANESİ KABA İNŞAATI BİTTİ
İlçelerdeki kamu hastanelerine değinen Dr. Yavuzyılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yenilenen ilçe devlet hastaneleri ile kentin doğusunda İnegöl, batısında Mustafakemalpaşa ve kuzeyinde Gemlik Devlet Hastaneleri güçlendirilmiş ilçe hastanesi olarak hizmet vermektedir. Merkezde Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Bursa Şehir Hastanesi nitelikli sağlık hizmetlerinin sunulduğu sağlık tesislerimizdir. Bursa il merkezinde 3 hastaneyi bünyesinde toplayacak 1.315 yatak kapasiteli Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’nin kaba inşaatı tamamlandı. Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesinin hizmete girmesi ile birlikte Bursa il merkezinde sağlık hizmeti rahatlayacaktır.”
KETEM BİRİMLERİ VE ONKOLOJİK TEDAVİ
Kanserde erken teşhiste kamusal taramalar çok önemli. İl Sağlık Müdürü Dr. Yavuzyılmaz’ın verdiği bilgilere göre Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) bu alanda etkin olarak çalışıyor:
“Günümüzde bazı kanser türleri erken teşhis edildiğinde tedavi edilebiliyor. Taramalar sayesinde kanseri erken teşhis edebilme ve kişiyi tedavi edebilme şansımız artmaktadır. Kanser tanı ve tedavisinde marka il olmak için KETEM birimlerimizle ve mobil mamografi aracımızla kanser tarama faaliyetlerini aralıksız sürdürmekteyiz.
KETEM birimleri ile kamu, özel ve üniversite hastanelerinde meme kanseri taramaları, rahim ağzı kanseri taramaları ve kolon kanseri taramaları devam ediyor.
Tarama sonucunda onkolojik tedaviye ihtiyacı olanlara karşılamaya yönelik olarak çalışmalar yapmaktayız. Bursa Şehir Hastanesi, Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi kapsamlı Onkolojik Tanı ve Tedavi Merkezi olarak, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ise Onkolojik Tanı ve Tedavi Merkezi olarak hizmet veriyor. “
KALP VE DAMAR CERRAHİSİ HİZMETLERİ
Günümüzde ölüm nedenlerinin başında gelen Kalp ve damar hastalıkları. Bu nedenle de kalp ve damar cerrahisi önemli bir alan. İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz bu konuda “Kalp ve Damar Cerrahisi konusunda Yüksek İhtisas Hastanesi yerleşkesinde bulunan Kalp Merkezimiz Balıkesir, Kütahya, Yalova, Bilecik gibi çevre illerden gelen vatandaşlarımıza da hizmet veriyor” dedi.
ORGAN BAĞIŞI HİZMETLERİ
Kalp, karaciğer, akciğer, böbrek, kornea başta olmak üzere çok sayıda hasta organ nakli için sıra bekliyor. Hasta ve hasta yakınları için hayati bir konu olan organ bağışı konusunda Bursa Türkiye’deki öncü iller arasında yer alıyor. Dr. Fevzi Yavuzyılmaz da bu hususa atıfta bulunarak şunları söyledi:
“Bursa yıllardır organ bağışı konusunda liderliğini devam ettiriyor. Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Düzce ve Bilecik illerinin yer aldığı Bursa koordinasyon merkezi, pandemi sürecinde beyin ölümü tespiti ve aile bağış oranlarında azalma olmasına rağmen liderliğini korumaya devam etmiştir.
2021 yılında Türkiye milyon nüfus başına düşen kadavra donör sayısı (pmp) oranı 3,6 iken Bursa bölgesinde bu oran, 13,3 tür. Bölgemiz, organ bağışında aile izni oranıyla da farkını ortaya koymaktadır. Türkiye ortalaması yüzde 22 iken Bursa bölgesinde, yüzde 35’dir. Bölgemizde 2021 yılında bildirilen donör sayısı, ülkemizde bildirilen tüm donörlerin yüzde 25'ini oluşturuyor. Geçen yıl Türkiye'de bin 420 kişiye beyin ölümü tanısı konulmasına rağmen vefat eden bu kişilerin sadece 305'inin yakınlarının organ bağışına onay verilmiştir.
