Acemler'de toplu açılış

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
Acemler'de toplu açılış
15-11-2022

Rahmetli Büyükşehir Belediyesi eski Başkanlarından Hikmet Şahin Acemler Kavşağı ile Ankara yolundan İzmir Yoluna dek batçıklar yapmamış olsaydı, gerçekten de şehrin iki yakası bir araya gelemeyecekti.

Ankara yolundan Nilüfer’e herhalde 2,3 saatten önce gidemezdik. İstanbul’a fark atmış olurduk…

O dönemde hem batçıklara hem de Acemler Kavşağı’nın yapılmasına ciddi itirazlar olmuştu; gerekçelerden biri de batçıkların ve Acemler Kavşağı’nın yapılacağı yolların ana yollar olduğu, büyükşehirde yaşamanın bedeli olarak trafikte yavaş seyredilmesi gerektiğiydi…

Bugün o batçıklar ile Acemler Kavşağı’nın ne kadar isabetli bir iş olduğu aşikar…

Şimdi de, Bursa Büyükşehir Belediyesi Acemler Kavşağı’na etap etap müdahale ederek trafiği rahatlatacak işler yaptı…

5 PROJE BİRDEN HAYATA GEÇİRİLDİ

Bugün Bursa Büyükşehir Belediyesi 5 ayrı projeyi hizmete aldı… Oulu Tüp Geçidi, Acemler Aktarma Merkezi, Yeni Stadyum Caddesi, Sedat 3 Köprüsü ve Mudanya Kavşağı bağlantı kolları törenle hizmete açıldı.

Acemler kent içi trafiğinin tam bir düğüm noktasıdır…

Özetle bugün hizmete açılan projeler şöyle:

Hayran Caddesi’nden gelen araçların kavşakta oluşturduğu yoğunluğun önüne geçmek için Oulu Tüp Geçidi ile ‘Hayran Cadde ile Oulu Caddesi’ birbirine bağlandı. Böylece Dikkaldırım’dan gelen araçların Acemler’deki yoğunluğu önlendi…

Ali Osman Sönmez Hastanesi karşısına, yaklaşık 25 bin metrekare alan üzerinde Aktarma Merkezi kuruldu. Batı Garajı ile Bursaray Acemler İstasyonu yanındaki otobüs alanı, 15 otobüs ve 1 taksi peronu ile 272 araçlık park kapasitesine aktarma merkezine taşındı….

Hem bölgedeki trafik rahatladı, hem de hastaneye gelen vatandaşlar için otopark oluştu.

Hayran Caddesi olarak bilinen Yeni Stadyum Caddesi de ‘2’şer şeritli gidiş geliş bölünmüş yol olarak’ genişletildi. Acemler Kavşağı’ndan Dikkaldırım Caddesi’ne uzanan Yeni Stadyum Caddesi, gelecekte de,  bölgedeki araç yoğunluğunu kaldırabilecek kapasiteye çekildi.

Acemler’deki trafik yükünün bir bölümünün Mudanya Kavşağı’na kaydıran 1 köprü ile 2 kavşak bağlantı kolu yapıldı.

Kavşak bağlantı kolları ile İzmir ve Mudanya yönünden gelen araçların ‘Acemler’e gitmeden’ Stadyum yanına yapılan bağlantı kolu ile İstiklal Marşı Caddesi’ne aktarımı sağlandı.

İstiklal Marşı Caddesi ile Yeni Stadyum Caddesi’ni birbirine bağlayan Sedat 3 Köprüsü ile Mudanya Kavşağı bağlantısı sağlamış oldu.

Böylelikle hem İzmir ve Mudanya yönünden gelen hem de Dikkaldırım’dan bu tarafa gidecek araçlar ‘Acemler Kavşağı’nı kullanmadan’ doğrudan Mudanya Kavşağı üzerinden istedikleri yöne ulaşma imkanına kavuştu.

YA BİR YOL BUL, YA BİR YOL AÇ, YA DA YOLDAN ÇEKİL!

