Türk Dünyası Korkut Ata Film Festivali'nde buluştu

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
Türk Dünyası Korkut Ata Film Festivali'nde buluştu
06-11-2022

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2.'si düzenlenen Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali ödülü töreni Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti….

Tek kelimeyle muhteşem bir etkinlikti. Merinos AKMM açıldığı günden bu yana bu kadar görkemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmamıştır…
Merinos AKKM’nin dışardaki alanı kırmızı halılarla, özel düzenlemelerle muhteşem bir fuaye alanına çevrilmişti. Türkiye’nin yanı sıra Türk Dünyası ülkelerinden gelen gazeteci ve televizyoncular öbekleşmiş şekilde konuklarla söyleşi yapıyordu…

Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’ne Kültür ve Turizm bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanı sıra örene, Türkmenistan Kültür Bakanı Atageldi Şamuradov, Kırgızistan Kültür, Bilgi, Spor ve Gençlik Politikaları Bakanı Altynbek Maksutov, Özbekistan Kültür Bakanı Ozodbek Nazarbekov,  TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı Kültür Komitesi Başkanı Roza Karibzhanova,TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı da katıldı. 
Etkinlikte Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa milletvekilleri, Ak Parti İl Başkanı Davut Gürkan’ın yanı sıra kent protokolünün yanı sıra Türk dünyasından çok sayıda sanatçı ve yönetmen  oradaydı…

TÖRENİN EN ÜNLÜSÜ, EN ÇOK ALKIŞ ALANI!

Ayrıca sinema dünyasının önde gelen isimleri de oradaydı… En ünlü kişi kimdi derseniz, kuşkusuz Vefa Ödülü’nü alan Türkan Şoray’dı… Her zamanki zarafeti, güzelliği ile oradaydı…
Tören Anadolu Ateşi Dans Grubu’nun gösterisiyle başladı. Gecede sahne alan Anadolu Ateşi Dans Grubu ise yaptığı gösteriyle gerçekten de izleyenleri büyüledi. Tek kelimeyle muhteşemdiler…

KORKUT ATA TÜRK DÜNYASI FİLM FESTİVALİ’NE İLGİ   ARTIYOR
Törende Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy şunları söyledi:
"Bu festivalin fikir aşamasından beri ilk düşüncemiz, sinema perdesi üzerinden kültür zenginliğimizi ortaya koymak; bunu mümkün olan en yüksek katılım, dolayısıyla çeşitlilik içinde yapmaktı.

İlk yıl 13 ülkeydik, 42 sinema eseri seyirciyle buluşmuştu. Bu yıl 17 ülkeden 52 eser ile çıtamızı yükselttik. Katılımcı sayısının 148'e çıkmış olması, Türkiye'den de 300'ü aşkın sinema sektör temsilcisinin iştiraki, daha ikinci yılda geldiğimiz noktayı göstermesi açısından çok değerlidir.

İnşallah bir sonraki festivalde bu rakamların da üstüne çıkacağız. Türk töresinin, gelenek ve göreneğinin bir abidesi olan Korkut Atamız, sözüne kopuzu yaren eder, öyle konuşurdu.

Boy boylar, soy soylardı. Sanat ve zanaat, bilgenin dili ve eseri olduğunda en değerli yapıtlar ortaya çıkar, en geniş kitleye ulaşır, gönüllerde ve zihinlerde yer eder.”

TÜRKLERİN ORTAK ATASI

Korkut Ata’ya yani Dede Korkut’a atıfta bulunan Bakan Ersoy şunları söyledi:

Korkut Ata'nın kopuz çalmaya başladığında rüzgârın durduğu, dağların yerinden doğrulduğu, kuşların uçmayıp havada kaldığı ve suların akmaz olduğu menkıbesi, bu hususta halkımızın yaptığı eşsiz bir betimlemedir.

Bu betimleme aslen Korkut Ata'nın manevi mertebesini resmetse de insanla birlikte bütün tabiatın onun söylediklerine kulak vermesi bana evrensellik olgusunu da çağrıştırır.

Üstelik zaman, mekân ve olaylar değişse de Dede Korkut'un beslendiği değerlerin değişmemesi, evrenselliğin en doğru tanımını bizlere göstermektedir.

Evrensellik özünden, değerlerinden kopmak değildir. Aksine onlara bağlı kalabilmektir. Farklılığınla evrenselliğe erişiyorsan değerlisindir. Herkes gibi olmaktan ziyade herkese örnek ve öncü olmak esastır."

FİLM FESTİVALİ’NİN BU YILKİ TEMASI DOĞA!

Bakan Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü:

"Unutmayalım, ağacın kökü toprağın derinine ne kadar iniyor, ne denli geniş alana yayılıyorsa boyu ve görkemi o kadar büyük, dallarının gölgesi o denli kapsayıcı olur.