Vefat eden bu kişilerin organlarıyla 298 kişi böbrek, 141 kişi karaciğer, 24 kişi kalp ve 21 kişi akciğer nakli olarak sağlığına kavuşmuştur.
ORGAN NAKİL MERKEZLERİ
Organ nakil merkezlerine değinen Dr. Fevzi Yavuzyılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi’ne bağlı hali hazırda aktif olarak faaliyet gösteren 1 Kalp Nakli Merkezi, 3 Karaciğer Nakli Merkezi, 5 Böbrek Nakli Merkezi İle 3 Kornea Bankası bulunuyor.
2017 yılında yıl hizmete giren Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlı Böbrek Nakil Merkezi’nde ilk günden bu yana 75 böbrek nakli gerçekleştirildi.
Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanemiz bünyesinde 2013 yılından bu yana faaliyet göstermekte olan Kornea Nakli Merkezimizde bugüne kadar 738 kornea temin edildi. Temin edilen korneaların 319 tanesi Bursa Yüksek İhtisas Kornea Nakli Merkezinde başarı ile nakledilirken, başta Bursa olmak üzere diğer illerimize de kornea desteği verilmiştir. Bekleme sürelerinin oldukça az olduğu nakil merkezimizde tüm nakiller büyük bit titizlik ve özen içinde başarı ile gerçekleştiriliyor.”
ERİŞKİN VE ÇOCUK YANIK MERKEZİ
Özellikli bakım gerektiren Erişkin ve Çocuk Yanık Merkezi hakkında ise şu bilgileri paylaştı:
“İçerisinde 2 poliklinik, 12 servis yatağı, 14 yoğun bakım yatağı, 2 ameliyathane bulunan Bursa Şehir Hastanesi Yanık Merkezi, yalnızca Bursa ve bölgeye değil, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen yanık vakalarına da tedavi hizmeti veriyor.
Bursa’nın doğusunda yer alan İnegöl Devlet Hastanesi de 7 yataklı yanık ünitesi ve yüzde 66 doluluk oranı ile İnegöl İlçemize ve yakın çevre İlçelerine hizmet veriyor.
Yanık hastalarına Bursa’da 19 servis, 14 yoğun bakım yatağı ile sağlık hizmeti ulaştırılıyor.”
FİZİK TEDAVİ HİZMETLERİ
Fizik tedavi ve rehabilitasyon felç geçiren ev, işyeri ya da trafik kazaları gibi çeşitli nedenlerle vücutlarında kırıklar oluşan ya da farklı hastalıklardan mustarip olan kişiler için yeniden hayata bağlanması ya da yaşam kalitesinin artması ve gündelik yaşamını sürdürebilmesi açısından çok önemli bir sağlık süreci. İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuzyılmaz Bursa’daki fizik tedavi süreçlerinin oldukça iyi bir yerde olduğuna değinerek şu bilgileri verdi:
“Bursa Şehir Hastanemizde bulunan 200 yatak kapasitesi ile hizmet veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemizde çeşitli rehabilitasyon hizmetleri verilirken robotik yürüme ünitesi de hasta kabul etmektedir.
150 yatak kapasitesi ile hizmet vermekte olan İlker Çelikcan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi yataklarının tümü nitelikli hale getirilip, hastanede kurulumu tamamlanıp hizmet vermeye başlayan robotik yürüme cihazı ile hizmet veriyor. . Termal havuzları ile rehabilitasyona yönelik tedavi verilmesi konusunda halen çalışmalarımız devam ediyor.”
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Asgari ücretle çalışan ya da emekliler için özel ağız ve diş sağlığı hizmetlerini alabilecekleri tek adres kamu hastaneleri. Dr. Fevzi Yavuzyılmaz’ın verdiği bilgiler şöyle:
“Bursa’da Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetlerine önem veriliyor. İlimizde 1 Ağız Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 1 Diş Hastanesi ve 2 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile hastalara ulaşılıyor.”
