Bursa'da Şuşa Günleri başladı

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
Bursa'da Şuşa Günleri başladı
08-12-2022

2022 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa idi… TÜRKSOY’un 38. Daimi Konsey Toplantısı’nda alınan karar gereği, Bursa’da yıl boyu bir dizi etkinlik düzenlendi….

En görkemlisi de 6 Kasım’da Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen 2. Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali Ödül töreniydi…

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Korkut Ata Türk dünyası Film Festivali TÜRKSOY’un geleneksel faaliyetlerine dahil edildi…

Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak düzenlenen etkinliklerin sonuncusu Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Uludağ Üniversitesi işbirliğinde Düzenlenen “Türk Dünyasında Kadın Olmak “ başlıklı Uluslararası Kadın Çalışmaları Kongresi’ydi…

2023’e 22 gün kaldı… Bursa, Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını Şuşa’ya 9 Aralık Cuma akşamı Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir törenle devredecek...
Bu arada Bursa Büyükşehir Belediyesi; 2023 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti Şuşa için anlamlı bir etkinlik düzenledi...

 Azerbaycan’ın bu kadim şehrinin tanıtımı için Bursa’da Şuşa Günleri düzenlendi, açılış töreni ise  Tayyare Kültür Merkezi'nde gerçekleşti. 

Açılış törenine, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra Vali Yakup Canbolat, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Şuşa Özel Temsilcisi Aydın Kerimov, Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ile Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömüraliyev, belediye bürokratları, Kent Konseyi bileşenleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı…

 
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yaptığı konuşmada Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak hayata geçirilen yerel, ulusal ve uluslararası etkinlikleri hatırlattı…

Aktaş şunları söyledi:

“Sadece Türk dünyasına değil tüm dünyaya hitap eden içeriklerle hazırladığımız etkinliklerimiz, Bursa’mızı adeta kültür harmanına dönüştürdü.

Türk Dünyası Kültür Başkenti olmamız nedeniyle yaşadığımız heyecan burada bitmiyor.

Üstlenmiş olduğumuz sorumluluğun farkındayız. Gönül coğrafyamızın uzandığı her yerde parlamaya devam edecek, öncü ve örnek şehir olmayı sürdüreceğiz…”

2021 yılı Ekim ayında Hiva’dan aldığımız sancağı, Azerbaycan’ın Şuşa kentine devrediyoruz.”

Başkan Aktaş, Azerbaycan’da 2022’nin Şuşa yılı olduğunu anımsattı:

“2022 yılı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Şuşa yılı ilan edilmişti. Bursa olarak biz de bu yıl Türk Dünyası Kültür Başkentiyiz ve unvanı Şuşa’ya devredeceğiz.

Bu kapsamda; anma programı, film gösterimi, tiyatro ve sergi gibi etkinliklerle Şuşa şehrinin tanıtımı yapılmış olacak.

 İnanıyorum ki, Şuşa ve sonrasında Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanı alacak olan tüm şehirlerimiz, bu kutlu görevi layıkıyla yerine getirecek, dünyanın her tarafındaki kardeşlerimizin sesi soluğu olacak, gelenek ve kültürümüzü yarınlara taşımaya devam edecektir…”

Bursa Valisi Yakup Canbolat da Türk dünyasına kültür başkentliği yapmanın ve ortak mirasa sahip çıkmanın önemine vurgu yaptı:

“Bursa olarak her daim derdimiz Türk dünyasıydı. Derdimiz, Türk dünyasını en güzel şekliyle nasıl temsil edebileceğimizdi. Hamdolsun ki Bursa, her konuda şanslı ve nasipli bir ilimiz.
Bursa’nın ortak aklı harekete geçti. Büyükşehir Belediyemiz sadece elini değil yüreğini taşın altına koyarak, bu organizasyonu büyük bir gururla gerçekleştirdi.

Türk dünyasının başını dik tutacak, alnını ak çıkartacak başkentlik yapmaya çalıştık.”

Vali Canbolat Bursa’nın Türk dünyası Kültür Başkentliği’ni Şuşa’ya devretmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi:

“Umarım başarmışızdır. Ayrıca Kültür Başkentliğini Şuşa’ya devretmekten dolayı da büyük onur duyuyoruz.

Özellikle Azerbaycan'ın meseleleri, her zaman Türkiye'de milli mesele olarak kabul görmektedir.

Türkiye ile Azerbaycan arasında toplumsal düzeyde büyük bir dostluk, kardeşlik ve yakınlık var.

Etle tırnak gibi bütünleştiğimiz can Azerbaycan'ın Şuşa şehri ise sadece Şuşalıların ya da Azerbaycan Türklerinin değil; tüm Türk dünyasının gönlünde yer etmiş siyasi ve kültürel merkezlerden biridir.

Bu emaneti sazın ve sözün ocağı Şuşa’ya devretmekten büyük sevinç duymaktayız…”

Uluslararası Türk Kültür ve Miras Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva, Şuşa’nın tarihi, kültürel ve sanatsal zenginliklerinin Bursa’da yansıtılacağına dikkat çekerken…

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Şuşa Özel Temsilcisi Aydın Kerimov Bursa’nın Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanını en yüksek seviyede taşıdığını vurguladı…

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev ise Türk kültür hazinesinin en değerli parçalarının bir yıl boyunca Bursa’da bir araya getirilip geliştirildiğini, korunduğunu ve gelece aktarıldığını söyledi…

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubaniçbek Ömüraliyev, Şuşa Günleri’nin önemine dikkat çekti ve böyle bir etkinliğe ev sahipliği yaptığı için Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a teşekkür etti.

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?