Technomix grevi sona erdi

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
Technomix grevi sona erdi
13-10-2022

 İşçi sendikalarının sendikasız işyerlerinde örgütlenmesi ve işçilerin sendikaya üye olması Anayasal haktır.

Ancak pek çok işyerinde işçilerin sendikaya üye olmasına sıcak bakılmaz.

Ve devreye bir sendikal örgütlenme klasiği olan işten çıkarmalar girer…
İşten çıkarmalarda ‘sendikaya üye oldun, o yüzden seni çıkartıyoruz’, denmez…

İşçiler hep aynı terane ile “Verimsiz çalışma, çalışma ortamında huzursuzluk yaratma” gibi gerekçelerle çoğunlukla tazminatsız çıkışla kapının önüne konulur.

Belki de işçiler gerçekten verimsizdir; ama nedense bu durum işverenin aklına işçi sendikaya üye olunca gelir…
Sendikal örgütlenme sırasında işten atılan işçiler için sendikaların avukatları işe iade davası açar. Büyük bir çoğunlukla işçinin lehinde sonuçlanır. İşveren ciddi bir tazminat ödemek zorunda kalır…

Ama çoğu firma bunu umursamaz bile; işçiyi işe geri almaktansa, tazminatını ödemeyi tercih eder.

Yeter ki sendikayı fabrikadan uzak tutabilsin…
Küçük işletmelerin de , Cargill, Sütaş gibi büyük ve kurumsal sanayi kuruluşlarının da sendikaya karşı refleksleri değişmez…

HEP AYNI TERANA! VERİMSİZLER!

Technomix’te de aynısı oldu. 2022 yılı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü arifesinde Türk Metal Sendikasına üye olan kadın işçiler işten çıkartıldı…
Ve sendikal örgütlenme klasiği olan “zaten verimsizdiler, işten çıkartacaktık, tesadüfen denk geldi” gerekçesiyle…
Türk Metal, ise kadın işçilerin sendikaya üye olduğu için çıkarıldığını savundu…  

Technomix’te de Türk Metal örgütlendi, toplu sözleşme yetkisi aldı ve görüşme masasına oturdular.
Türk Metal Sendikası Osmangazi Şubesi Başkanı Mesut Erdem ile yaptığım görüşmede tüm maddelerde anlaştıklarını, üç maddede anlaşma sağlanamadığını söylemişti ve greve gidildi.

Tüm bunlar, sendikacıların yeni bir işyerinde örgütlenme normalidir… Aslında hangi konfederasyondan olursa olsun, sendikacıların hepsi de bu tür işveren tepkisine alışıktır.
Türk Metal’in Technomix süreci farklı gelişti. Siyasallaştı…
Sebebi de işletmenin insan kaynakları müdürü ile genel müdürünün CHP Nilüfer Belediye Meclis üyesi olmasıydı…
Türk Metal Sendikası Osmangazi Şubesi Nilüfer Belediyesi’nin önüne siyah çelenk koyup Belediye Başkanı Turgay Erdem’den meclis üyelerinin istifasını talep etmesini isteyeceklerdi… Valilik izin vermedi!
Benim bildiğim Türk Metal sadece grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde tıkanma yaşandığında MESS’in önüne siyah çelenk koyardı…

Siyah çelenk konulamadı, ama Nilüfer Belediyesi’ndeki Technomix yöneticisi iki meclis üyesinin istifası talebi kamuoyuna taşındı… İktidar yanlısı medyada geniş yer buldu.

Ancak… Bir belediye başkanının ister kendi partisinden ister diğer partilere üye ya da bağımsız bir belediye meclis üyesini yöneticisi veya sahibi olduğu işletmedeki grev nedeniyle görevden alamaz. İstifasını da isteyemez… Kanunen mümkün değildir. Hatta mensubu oldukları parti yöneticilerinin bile böyle bir yetkisi yoktur.

Belediye meclis üyeleri seçilmiş kişilerdir. Sandıkla gelir, sandıkla giderler! Ancak kendileri herhangi bir mazeret bildirerek istifa eder ya da ciddi bir suç işlemeleri halinde görevden alınır!
Kişisel kanaatimi soracak olursanız…
Birincisi; Technomix’de yönetici olan CHP’li belediye meclis üyeleri, siyasal kimliklerinden dolayı ya sendikal örgütlenme, toplu sözleşme ve grev süreçlerine müdahil olmayıp geri çekilmeleri ya da partilerinin zarar görmemesi adına belediye meclis üyeliklerini bırakmaları gerekiyordu…
Ya siyasi kimliğinizden taviz vereceksiniz ya da kariyerinizden… Her ikisi de cebimizde olsun derseniz hele de muhalefet partisi mensubuysanız illa sorun yaşarsınız…

İkincisi; Türk Metal Osmangazi Şubesi’nin süreci ille de bir şeyi oldurmak adına siyasallaştırmaması gerekiyordu.

Zira Türkiye’nin metal işkolunda en fazla üyeye sahip olan sendikasını temsil ediyorsunuz… Ve Tük Metal hep “Gücümüzü üyelerimizden alıyoruz” der. Sendikal faaliyette herhangi bir siyasi partinin desteğine ihtiyacı yoktur. Ha nerede olabilir; Sendika ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun revizyonu gibi siyasi iradenin yapabileceği işlerde…

Sonuç olarak sendikasıyla, işvereniyle, işçisiyle konunun tüm taraflarının kaybettiği bir süreç yaşanmıştır…

Ve gelinen noktada grev bitti… Bitirildiği ise şöyle ilan edildi:

“Türk Metal Sendikası tarafından aşağıda adresi belirtilen Technomix End. Tem. Loj. Hiz. Otom. Kal. Kon. Dep. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti’nde 16 Ağustos 2022 tarihinde grev kararı alınmış ve bu karar 16 Eylül 2022 tarihinde uygulanmaya başlanmıştır.
Türk Metal sendikası 10 Ekim 2022 tarihli yazısında; Sendikamız Genel Yönetim Kurulu’nun 10 Ekim 2022 atrih ve 777 sayılı kararı uyarınca Technomix End. Tem. Loj. Hiz. Otom. Kal. Kon. Dep. Hiz. San. ve Tic. Ltd. Şti. ile yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığından 16 Ağustos 2022 tarihinde grev kararı alınmış; alınan grev kararı uygulamasına 16 Eylül 2022 tarihinde başlanmışsa da  6356 sayılı Kanunun 75. Maddesi uyarınca, devam eden grev uygulamasının 10 Ekim 2022 tarihinden itibaren sona erdirilmesine karar verildiği bildirilmiştir.

6356 sayılı Kanun’un 75/2 maddesi ‘Grevin veya lokavtın sona erdiği, görevli makam tarafından işyerinde ilan edilir. Kanuni Grev ve Lokavt ilanının yapılması ile sona erer’ hükmü gereğince;

İlgililere ve tüm çalışanlara duyurulur… “

‘İlan’da atıfta bulunulan 6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu 75 Maddesi şöyle diyor:

“Grev ve lokavtı sona erdirme kararı

MADDE 75 – (1) Kanuni bir grev veya lokavtı sona erdirme kararı, kararı alan tarafça ertesi iş günü sonuna kadar yazı ile karşı tarafa ve görevli makama bildirilir.

(2) Grevin veya lokavtın sona erdiği, görevli makam tarafından işyerinde ilan edilir. Kanuni grev ve lokavt, ilanın yapılması ile sona erer.”

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?