Bursa  RUMELİFEST ile şenleniyor!

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
 Bursa  RUMELİFEST ile şenleniyor!
09-09-2022

Tüm Rumeli Dernekleri Federasyonu (RUMELİFED) Genel Başkanı Şaban Gülşen RUMELİFEST’in başladığını söyleyerek tüm vatandaşları davet etti.


7-13 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan RUMELİFEST bugün Mustafakemalpaşa’da başladı. Festival kapsamında Balkan ülkelerinden gelen halk oyunları ekipleri gösterisi gerçekleşti.

 Ardından da Rumelili Orhan ve Kemal Kardeşler (soyadları Pehlivan)  sahne aldı.

 Etkinliğe Mustafakemalpaşalılar büyük ilgi gösterdi…  Balkan ezgileriyle coşan vatandaşlar halay çekti. Türkü ve şarkılara eşlik etti. Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Kanar festivali i sosyal medya sayfasından canlı yayımladı…

Rumelifest 9 Eylül’de saat 20’de Zafer Mahallesi’nde Bursa Büyükşehir Belediyesi yanı Rumeli Bahçe’de devam edecek…

10 Eylül’de Bursa’nın Kurtuluşu Fener alayına katılınacak.

Rumelifest’in 11 Eylül’deki durağı ise Demirtaş olacak…

Ücretsiz olarak düzenlenen halka açık Gala Konseri ise 12 Eylül Pazartesi günü saat 20’de Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleşecek…

RUMELİFED Genel Başkanı Şaban Gülşen yaptığı açıklamada tüm festivale Bursalıları davet etti:

“ Festivallerin festivali RUMELİFEST başlıyor. Tüm Rumeli Dernekleri Federasyonu (RUMELİFED) olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlediğimiz RUMELİFEST Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kosova ve Makedonya'dan gelecek ekiplerimiz ile şenlenecek.

 Bursa’nın her yanına Rumeli kültürünü ve müziklerini götüreceğiz. Desteklerinden dolayı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a çok teşekkür ederiz.

 Mustafakemalpaşa, Zafer Mahallesi, Cumhuriyet Caddesi, Fomara Meydanı, Saltanat Kapı, Heykel Atatürk Anıtı, Kent Müzesi, Demirtaş ve Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'nda gerçekleşecek çeşitli kortejler, fener alayı, gösteri ve konserler ile 1 hafta boyunca güzel Bursa’mızı şenlendireceğiz.

12 Eylül Pazartesi günü de bu muhteşem festivali Gala Gecesi ile taçlandıracağız. Festivalimiz ücretsiz olup, tüm halkımız davetlidir… “

KILIÇ KALKAN'DAN BANDO ŞEFLİĞİNE

20 Haziran 2022’de yapılan genel kurulda Şaban Gülşen ve ekibi RUMELİFED’in  yönetim kuruluna seçilmişti.

(RUMELİFED’in yönetim kurulunda Başkan Şaban Gülşen’in yanı sıra Ahmet Şentürk, Alper Barut, Hüseyin İşcan, Hüseyin Türker, İlker Güler, İsmail Bursalı, Mehmet Emin Ateş, Recep Kayman, Savaş Sefa, Sedat Şengül, Semra Döner ve Vedat Yücebaş yer alıyor.)

Şaban Gülşen Bursalıların yakından tanıdığı bir isimdir. Balkan ülkelerinde de tanınan, sevilen biridir.

Ayrıca Konservatuvar bando bölümünü bitiren ve uzun yıllar Bursa Büyükşehir Bandosu’nda görev alan Şaban Gülşen 2011-2020 yılları arası Bursa Büyükşehir Bandosu Şefliğini yapmıştı.

Bu dönemde katıldığı uluslararası organizasyonlarda Bursa’yı başarıyla temsil etmişti…
Kendisi çok yönlüdür; Kılıç Kalkan Turizm ve Folklor Derneği’nde Kılıç Kalkan ekibinde yer almıştı. Bandoyu zaten yukarıda yazdım. Bursa’da Uludağ Mehter Takımı Mehter başıdır.
Şaban Gülşen Mart 2020’de bir mehter takımı ile bir programdan dönerken
Bursa'da Merinos Parkı önündeki köprülü kavşakta intihar girişiminde bulunan seyyar satıcıyı kendini köprüden atarken yakalayıp kurtarmıştı…
 Kendisini uzun yıllardır tanırız…  
Her nerede görev alırsa orada yapması gerekeni en iyi şekilde yapar.

BURSA VE BALKANLAR


Bursa Balkan coğrafyasından en yoğun göç alan kentlerin başında gelir. Osmanlıda Balkanlardan göç 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 yılları arasında yaşanan Osmanlı Rus savaşı ile başlamış ve 1911-1912 yıllarındaki Balkan savaşlarıyla ivme kazanmıştır…  
Balkanlardan göç Cumhuriyet döneminde de devam etti.  Ağırlıklı olarak Bulgaristan, Yunanistan, Kosova, Arnavutluk, Makedonya gibi Balkan ülkelerinden Türkiye’ye göç edenlerin önemli bir kısmının tercihi Bursa’da yaşamak oldu…

Benim de annemin ninesi ile dedem Balkan Savaşları döneminde Türkiye’ye göç etmişler. Yani anne tarafım Balkanlıdır.

Öte yandan Balkanlardan Türkiye’ye göç edenlerin önemli bir kısmı Balkanların fethi sırasında Anadolu’dan Balkanlara yerleştirilen eski Anadolu Türk Beylikleri mensuplarıdır.

Özetle Bursa’da kent kültürünü, iş yaşamını zenginleştiren ciddi bir Rumeli ya da Balkanlardan göç etmiş bir nüfus vardır.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?