Pandemi nedeniyle evde fazla kalınca bol bol Güney Kore dizisi ve filmleri izledim. Güney Kore’nin toplumsal ve siyasi yapısı ile tarihi hakkında epeyce bilgi sahibi oldum.
Ama en çok bilgilendiğim mevzu Kore gastronomisiydi. İster polisiye ister drama, ister tarihi dizi ya da film olsun hiç fark etmiyor… Hepsinin senaryosunun, gösteriminin ortak noktası hepsinin ortak noktası her bölümde evlerde, restoranda, kafeteryada, küçük lokantalarda, seyyar minibüslerde defalarca yemek yenmesiydi…
Bir de o kadar çok dizinin konusu kafeterya, işyerinin yemekhanesi, restoran gibi yerlerde geçiyordu ki… Dizilerdeki yarı zamanlı çalışanların neredeyse tamamı yemek pişirilen küçük ya da büyük yerlerde çalışıyorlardı. Yani Güney Kore dizilerinde sistemli bir şekilde ülkenin gastronomisi, mutfağı, yemek çeşitleri Netflix gibi çeşitli mecralarda tüm dünyaya tanıtılıyor… Tıpkı tarihi ve doğal güzelliklerin olduğu yörelerin dizi ya da film mekanı kullanılması gibi! Torfu, erişte, nodıl, , Gimbap, Kimchi, Ramen, Mandu (bizim mantı benzeri bir hamurişi) ezberledim valla…
(Bir de gecenin ortasında durmadan iştahla lezzetli görünen bir şeyleri durmadan yiyen insanları ekrandan izlemek, insanın iştah kimyasını da bozuyor!)
Sadece Güney Kore değil Pek çok ülke dünyaya sinema filmleriyle ya da dizileriyle, sosyal medya mecralarında mutfaklarını, yemek kültürlerini tanıtıyor. Misal İtalyan, Fransız, Meksika mutfakları!
Bizdeki TV dizilerindeki varsıl sofralarında yabancı mutfakların yemekleri yer alıyor! Dizilerdeki yoksullara ise yönetmenler makarna ya da kuru fasulye, pilav salata falan yediriyor!
‘BURSA’NIN GASTRONOMİ FESTİVALİ”
Bizde son 15 yıldır gastronomi bağlamında bir hareketlilik başladı.
Bursa’da ilk coğrafi işaretler dönemin Bursa Valiliği öncülüğünde alındı. 2010’lu yıllardan sonra.
Hatta Valilik bürokratları tüm ilçelerin yerel yönetimlerine, ticaret odaların gidip coğrafi işareti ve önemini anlattılar….
Bursa çok kültürlü bir şehir. Kafkaslardan Balkanlara; Edirne’den Kars’a her yöreden göç alan bir kent. Dolayısıyla da kadim şehir olmasından kaynaklanan kadim mutfağı, kente eklemlenen nüfusla zenginleşmişi durumda…
Son yıllarda art arda kentte pek çok gıda ürünü coğrafi işaret aldı…
Nihayetinde geniş kapsamlı bir Gastronomi Festivali düzenlemesi sürecine gelindi…
Almira Otel’de düzenlenen Gastronomi Festivali tanıtım toplantısına Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Valisi Yakup Canpolat, Bursa milletvekilleri Emine Yavuz Gözgeç ve Zafer Işık, Ak Parti il Başkanı Davut Gürkan, ilçe belediye temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı…
Başkan Alinur Aktaş; “Bu festival ne Büyükşehir’in ne de benim Festivalim değildir. Bursa’nın festivalidir” vurgusu yaptı ve bu husustaki işbirliğinin önemine dikkat çekti…
KAFKASLAR, BALKANLAR VE ANADOLU YEMEK KÜLTÜRÜ BURSA’DA
Başkan Aktaş Festivale dair bilgi verirken Bursa’nın mutfak kültürüne, Osmanlı dönemine atıfta bulundu:
“Orta Asya ve Anadolu topraklarının harmanlanmış kültürü, etkileşimi bu mutfakta açık bir şekilde kendini hissettiriyor. Malzeme ve tarif açısından oldukça zengin bir geleneğe sahip olan Bursa mutfağı, zeytinyağlısından etli yemeklerine, balığından tatlısına kadar uzanan geniş bir yelpazeye sahip. İlhamını da yüzlerce yıl öncesinin geleneklerinden almaktadır…”
Bursa kebabı, İnegöl köfte, Kemalpaşa tatlısı, pideli köfte, kuzu tandır, cevizli lokum, tahinli pide, cennet künkü, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri gibi Bursa’nın lezzetlerine değindi…
Peki Festival sadece yemek stantlarının sergilendiği bir etkinlik mi olacak?