Acemler’deki 5 projenin toplu açılış törenine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Milletvekili Mustafa Esgin, Bursaspor’un efsane kaptanı Sedat Özden, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Büyükorhan Belediye Başkanı Ahmet Korkmaz, Bursaspor Başkanı Ömer Furkan Banaz, Bursaspor eski kaptanı Adnan Örnek, belediye bürokratları ve siyasiler katıldı…

Başkan Aktaş açılışta yaptığı konuşmada İstanbul’daki alçakça saldırıyı kınadı, yaşamını yitirenlere rahmet, yaralılara sağlık diledi…

Ardından da Konfüçyüs’ün ‘Ya bir yol bul, ya bir yol aç, ya da yoldan çekil’ sözüne atıfta bulunarak Bursa ulaşımındaki düğümleri birer birer çözdüklerini söyledi…

Başkan Aktaş Acemler Kavşağı’nın Erdem Saker’den, Erdoğan Bilenser’e ve Hikmet Şahin’e yapılış öyküsünü anlattı….
O da Rahmetli Hikmet Şahin döneminde yapılabildiğini ve dönemin Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldığını anımsattı…
Başkan Aktaş şunları söyledi:

Göreve gelirken, ulaşım çalışmalarının da bilimsel temele dayandırılması gerektiğini ifade ettik. Önümüzdeki 15 yılı kapsayacak 2035 Trafik Master Planı’nı ortaya koyduk.

Projelerimizi de bu plan doğrultusunda ilerletiyoruz. Kavşaklarda uyguladığımız akıllı dokunuşlar, yeni yol yapımları, yol genişletmeler, asfaltlama çalışmaları, köprü yapımı, toplu ulaşımda iyileştirmeler gibi projeleri hayata geçirerek, Bursa’nın ulaşımını rahatlattık.

‘Yol medeniyettir’ diyerek, Bursa’nın rahat ulaşımı için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Bursa’yı demir ağlarla örme hedefi doğrultusunda projelendirilen, 9 bin 445 metre uzunluğa ve 11 istasyona sahip T2 hattı ulaşıma açıldı. 2300 metre ile iki istasyon arasındaki mesafenin en uzun olduğu Acemler Bursaspor ile Nilüfer istasyonları arasına yapılan Bursaray Odunluk İstasyonu, bölgedeki vatandaşlar tarafından yoğun şekilde kullanılıyor. 30 istasyonumuz arasında en yoğun kullanılan ikinci istasyonumuzdur.

Mevcut raylı sistemde bekleme süresini 2 dakikaya indirdik. Bursalılar, özellikle pik saatlere koyduğumuz ilave seferlerle, 2 dakikaya inen bekleme süresi ile iş ve ailelerine daha hızlı ulaşabiliyor…”

KENT İÇİ ULAŞIM YATIRIMLARINDAN BAZILARI

Başkan Aktaş’ın paylaştığı kent içi ulaşım projelerinden bazıları şunlar:

“Yunuseli Yolu’nun Dereçavuş-Çağlayan-Gündoğdu-Nilüferköy yol ayrımı arasındaki’ yaklaşık 4,5 kilometrelik kısmının Mudanya ilçesiyle Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali arasında yer alan yerleşim alanları için önemli bir alternatif olmakta…”

“Ayrıca Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı ile Fuat Kuşçuoğlu Caddesi ve Bursa Çevre Yolu ile Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne ulaşımı sağlayan önemli bir güzergah…”

“Bursaray Emek-Şehir Hastanesi inşaatı nedeniyle Mudanya’ya olan trafiğin aksamaması için Geçit Mahallesi içerisinde 10 metre genişlik ve 1000 metre uzunlukta alternatif yol oluşturuldu…”

“Yeni adliye binasının taşınmasıyla birlikte, Yakın Doğu Çevre Yolu’nun İstanbul Caddesi’ne olan bağlantı noktasındaki artan trafik yükü, inşaatı devam eden 3 açıklıklı 117 metre uzunluğunda ve 2 açıklıklı 54 metre uzunluğunda iki köprü ve 3 bin 500 metrelik bağlantı yolu ile azalacak.”

“Şehir Hastanesi’ne ulaşımla alakalı 6,5 kilometrelik yolun ikinci etabında çalışmalar tamamlandı. Bursalılar, Çevre Yolu’na çıkmadan o yolu kullanarak toplu taşıma araçlarıyla Şehir Hastanesi’ne ulaşabilecek.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan 6.1 kilometrelik 4 istasyonlu Emek-YHT-Şehir Hastanesi Raylı Sistem Hattı’nda çalışmalar devam ediyor…”

“Mustafakemalpaşa’da, Yenişehir’de, İnegöl’de, Osmangazi’de, Yıldırım’da, Gemlik’te, Nilüfer’de devam eden çalışmalar var.”

“Toplam 49 noktada gerçekleştirilen akıllı kavşak uygulamalarıyla trafiği hızlandırma noktasında çalışmaları sürüyor. Bunun yanında ‘karbondioksit salınımının azalmasıyla’ çevreye verilen zararı azaltan uygulama kapsamında 21 kavşaktaki çalışmalar devam ediyor…”

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?