'35 bin ziraat mühendisi işsiz'

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
'35 bin ziraat mühendisi işsiz'
12-12-2023

TMMOB’a bağlı odaların Bursa Şubelerinde genel kurul süreçleri başladı. İki yılda bir seçimlerin yapıldığı şubelerin kongre süreçleri muhtemelen 2024’ün şubat ayında tamamlanır…

Geçtiğimiz hafta sonu  Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Bursa Şubesi 17. Dönem Olağan Genel Kurulu düzenlendi..

Cumartesi günü Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Oditoryum’da başlayan kongre Pazar günü düzenlenen seçimli oturumla sona  erdi…

Çağdaş Tarımcılar grubunun tek liste katıldığı seçimlerde geçmiş dönem başkanı Fevzi Çakmak ve ekibi güven tazeledi…

ZMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu şu  isimlerden oluştu:

"Dr. Fevzi Çakmak, Doç. Dr. Barış Bülent Aşık, Dr. Murat Alkan, Serkan Durmuş, Abdullah Tayyar Demir, Müge Güler, Bertuğ Karakule" Yönetim Kurulu yedek üyelerde ise "Yasemin Özdemir, Mahir Kara, Ali Doğru, Dr. Nurcan Karslıoğlu Kara, Alihan Kuzu, Dr. Saliha Dorak, Eftal Koç"  yer aldı.

Genel Kurula İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, ZMO Bursa Şubesi eski başkanlarından ve CHP eski milletvekillerinden İlhan Demiröz, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fethi Yıldız ve TMMOB Bursa Şube Başkanları ve üyeler katıldı.

Genel Kurul’da söz alan Fevzi Çakmak şube icraatlarına değindi:

“2 yıllık görev süremiz boyunca, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. ve Şube oluşumuzun 30. yılında, Sorumluluğumuzun daha da arttığının bilinciyle; mesleğin ve meslektaşların haklarını korumak, yeni kazanımlar elde etmek, var olan sorunları çözebilmek için var gücümüzle çalıştık.

 Bu anlamda, Odamız üyesi meslektaşların dayanışmasını ve oda aidiyetini arttırmak için spor, sanat ve kahvaltı etkinlikleri düzenledik.

Meslek içi eğitimler düzenleyerek meslektaşlarımızın bilgilerini güncellemelerini sağlamaya çalıştık.

Çiftçimizin gelişimine katkı koymak, Odamızın gelirini arttırmak için kamu kurumları ile ortaklaşa eğitimler düzenledik.

Sağlık Bakanlığından ilk Biyosidal Uygulayıcı Eğitimi yetkisi alan odalardan biri olarak, düzenli eğitimler vermeye devam ettik. Kurduğumuz çalışma grupları ile, bazen yüz yüze, bazen çevrimiçi toplantılar yaparak, meslek alanlarımızın sorunlarını tespit etmeye çalıştık.

 Bu sorunların genel merkez ve Bakanlık nezdinde çözümü için girişimlerde bulunduk. “

2023 ŞUBAT DEPREMLERİ / TARIM ALANLARININ İMARA AÇILMASI

2023 Şubat depremlerine de atıfta bulunan Çakmak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tüm Türk halkı gibi akademik odalar olarak siz değerli meslektaşlarımızın katkıları ile tırlar dolusu yiyecek, giyecek ve sağlık malzemelerini ilgili illere ulaştırırken, Bursa'ya zorunlu olarak göçmek zorunda kalan vatandaşlarımıza da, barınma ve yaşam imkanları sağlamak için bütün imkanlarımızı seferber ettik.

Bu felakette yaşamlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet diliyoruz. Yaralananlara da acil şifa dilerken, yaşama tutunmaya çalışan vatandaşlarında bir an önce normal yaşamlarına dönebilecekleri ortamların oluşturulmasını temenni ediyoruz. Felaketlerin üst üste geldiği kötü bir süreçten geçiyoruz.

Bu felaketlerin kader olmaması için, bilimi önceleyen, bilimin yön verdiği, plan ve programları uygulamamız gerekliliği de ortadadır. Felaketlerin nedenleri ortada iken, hala bunlardan ders almamış gibi, tarım, mera ve orman alanlarına yeni yerleşim yerleri yapmayı planlamak, yeni felaketlere davetiye çıkartmak anlamına gelecektir.”

UKRAYNA VE FİLİSTİN SAVAŞLARI

Başkan Çakmak savaşları da kınadı:

“2023 yılı içerisinde devam eden Rusya-Ukrayna savaşına, bir de İsrail'in Filistin halkına karşı yaptığı insanlık dışı saldırılar eklendi. Büyük önderimiz Atatürk'ün dediği gibi ‘Savaş zorunlu ve hayati olmalıdır. Ulusun hayatı, tehlikeyle karşı karşıya kalmadıkça savaş bir cinayettir’ diyor.

Bu cinayetlerin son bulması için, kendilerini sözüm ona, insan hakları savunucusu olan güçlü devletleri, bu cinayetleri son buldurmaları için, göreve davet ediyoruz.”

Başkan Çakmak tüm olumsuzluklara karşın meslek, meslektaş sorunları ile çiftçilerin sorunları, suyun, toprağın ve havanın korunması için mücadeleyi kararlılıkla sürdürdüklerine dikkat çekti:

ZİRAAT MÜHENDİSLERİNDE İŞSİZLİK SORUNU

Başkan Fevzi Çakmak yaklaşık 35 bin ziraat mühendisinin işsiz olduğuna, işi olanların da bir kısmının meslek dışında çalıştığına vurgu yaptı:

“Bu anlamda, meslektaşlarımızın emeği, ailelerinin ekonomik gücü ve devletimizin kaynakları da boşa harcanmış olmaktadır. Ziraat Mühendisliği mesleği, 1980 yılına kadar altın çağını yaşamıştır.

Bu zaman zarfında Ziraat Fakültelerine gelen öğrenciler, üniversite sınavlarında başarılı ve en seçkin öğrenciler olmuşken, 1980 yılından sonra tüm Yüksek Öğretim kurumlarında olduğu gibi, tarımsal öğretimde de ciddi bir deformasyon ve dejenerasyon meydana gelmiştir.

 Fakülte sayıları ve bölümlerin öğrenci kapasiteleri bir kaç misli artırılmış, Ziraat Mühendisleri ciddi bir istihdam sorunu ile karşı karşıya kalmışlardır.

Bu durum, doğal olarak Ziraat Fakültelerini tercih eden öğrenci kalitesini de son derece olumsuz etkilemiştir. Yeni açılan Fakültelerin altyapı, öğretim elemanı, teknik araç gereç, laboratuvar ve uygulama imkânlarının yetersizliği ve endüstri 4.0'ın konuşulduğu bir çağda, kendisini güncelleyemeyen bir eğitim sistemi nedeni ile, meslekte nitelik sorunu ortaya çıkmıştır.”

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?