Başkan Aktaş’ın verdiği bilgilere göre, Gastronomi Festivali’nde eğitimler, çalıştaylar, paneller, söyleşiler, alım heyetleri, atölyeler, konser ve gösteriler, yarışmalar düzenlenecek…
Eş zamanlı olarak Ulusal İhtisas Fuarı niteliğindeki 4. Gıda (TURFOOD) Fuarı ve 3. Turizm Fuarı da hayata geçirilecek…
Etkinliğin adresi ise Merinos Park…
ÜNLÜ ŞEFLER DE FESTİVALE KATILACAK
Festivalde çocuklara yönelik oyun alanları, yarışmalar ve çeşitli etkinlikler olacak…
Festivale Sanatçı Buray, Şef Danilo Zanna, Şef Hazer Amani, Şef Arda Türkmen, yakından tanıdığımız Şef Ömür Akkor, Akademisyen Şef Esat Özata, Sahrap Soysal, Şükran Kaymak ve daha birçok ünlü isim de katılıyor…
Başkan Aktaş Festivale pek çok işletmenin katılmak için başvurduğunu, değerlendirmeden sonra sonuçların 10 Eylül’de ilan edileceğini söyledi…
Ayrıca Bursa’daki kadın kooperatiflerine de özgün lezzetlerini ve el emeği ürünlerini sergileyebilmeleri için yer verilmiş…
Yine, gastronominin; ekonomi, turizm, sürdürülebilirlik gibi konularla ilişkilerinin irdeleneceği paneller ve akademik oturumlar Prof. Dr. Murat Doğdubay'ın koordinatörlüğünde Merinos AKKM'de gerçekleştirilecek.
GEÇMİŞTEN GELECEĞE
23 Eylül Cuma günü kortej yürüyüşü ile başlayıp 25 Eylül Pazar gecesine kadar sürecek festivale Bursalı sosyal medya fenomenleri de destek verecek.
Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç de toplantıda yaptığı konuşmada, Gastronomi Festivali’nin geçmişteki lezzetleri gün yüzüne çıkarmanın yanı sıra geleceğe iz bırakmak adına da önemli olduğuna değindi.
Ve şunları söyledi;
"Artık bir şehre, bir ülkeye giderken doğal güzellikleri kadar sofrasına da önem veriyoruz. Nerede ne yenir araştırıyoruz. Festival bu açıdan da önemli.
Bunun yanında kadın kooperatiflerimiz var. Kadınlarımızın tarladan sofraya lezzetlerle bizleri buluşturacağına inanıyorum. Emeği geçenleri tebrik ediyorum…”
Vali Yakup Canbolat da Bursa mutfağının zenginliğine dikkat çekti:
“Toplumda hangi yiyeceklerin nasıl yeneceği ve nasıl tüketileceği, şekillenmiştir. Her ulusun yemek yapma gelenekleri, özel günlerde nasıl yemekler yaptıkları çok önemlidir… “
Vali Canbolat Gastronom Festivali ile Bursa’nın lezzetlerinin dünyaya tanıtılacağını söyledi