Bu gerçeği festivalimizde de tecrübe ediyoruz. Bakınız bu yıl "Doğa" teması ile düzenlenen festivalde sanatçılarımız, sahibi değil parçası olduğumuz dünyaya dair bizlere yepyeni pencereler açtılar.

Aslımızı bildiğimiz ve algımızı mümkün olduğunca geniş tuttuğumuz müddetçe, kendimizi anlatmamız ve anlaşılmamız o denli kolay olacaktır diye düşünüyorum. Ve bizim, dünyaya söyleyecek çok şeyimiz var.

Sanatı, sinemayı tercüman kıldık; konuşmaya, anlatmaya devam edeceğiz. Bu yıl Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali ile "Türk Dünyası Sinema Zirvesi'nin de ikincisi gerçekleştirdik.

Dün yapılan zirvede kültürel ve sanatsal iş birliği olanaklarını değerlendirmek adına güçlü bir irade ortaya koyulmuştur. Müşterek tarihi, kültürel ve toplumsal değerlerimizin güçlendirilmesi amacımıza sinema ile nasıl hizmet edebiliriz sorusunun cevaplarına dair fikir alışverişi yapılarak yol ve yöntem belirlenmiştir. Geçen yıl imzaladığımız deklarasyon ile ortaya koyduğumuz ortak adımların bir an önce atılması arzusundayız.

Fikirleri inşallah hızlıca eyleme ve esere dönüştüreceğiz.”

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Bakan Ersoy gençlerin çektiği belgesellere atıfta bulundu:

“ Bu yıl hepsinden önemlisi, attığımız ve atmakta olduğumuz adımların güvencesi olan gençlerimiz kendilerini gösterme imkânı bulmuştur.

 Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Tataristan'dan ikişer öğrencimizi Türkiye'de ağırladık. Buradaki arkadaşları ile beraber, 1'er dakikalık belgesel filmler çektiler. Bunlar 10 dakikalık bir belgesel yapıta dönüştü.

Ben bu çalışmada öğrencilerimize rehberlik eden, yol gösteren herkese teşekkür ediyorum. Genç kardeşlerimi canı gönülden kutluyorum. Unutmayın, başarı ve başarısızlık aynı yolda yan yana ilerler. İkisini de doğru şekilde yaşamayı ve aşmayı bilin ki bu duygular sizi bir noktada durdurmasınlar”

Ardından Bakan Mehmet Ersoy belgesel çekimlerine katılan öğrencilere plaket ve hediyelerini verdi.

Törende  Uzun Metraj Kurmaca Film, Belgesel Film, Vefa ve Onur Ödülleri kategorilerinde 17 ödül dağıtıldı.

Festivalde, "TÜRKSOY Özel Ödülü" Yulduz Rajabova'ya, "Türk Kültürüne Katkı Ödülleri" Arslan Eyeberdiev, Rano Shodiyeva, Sadyk Sher Niyaz, Kanat Torebay ve Mehmet Bozdağ'a, "Vefa Ödülleri" Osman Sınav ve Türkan Şoray'a, "En İyi Film Ödülü Dilmurod Masaidov'a, "En İyi Yönetmen Ödülü" Vagıf Mustafayev'e, "En İyi Senaryo Ödülü" Semih Kaplanoğlu'na, "En İyi Kadın Oyuncu Ödülü" Kalipa Tashtanova'ya, "En İyi Erkek Oyuncu Ödülü" Kayrat Kemalov'a, "En İyi Belgesel Film Birincilik Ödülü" Furkat Usmanov'a, aynı kategoride ikincilik ödülü Aigul Cherendinova'ya veüçüncülük ödülü de İsmet Arasan'a verildi.

En çok alkışı ise kuşkusuz Vefa Ödülü’ne layık görülen Türk Dünyasının Sultanı Türkan Şoray aldı. Şoray'ı törene katılanlar ayakta alkışladı. 

Türkan Şoray konuşmasında Özbekistan’a, Azerbaycan’a, Türkmenistan’a yaptığı ziyaretleri ve Cengiz Aytmov’un onu yüksek bir dağ yaylasında ağırladığını anlattı…

ORTAK FİLM HAVUZU  
Bu arada ödül alan Türk dünyasından sinema insanları ortak bir film havuzu oluşturulmasını talep ettiler.

Bakan Ersoy da böyle bir yapılanmaya gidildiğini, bir sonraki Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’nin 2023 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Azerbaycan’da Suşa’da yapılacağını, bundan sonraki tüm festivallerin de kültür başkenti olan Türk dünyası şehirlerinde gerçekleşeceğini söyledi…

Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan gibi ülkelerden gelen ve ödül alan sanatçılar konuşmalarını “Rahmet” sözcüğü ile sonlandırdı.

İlginçti; biz ölülere rahmet diliyoruz, onlar dirilere!
Ödül töreninin tamamlanmasından sonra Azerbaycan’dan muhteşem bir ses Azerin sahne aldı. Piyano eşliğinde gerçekleşen konserde Azerin’in sesi gerçekten de olağanüstüydü…

  

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?