Büyükşehir’den kentsel dönüşüm atağı

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
Büyükşehir’den kentsel dönüşüm atağı
27-07-2023

11 ili etkileyen, 50 binin üzerinde cana mal olan 6 Şubat depremleri kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu….

Bursa Büyükşehir Belediyesi de depremden hasar gören illerde uzun soluklu çalışma içerisinde bulundu. En yoğun çalışmayı ise Hatay’da gerçekleştirdi… Başkan Alinur Aktaş; depremin ilk günlerinden itibaren sürekli bölgedeydi. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, Bursa ilçe belediyeleri deprem bölgesindeydiler.

Arama kurtarmadan, çadır ve konteyner kentlerin kurulmasına, altyapıya, yardımların, ihtiyaç malzemelerinin dağıtımına dek pek alanda çalışma yürüttüler…

Başkan Alinur Aktaş depremin vahametine yakından tanık oldu. Bursa’nın depreme dayanıklı bir kent haline dönüşümüne büyük önem veriyor…
Hafta içerisinde Başkan Aiinur Aktaş Bursa basını ile kentsel dönüşüm bölgelerine teknik gezi düzenledi… Gün boyu süren gezide eski Bursalıların Tabakhaneler dediği Sıcaksu bölgesinden Karapınar’a dek Bursa’nın merkezinden kuzeyine ve doğusuna 5 bölgedeki kentsel dönüşüm alanlarını yerinde gördük…

Başkan Alinur Aktaş Japonya’ya yaptığı Depreme Dirençli Şehirler temalı ziyaretten izlenimlerini paylaşırken, dönmeden önceki gün kentsel dönüşümle ilgili 3 teknik bilim insanıyla birkaç saat süren toplantı yaptıklarını anlatarak şu bilgileri paylaştı:

“Biz onlara yedi, yedi buçuk büyüklüğündeki depremlerde binalar yıkılmıyor. Şehirlerde can kaybı olmuyor. Bunu nasıl başardınız, diye sorduğumuzda hiç kolay olmadığını, binaların dönüşümünün 15 yıl sürdüğünü anlattılar…

Bir de 5 yaşındaki çocuktan 90 yaşındakine kadar herkese depremle ilgili farkındalığa yönelik eğitimler verildiğini söylediler. Yani bu işler bugünden yarına hemen bir iki yıl içerisinde olacak şeyler değil.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM MAYINLI ALAN!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa’nın depreme karşı dirençli kent haline getirilmesine yönelik 7 ayrı bölgede kentsel dönüşüm projelerini hayata geçiriliyor… Yerinde ve uzlaşı temelli kentsel dönüşümlerle kente 8 bin 644 konut 908 dükkan kazandırılacak…

Kentsel dönüşüm turumuzun ilk ayağı Gaziakdemir-Merinos Kentsel Dönüşüm ofisi ve inşaat alanıydı…

Kentsel Dönüşüm ofisinde Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı İbrahim Eken de görseller üzerinden sunum yaptı.
Başkan Alinur Aktaş ise şunları söyledi:

“Özellikle Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kentsel dönüşüm ülkenin en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi…Ancak kentsel dönüşüm mayınlı bir alan…

Tarafların beklentileri yüksek. İdareyi zorlayan konular var, hukuki sıkıntılar var ve mali anlamda problemli konular var.

5,5 yıldır Büyükşehir Belediye Başkanıyım, ‘bize ne zaman kentsel dönüşüm gelecek’ lafını kuymaktan sıkıldım.

Kentsel dönüşüm öyle seyyar satıcı gibi şehri gezmiyor. Taraflar iterse kentsel dönüşüm olur.

Şehirde bu manada bir beklenti var. 1960 - 2000 yılları arasında hormonlu büyümüş, almış başını gitmiş bir şehirden bahsediyoruz.

 Gerçekten kararlıyız. Amacımız biz yapalım, özel sektör yapsın, Burkent yapsın, TOKİ yapsın, kim olduğu önemli değil, değişim ve dönüşümü sağlayalım istiyoruz…”

SICAKSU’DA YÜZDE 100 UZLAŞMA

Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Projesi, Büyükşehir Belediyesi’nin hak sahipleriyle yüzde 100 uzlaşarak hayata geçirdiğini önemli projelerden biri.

