Bursa Barosu'ndan avukatlara saldırıya tepki

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
Bursa Barosu'ndan avukatlara saldırıya tepki
22-06-2023

Daha geçen gün Tabip Odaları art arda açıklama yaparak iç içe geçmiş olan sağlıkta şiddet ve  kadına şiddete karşı tepkilerini gündeme getirdiler.

Zira… Bir hekim, çalıştığı Aile Sağlığı Merkezi’nde boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından öldürüldü…

Benzeri bir durum hukuk camiasında yaşandı. Velayet davasında çocuğun teslimi için gidilen adreste çocuğu teslim etmek istemeyen ailenin taşlı,  bıçaklı saldırısı yaşandı…

Saldırının gerçekleştiği araçta bulunan Avukat Aleyna Kübra Kanalcı ile Av. Muharrem Kanalcı yaralandı.

Avukat çifte ve araçlarına saldırı anı, Av. Aleyna Kübra Kanalcı tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

Üstelik araçta mağdur yani çocuğu boşandığı  eşi tarafından alıkonulan kadın ile çocuk da varken saldırı gerçekleşti…

Özetle kadına yönelik şiddet ile iç içe geçmiş olan avukatlara saldırı olayı yaşandı…

Neyse ki sadece yaralanma ile atlatıldı. Genç avukat çifte ve araç içerisinde saldırıya uğrayan herkese geçmiş olsun…

Bursa Barosu da üyelerine yönelik bu saldırıya sessiz kalmadı… Bursa Adalet Sarayı önünde yapılan basın açıklamasına çok sayıda avukat da katıldı…

Bursa Barosu Başkanı Metin Öztosun, saldırının doğrudan avukatlık mesleğini ve vatandaşın hak arama özgürlüğünü hedef aldığını söyledi.

Basın açıklamasında saldırıya uğrayan Aleyna Kübra Kanalcı ile Muharrem Kanalcı da hazır bulundu…

Başkan Öztosun Bursa Barosu üyesi iki meslektaşlarının bundan beş ay önce İnegöl’de kurşunların hedefi olduğunu anımsatarak şunları söyledi:

“Dün de meslektaşlarımız Av. Aleyna Kübra Kanalcı ve Av. Muharrem Kanalcı çocuk teslimi sonrasında saldırıya uğramışlar, darp edilmişler, araçlarına taşla, bıçakla, demir çubuklarla saldırılmış meslektaşlarımız yaralanmışlardır…

Saldırı haber alınır alınmaz Bursa Barosu’nca ilgili makamlara duyurulmuş, Bursa Barosu Avukat Hakları Merkezi’nden arkadaşlarımız meslektaşlarımızın yanlarında yer almıştır.

Bu son olay da göstermiştir ki, vatandaşlarımızın hak arama özgürlüğünün temsilcisi olan avukatlara duruşma salonlarında, keşif, haciz mahallinde, ofislerinde sözlü ve fiili saldırılar maalesef ki halen devam etmektedir.

Yasal olarak etkili bir önlem alınmaması sebebiyle bu tür saldırılar sıradanlaşmıştır. Bu tür hareketlere eklenen idari ve yasal düzenlemelerle de maalesef ki bağımsız savunmanın sesi kısılmak, direnci kırılmak istenmektedir.

Olayı şiddetle kınıyor, meslektaşlarımıza yönelen her türlü saldırıda onların yanında olacağımızı, bu olayların bir daha yaşanmaması ve faillerin en ağır cezayı almaları için tüm soruşturma ve kovuşturma sürecinin takipçisi olacağımızı yineliyoruz.

Bursa Barosu ailesi olarak meslektaşlarımıza geçmiş olsun diliyor, bir an önce üzerlerindeki manevi yıkımın geçerek mesleklerinin icrasına devam etmelerini temenni ediyoruz. Avukata yönelik saldırılara ilişkin yasal düzenlemelerin de derhal yapılmasını ve bu şiddete son verilmesini istiyoruz.”

Basın açıklaması şu ifadeyle son buldu:

“Doğrudan avukatlık mesleğini ve vatandaşın hak arama özgürlüğünü hedef alan bu menfur saldırı özelinde tüm meslektaşlarımızla her zaman dayanışma içerisinde mesleğimizi onurumuzla sürdüreceğimizi, mesleğimize ve hukuka yapılan her türlü saldırıya karşı direncimizi her şartta koruyacağımızı, hukukun üstünlüğü mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz.”

