1 adeti 1015 lira! HPV aşısı ücretsiz olmalı!

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
1 adeti 1015 lira! HPV aşısı ücretsiz olmalı!
12-11-2022

Bursa Tabip Odası’nın hem akademik hem de toplumun bilgilendirilmesine yönelik çalışmaları sürüyor…. 
HPV çeşitli türleri olan bir virüs… Daha çok kadınlarda en başta rahim ağzı kanseri olmak üzere çeşitli kanserlere yol açıyor. 
Virüsün etkisiyle dokularda oluşana siğiller, anormal çoğalmalar zaman içerisinde kansere dönüşebiliyor. Üstelik de bilinenin aksine erkeklerde de görülebiliyor ve onlarda da kansere yol açıyor… 
Halk arasında HPV aşısı kanserden korunma aşısı olarak biliniyor. HPV virüsünün hastalık yapmasından koruyor. Aynı zamanda HPV’nin yol açtığı kanserden de korumuş oluyor… 
Bursa Tabip Odası  Sürekli Tıp Eğitimi kapsamında  “HPV ve HPV Bağlantılı Kadın Kanserleri” konusunu gündeme getirdi… 
Türkan Seylan Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Bayrak konuşmacı olarak katıldı… 
Doz. Dr. Bayrak “HPV virüsü başta rahim ağzı kanseri olmak üzere, genital bölgelerde gelişen pek çok kanser türünün esas sorumlu faktörüdür. 200 tip HPV virüsünün 15’i kanser için risk oluşturuyor.” dedi… 


AŞI EN ÇOK 9-14 YAŞ ARASINDA ETKİLİ
Doç. Dr. Mehmet Bayrak, söz konusu virüsün genital siğillere de sebep olduğunu, ancak buna sebep olan HPV virüslerinin Tip 6 ve Tip 11 gibi kanser riski oluşturmadığına dikkat çekerken… 
2007 yılından bu yana HPV virüslerine etkili aşıların yapıldığına değinerek şunları söyledi:
“Aşı en çok 9-14 yaş arası çocuklara uygulandığında maksimum fayda sağlıyor… 26 yaşına kadar uygulanması daha etikli sonuçlar gösteriyor 
TESTLER SAYESİNDE VAKALAR AZALIYOR
Doç. Dr. Mehmet Bayrak, daha ileri yaşlardaki, HPV virüsü temas etmiş kadınlarda, tedavi edici olmasa da hastalığın tekrarlanma riskini azalttığını bilgisini paylaştı… 
Bayark’ını vurguladığı şu husus ise son derece önemli:
“ Rahim ağzı kanserinde, gelişmiş taramalar sayesinde özellikle gelir düzeyi yüksek ülkelerde son 40 yılda ciddi düşüşler olmuştur. Pap-Test ve HPV-DNA testleri sayesinde kanser henüz gelişmeden, kansere neden olma riski taşıyan yapıların tespit edilerek hastalık engellenebiliyor.”

AŞI OLUNSA BİLE TEST YAPILMALI
Türkiye’de olduğu gibi Bursa’da da Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi Kanser Tarama Merkezi (KETEM) var. KETEM’in taramalarında meme ve rahim kanserleri erken teşhis edilebiliyor… 
Doç. Dr. Mehmet Bayrak da KETEM birimlerinin 300-65 yaş arası kadınlarda 5 yılda bir ücretsiz HPV ve Smear testi yapıldığını anımsatarak HPV aşısı yapılsa bile kadınların bu testi yaptırmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi… 

HPV AŞISI ÜCRETSİZ OLMALI
Doç. Dr. Bayrak’ın paylaştığı bilgiler arasında HPV’nin 9 tipinde etkili olan Nanovalant aşının Türkiye’de henüz ruhsatlandırılmadığı, bunun yerine HPV’Nİn 4 tipinde etkili olan Kuadrivalan HPV aşısının uygulandığı yer aldı.
Doç. Dr. Mehmet Bayrak şu öneride bulundu:
“Rahim ağzı kanserlerinin ortaya çıkmasına neden olan lezyonların tedavisi ile kanser ortaya çıktıktan sonra tedavisi için harcanan maddi yük ve yarattığı manevi tahribat göz önüne alındığında HPV aşısının ücretsiz aşı programına alınması daha etkin bir yaklaşım olacaktır…”


1 DOZ AŞI 1015 LİRA!
Çeşitli kaynaklarda HPV aşısının 15-45 yaş arası kadın ve erkeklere yapılması gündeme getirilirken… 
Genellikle 3 doz yapıldığına değinilirken, 15 yaşından büyüklerde ilk dozdan iki ay sonra ikinci, ondan altı ay sonra da üçüncü doz aşısı yapılması gerektiği, 15 yaştan küçüklerde ise altı ay ara ile iki doz aşı öneriliyor… 
Avustralya, Kanada, Portekiz, Norveç, Finlandiya, Danimarka gibi gelişmiş ülkelerde ücretsiz olarak okul aşılaması yapılıyor. Gelişmekte olan bazı ülkelerde de BM desteği ile ücretsiz aşı yapılıyor… 
Peki halen Türkiye’de uygulanan aşıların doz bedeli kaç lira?
Dozu 1015 liradan 3 dozun bugünkü karşılığı 3 bin 45 lira! Asgari ücretin yarısından fazla. Dolayısıyla kadınların çoğunluğunun bu aşıyı yaptırması mümkün değil. 


Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, HPV aşısı ücretlerinin iadesi talebiyle ciddi bir mücadele yürütüyor. 
HPV aşılarının ücretsiz olması yönünde kampanya sürdüren dernek  ödenen aşı bedellerinin iadesi için sGK’ya dava açıyorlar. 
Dernek zaman zaman kurumsal sosyal medya sayfalarından “Bir davayı daha kazandık” şeklinde paylaşım yapıyor… 

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?