İNME MERKEZİ
Bursa’da inme merkezi olduğunu hiç bilmiyordum. İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yılmaz’ın verdiği bilgilere göre Bursa’da iki inme merkezi bulunuyor:
“16 İnme Merkezi yatağı ile Bursa Şehir Hastanesi’nde ve 10 İnme Merkezi yatağı ile Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık hizmeti veriliyor.
İnme merkezlerimizde IV trombolitik tedavi ve ihtiyaç duyulması halinde mekanik trombektomi (girişimsel işlem) yapılıyor.”
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ
İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte evde bakım gerektiren yatağa bağımlı halk tabiriyle yatalak hasta sayısında da ciddi bir artış yaşandı. Dolayısıyla da sağlık hizmetleri kapsamına evde sağlık hizmetleri kavramı da girdi. Özellikle hasta ve hasta yakınlarının büyük ihtiyaç duyduğu bu alanda Bursa’da Sağlık Bakanlığı önemli bir hizmet veriyor. Dr. Fevzi Yavuzyılmaz bu alanda yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi:
“Tıp biliminin gelişmesi ile beraber insan ömrü de uzadı. Dolayısıyla Evde Sağlık Hizmeti görmesi gereken yatağa bağımlı çocuk engelli sayısı ile beraber yaşlı nüfusta hızlıca artmakta. Sosyal devletin bir gereği olan Evde Sağlık Hizmeti aynı zamanda hastanelerdeki Yoğun Bakım ve Palyatif servislerin drenajı hatta acil servis ve polikliniklerdeki hasta başvuru sayılarını azaltmak için de çok önemli bir sağlık ayağıdır. Tam bir ev bağımlılığı olan bu hastalara, kendi ev ortamlarında ulaşmak ve her türlü ruhsal ve fiziksel sağlık hizmetini vermek; hem hastalık kontrolü hem de vatandaş memnuniyeti açısından çok önemli. Evde Sağlık Hizmeti birimi aracılığıyla, kurulduğu 2010 yılından bu yana yaklaşık 49 bin hastaya ulaşıldı.”
PALYATİF BAKIM MERKEZLERİ
Son yıllarda sağlık hizmetlerine palyatif bakım da eklendi. Eskiden hastanelerde “Hastanız için artık yapılacak bir şey kalmadı, eve götürün” denirdi. Palyatif bakım tam da böyle hastaların ağrı ve sıkıntılarının giderildiği bir süreci içeriyor…
Mevcut hastalıkları nedeniyle tam olarak iyileşmeyen ya da yaşam sonunda desteğe ihtiyacı olan hastalara yönelik bir tıp dalı. Destekleyici bakım olarak tanımlanıyor. Mevcut hastalıkları nedeni ile tam olarak iyileşemeyen veya yaşam sonunda desteğe ihtiyacı olan hastalara yardım etmeyi amaçlayan bir tıp alanıdır. Yani bir nevi son durak; hasta ve hasta yakınları için son derece önemli olan Palyatif Bakım Merkezleri hakkında Dr. Fevzi Yavuzyılmaz şunları söyledi:
“Yatağa bağımlı hastalarımızın hastanede tedavi ve bakım ihtiyacı hâsıl olduğunda, bu ihtiyacı karşılamak üzere hastalarımızın refakatçileri ile beraber kalabilecekleri Palyatif Bakım merkezlerimiz bulunuyor.
İl ve ilçe merkezlerimizdeki hemen hemen tüm hastanelerimizde palyatif servislerimizi açarken yatak sayılarımızı da hızla arttırmaktayız. Şu an ki palyatif yatak sayımız 248’dir. Palyatif servislerle amacımız, hem yoğun bakımları daha hızlı drene edebilmek, hem de yatağa bağımlı hasta ve yakınlarının daha konforlu ortamlarda hastane ihtiyaçlarını gidermektir.”