 BUSİAD’DA AFET YÖNETİMİ-İŞLETMELERDE DEPREME HAZIRLIK PANELİ

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) tarafından BUSİAD Evi’nde “Afet Yönetimi - İşletmelerde Depreme Hazırlık’’ paneli düzenlendi.

Coşkunöz Kalıp Makine İş Güvenliği Uzmanı Sercan Şahinkaya’nın yönetiminde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış uyardı:

“Deprem kuşağında olmamıza rağmen kayıplar Türkiye’yi olmaması gereken bir yere taşıyor… Biz hazırlanmayı, plan yapmayı sevmiyoruz, risk yönetimini sevmiyoruz. Biz kriz odaklı bir toplumuz. Çok iyi müdahale yaparız. Çok iyi kriz çözeri… Doğa kaynaklı afetlerin bir özelliği var. Bir yerde doğa kaynaklı afet olmuşsa orada aynı afetler tekrar olacaktır.

Tıpkı depremler gibi. Müdahale için hazırlıklı olabilmek için hazırlık ve zarar azaltan risk yönetimi daha uzun solukludur. Bir deprem 400 yılda bir oluyorsa depremde oluşacak afete karşı 400 yıl hazırlanma şansınız var demektir. Ama biz bunu yapmıyoruz…

Afetlerin zararlarını sadece bizler değil gelecek kuşaklar da ödüyor…

O nedenle şimdiden önlem alırsanız, cebinizden daha az para çıkar. Ama Türkiye’nin sanayisinin yüzde 67’si riskli bölgede. Taşıyamayacağımıza göre, önlem almalıyız.”

 

BURSA ERKEN UYARI SİSTEMİ...

Prof. Dr. Barış, Bursa için erken uyarı sisteminin yakın zamanda devreye gireceğini de ifade ederek, bu sistem yakın faylarda değil, uzak faylarda etkin olacağına dikkat çekti:

“Bu sistemin ikinci etkisinin nerelerde hasarlar oluşacağını bildirerek acil müdahaleye imkan tanıyacak olması… Bunun yaygınlaşması, Fabrikaların kendi bünyelerine ivme ölçer kurmaları ve bunun da sisteme dahil edilmesi gerekiyor. Depremlerde yapısal ölümlerin yanı sıra ev ve işyerelrinde eşyaların da verdiği zarar önemli. Depremlerde yerle bir olan bina sayısı yüzde 1’dir…”

ZEMİN ETKİSİ

Allianz Türkiye Risk Mühendisi ve Allianz Teknik Direktörü Dr. Ceyhun Eren ise, binalarımızın tasarım hedefinin can güvenliği performansına göre planlandığını gündeme getirdi:

 “Deprem sonrası bu binaları güçlendirmeden kullanmanız mümkün olmuyor… Sanayi yapıları için bu durum kabul edilemez. Yapısal hasarların yanı sıra, dolaplar, cam giydirmeler, cephe kaplamaları, yangınlar diğer riskleri de düşünmemiz gerekir. Hasarların önemli bir bölümü yapısal hasar dışında oluyor… 

Zemin etkisini Kahramanmaraş depreminde gördük… Kahramanmaraş’ta 0.66 G bir kuvvet yaratırken, bu Hatay’da 1.37 G olmuş. Yani yer yerinden oynamış. Zeminin büyütme katsayısı diyebiliriz..."

Tofaş Türk Otomobil Fabrikası İş güvenliği, Yangın Güvenliği ve Acil Durumlar Yöneticisi Ayhan Aydın ise, TOFAŞ bünyesinde afet ve acil durumlar için yaptıkları organizasyon ve düzenlemeler hakkında bilgi verdi...

Aydın, Kahramanmaraş’ta arama kurtarma faaliyetlerine katılan Tofaş Arama Kurtarma Ekibi TAKUT hakkında da dinleyicileri bilgilendirdi. BUSİAD Evi önüne gelen TAKUT arama kurtarma aracı hakkında da bilgilendirmede bulunan Aydın, ekip ve araç sayısının ikiye çıkarmayı planladıklarını da söyledi.

Bosch Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürü Levent Tolga Şengül ise, deprem sonrası bölgedeki sanayi kuruluşlarında edindikleri bilgileri paylaştı:

“En önemli konunun iletişim olduğunu gördük. Çalışmaları da bu yönde hızlandırdık.  konteyner alanı, doğalgaza alternatif çözümler bizim bölgeden edindiğimiz önemli tecrübeler oldu…”

Konuşmaların ardından katılımcılara ÇEK Kır Çiçekleri Okusun diye kampanyasına adlarına yapılan bağışın sertifikası BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar tarafından sunuldu.

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?