BUÜ'nün şansı; Rektör Prof. Dr. Yılmaz'ın yönetim deneyimi

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
BUÜ'nün şansı; Rektör Prof. Dr. Yılmaz'ın yönetim deneyimi
06-06-2023

 Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörlük görevini 2019 yılında Prof. Dr. Yusuf Ulcay’dan devralmıştı…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, gerçekleştirilen törenle görevi Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’dan devraldı.

Aslında Prof. Dr. Ferudun Yılmaz da yabancı bir isim değil. Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’un ekibinden, Rektör Yardımcısı olarak görev yapan, dolayısıyla da BUÜ’nün sorunlarına, projelerine hakim bir akademisyen.

Özetle iç kulvardan bir rektör ataması…  

BUÜ gibi devasa bir üniversitede daha önce yönetimde görev almamış bir akademisyenin, halk arasındaki tabirle “Sağım, solum sobe” diyene yani neyin nerede olduğu, kimin ne yaptığı gibi hususları anlayıp kavrayana yani kuruluşu yönetebilir hale gelene kadar en az bir, ortalama bir buçuk yıl heba olur…

Zaten Prof. Dr. Kılavuz, 2019 yılında atandığında yaş haddinden dolayı 1 dönem yani 4 yıl rektörlük yapacağını kamuoyu ile paylaşmıştı…

O dönemi iyi hatırlıyorum. Üniversitede huzursuzluk had safhadaydı…

Rektör Prof. Dr. Kılavuz’un önceliği, üniversitede bozulan akademik ve idari personel ile öğrenci ilişkilerini yeniden düzenlemek, hale yola koymak ve huzuru tesis etmek, derinleşen memnuniyetsizliği ortadan kaldırmak  olmuştu…

Zordu… Ama önemli ölçüde başardığını düşünüyorum… Mutlaka her rektör döneminin memnuniyetsizleri olur…

Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’u 2000’li yıllardan beri tanırım…  Çatışmacı değil, uzlaşmacı üslubuyla öne çıkan bir akademisyendi…

Yönetim kademesinde görev alan akademisyenlerin ve öğretim üyelerinin ortak kanaati üniversitede huzuru tesis ettiği, hak ve liyakat çerçevesindeki uygulamalarla fakülte yöneticilerini rahatlattığı yönünde…

Akademik personel Prof. Dr. Ferudun Yılmaz’ın da rektör yardımcılığı döneminde ulaşılabilir, rahat çalışılan ve çözüm üreten bir yönetici olduğu konusunda çoğunlukla hemfikir…

Bursa Uludağ Üniversitesi Türkiye’nin en fazla öğrenciye sahip üniversitelerinden biri…

Üniversitede 2022-2023 akademik yılı itibariyle 63 bin 699 ön lisans ve lisans öğrencisi, 2 bin 301 doktora öğrencisi, 5 bin 506 yüksek lisans öğrencisi, 2 bin 649 tıpta uzmanlık öğrencisi olmak üzere toplam 74 bin 155 öğrenci öğrenim görüyor

Ana kampüs Bursa merkeze 18 kilometre mesafedeki Görükle Yerleşkesi… İlçelerde de fakülte ve meslek yüksek okulları (MYO) var…

Gemlik, Karacabey, İnegöl, Mudanya, Yenişehir, Mustafakemalpaşa, Harmancık, Orhaneli, Büyükorhan, Keles ilçelerinde meslek yüksek okulları ve fakülteler bulunuyor…

Prof. Dr. Kılavuz’un rektörlüğünün ilk yıllarında önerileri arasında BUÜ’den butik üniversiteler oluşturmak da yer alıyordu…

PROF. DR. YILMAZ: ‘ÇITAYI DAHA DA YUKARI TAŞIYACAĞIZ’

Bugünkü devir teslim töreninde BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz’ın verdiği mesajlar şöyle:

“Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz Rektörlük sürecinde çıtayı ciddi anlamda yükseltmiştir.

