Kazakistan, Kırgızistan, Başkurdistan, Tuva, Tataristan, Moğolistan, Özbekistan, Azerbaycan gibi Türk Dünyası ülkelerinin önde gelen modacılarının tasarladığı, geleneksel giysilerin kimi zaman modern tasarımlarla harmanlandığı defile büyük ilgi çekti…
19.00’da Tarihi Belediye binasının yanında UNESCO Meydanı olarak adlandırılan alanda düzenlenen defileye sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile Bursalılar büyük ilgi gösterdi.
Türk Dünyası Başkenti Bursa etkinlikleri kapsamında düzenlenen defile gerçekten de şahaneydi…
Keşke daha erken saatte başlasaydı. 20.30 gibi bitti; hava oldukça soğuktu. Bursa’nın sonbaharı uzun sürer, ama bu sene hava gün içinde fena değil, ama akşamları oldukça soğuk oluyor…
Yine de kimisi tamamen geleneksele dayanan, kimisi ise gelenekseli bugüne taşıyan giysilerdeki renk cümbüşü insanların içini ısıttı…
Yüzlerce asırdan süzülüp gelen Kültürel zincirin binlerce kilometre mesafeye karşın nasıl bir etkileşim içerisinde olduğuna tanık olduk….
Türk Dünyası Kadın ve Moda Defilesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Türksoy, Bursa Uludağ Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TİKA iş birliğinde düzenlendi…
Defilenin açılış konuşmasını Türksoy Genel Sekreteri Kırgızistan’dan Sultan Raev yaptı…
Kırgızistan’da kamuda üst düzey yönetici olarak görev yapan Sultan Raev, Kırgızistan’ın önemli edebiyat insanları arasında yer alıyor…
Sultan Raev konuşmasında Türk dünyası kadınlarının tarih boyunca cesaretiyle, aklıyla öne çıktığını, bilimde, kültürde, sanatta ve diğer alanlarda başarılı olduğunu anlatarak şunları söyledi:
“Türk dünyası kadınları geleneği geleceğe taşımışlardır. Türk Kadınlarının giyim kuşam geleneği de genç tasarımcılarımız tarafından çağdaş akımlarla harmanlanarak günümüze taşınmıştır…
Bugün kadim Türkleri buluşturan 5. Türk Dünyası Kadın ve Moda sempozyumu düzenlendi. 2014’te Eskişehir’de, Moğolistan’da, Azerbaycan’da ve Kırgızistan’da gerçekleşmişti. Beşincisi bu yıl Türk dünyası başkenti olan Bursa’da Düzenlenen sempozyum, defile ile görse bir şölene dönüştü.
Büyük bir özveri ve emek gerektiren bu etkinliği hayata geçiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı’na, TİKA Başkaın’na, tasarlanan ürünlerin zarafetini taşıyanlara, tasarımcılara, emek veren herkese teşekkür ederiz…”
Ardından konukları ve izleyenleri selamlayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Halide Serpil Şahin Bursa’nın Türk Dünyası Kültür Başkenti olmasına atıfta bulunarak şunları söyledi:
“Tarihte Türkler önemli bir yer tutuyor. Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa olarak yapılan etkinliklerle kentimizde güzel bir iz ve ses bıraktık. Türk dünyası kadınları kültürü taşıyor. Bugünkü defile de bunu yansıtıyor. Katılım sağlayan, destek veren herkese teşekkürler…”
Defilede Kırgızistanlı modacılar hem yöresel-geleneksel giysi tasarımlarıyla hem de kadim kültürden izler taşıyan modern tasarımlarla göz doldurdu.
Defile Kırgızistan’dan Aidai Asangulova’nın tasarımlarıyla başladı… Onu şu tasarımcılar izledi:
Yulia Khirbee (Tuva); Suvd Banzragch (Moğolistan), Müslim Jumagaliyev (Kazakistan), Lali Fazilova (Özbekistan), Albina Zherlitsyna (Başkurdistan), Sholpon Antheunissens (Kırgızistan), Sultan Salifev (Tataristan) Saule Bapanova (Kazakistan), Baktygul Zhusubalıeva (Kırgızistan), Mirrakhim Toktogulov (Kırgızistan)…
Azerbaycanlı tasarımcı Pavana Eyubova’nın tasarladığı giysilerin sunumu ise, hareketli bir koreografi ve müzik eşliğinde bozkurt kostümleri giymiş iki mankenin yanı sıra giysileri taşıyan mankenlerin danslarıyla görsel bir şölene dönüştü…
Aslında tüm modacıların tasarımları gerçekten güzeldi… Kültürel DNA’nın kıtaları aşıp farklı ülkelerde birbirlerini nasıl yansıttıklarına bir kez daha tanık olduk…