Devlette devamlılık esastır anlayışıyla hocamızdan aldığımız bayrağı çok daha ileriye taşımak için çalışmaya devam edeceğiz.

Önceki dönemde önemli adımlar atıldı, temeller atıldı. Bizim dönemimizde de inşallah bu çalışmaları tamamlamış olacağız. İnşaatlarımız tamamlandığında da üniversitemiz ana hatlarıyla tamamlanmış olacak…

Akademik ve idari personel memnuniyeti belli bir noktaya ulaşmıştır. Bu memnuniyetin daha da yükseltilmesi adına gayret göstereceğiz…

Bir diğer önemli husus ise Araştırma Üniversitesi arasındaki yerimiz olacaktır. Bu üniversiteler her yıl kendi aralarında değerlendirmeye tabi tutuluyor. Ancak orada sert bir rekabet var. Yaklaşık yarım asırlık bir geleneğe sahip Bursa Uludağ Üniversitesi’ni Araştırma Üniversiteleri arasında çok daha iyi yerlere getirmek için akademik ve idari kadromuzla hassasiyetle çalışmaya devam edeceğiz. Ne olursa olsun bu kavramı her zaman ön planda tutacağız…

Hocamızla verimli bir 4 yıl geçirdik. Kendisinin deneyimlerinden faydalandık. İdarecilik anlamında da çok şey öğrendik. İnşallah bundan sonra hocamızın bıraktığı çıtayı daha da yukarılara çıkarmak için elden gelen gayreti göstereceğiz…

PROF. DR. KILAVUZ’DAN VEDA MESAJI

Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz’un veda mesajı da şöyle:

“Dört yıl boyunca her türlü takdirin üzerinde görev yapan çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederim…

Güzel ve verimli bir dönemi geride bıraktık… Görevimizi Öğrenci Dostu ve Toplumla Bütünleşen Üniversite anlayışıyla yürüttük. Bu iki vizyon doğrultusunda çok sayıda projeye imza attık. Yapılan çalışmalar neticesinde öğrenci, akademisyen, idari personel ve dış paydaş memnuniyet oranlarını ciddi anlamda yukarılara çıkardık.

Kabuğuna sıkışıp kalmış bir üniversitenin kapılarını herkese açtık. Toplumun her kesimi ile işbirliği içerisinde bulunduk. Herhangi bir siyasi görüş ayrımı yapmadık. Üniversitemizin kucaklayıcı kimliğiyle iş yapmaya çalıştık. Geldiğimiz nokta, elbette çok çalışmanın bir ürünüdür…

Şeffaf ve kucaklayıcı bir anlayış içerisinde yürütülen çalışmalar neticesinde üniversite içerisinde huzur ve güven ortamının oluşmuştur… Genel hatlarıyla baktığımızda kurumsal akreditasyon alındı. Akredite eden program sayımız 15’e çıktı. İlk defa 1004 mükemmeliyet merkezi projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi ve ilk defa bir Horizon projesi üniversitemiz yürütücülüğünde kabul edildi.

Bunları üst üste koyduğumuzda işte o huzur ve güven ortamını çok daha net bir şekilde görebiliyoruz.

Öyle tahmin ediyorum ki bu çalışmalarımın verimini daha 2-3 yıl almaya devam edeceğiz. Mutluyum. Çünkü benim kopyam sayılan ve yükümü en fazla alan bir arkadaşıma bu görevi devrediyor olmak benim için mutlulukların en güzelidir. İnşallah bundan sonraki süreçte ortak akıl ve danışma kültürü devam edecek. Memuriyet hayatımda 50 yılı doldurdum.

46 yıllık akademisyenlik hayatım var. Gelebileceğim en üst nokta Rektörlüktü. Bu görevden de emekli oluyorum. Bana verdiğiniz desteğin aynısını Ferudun hocama da vermeye devam etmenizi istirham ediyorum. Hakkım varsa helal olsun, sizler de haklarınızı helal edin…”

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?