Bölgedeki tabakhaneler 2010 yılından itibaren Badırga'daki sanayi bölgesine taşındı…

 Toplam 52 bin metrekare proje alanına sahip dönüşümde, TOKİ tarafından yürütülen inşaat uygulaması bitiminde, üretilen konut ve dükkânlar, planlanan dönüşüm projelerinde rezerv olarak kullanılacak.

Proje öncesinde 214 adet deri fabrikası, depo ve konutun yıkıldığı alanda şimdi 690 adet konut ve 92 adet dükkân inşa ediliyor.

TERMAL KÜR MERKEZİ

Başkan Aktaş, Sıcaksu bölgesinin termal zenginliğini de en iyi şekilde değerlendirip, yola cepheli 25 bin metrekare alana da Termal Kür Merkezi kazandıracağını anlattı….

Başkan Aktaş’ın verdiği bilgilere göre; özel sektör marifetiyle yaptırılacak projede, çifte hamam tanımına uygun, içinde kapalı-açık çok amaçlı termal havuzlar, aile hamamları, dinlenme alanları, kafeterya, kaplıca dükkanı ve rekreasyon alanlarına sahip günübirlik kullanıma açık termal tesis-kaplıca bulunacak.

Ayrıca korunacak kültür varlığı niteliğindeki ‘batık hamam’ da yerinde restore edilecek. Proje, 23 bin 737 metrekare termal tesis binası, 18 bin 756 metrekare kür oteli, 4 bin 810 metrekare fizik tedavi merkezi ile 15 bin 979 metrekare rekreasyon ve yeşil alana sahip olacak.

GAZİAKDEMİR’DE DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR

Bursa’da afet riski en yüksek sahalardan biri olan Demiryolu Altı Bölgesi’nde Sıcaksu bölgesi, İstanbul Caddesi ve Çelebi Mehmet Bulvarı’ndan sonra, Gaziakdemir Bölgesi’nde kentsel dönüşüm faaliyeti başladı.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 yılı mayıs ayı oturumunda kentsel dönüşüm projesine yönelik imar planları onaylanırken, proje alanında kentsel dönüşüm irtibat ofisi de kuruldu.

Ayrıca 1. etap içinde yer alan hak sahiplerinin tamamı ile uzlaşma görüşmelerine başlandı. Toplam 153 bin 500 metrekare büyüklüğündeki proje alanında 655 adet bina, 2200 bağımsız bölüm ve 1690 hak sahibi bulunuyor. Proje ile 2500 adet konut ve 300 adet dükkân inşa edilecek.

İSTANBUL CADDESİ, BURSA’NIN VİTRİNİ

Bursa’nın vitrini olan İstanbul Caddesi’nde devam eden kentsel dönüşüm projesi toplam 1.660.000 metrekare alanı kapsıyor. 

Toplam 240 bin metrekare alınlı birinci uygulama etabında riskli yapıların ortadan kaldırılıp, İstanbul Caddesi’nin daha modern görünüme kavuşturulması hedefleniyor.

Rezerv yapı alanı içindeki toplam 8 adet adada dönüşüm projelerinin tamamlanması sonucunda 3.500 konut üretilmiş olacak. 8 adet adanın 3 tanesinde inşaat ve ruhsat projesi süreci aktif olarak yürütülüyor. Projenin 11 bin metrekarelik birinci adasında 55 binada 140 bağımsız bölümün yıkımı gerçekleştirildi. Proje kapsamında 193 konut, 118 ofis ve 30 dükkân inşa ediliyor.

 Bunlardan Büyükşehir Belediyesine verilecek 103 konut, 77 ofis ve 13 dükkân bölgedeki dönüşüm projeleri için rezerv olarak kullanılacak.

İkinci adada 100 binada 300 bağımsız bölüm ve üçüncü adada da 150 binada 430 bağımsız bölümün yıkımı yapılacak. Her 3 adadaki projeler tamamlandığında 1150 konut ve 100 dükkânın inşası tamamlanmış olacak.

YİĞİTLER’DE BURKENT’LE BÜYÜK DÖNÜŞÜM

Yiğitler Kentsel Dönüşüm proje alanına gittiğimizde Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz da tura katıldı… Yiğitler’de gerçekten de bölgeyi değiştirecek bir kentsel dönüşüm söz konusu… Orada hem kentsel dönüşüm hem de büyük bir bulvar yapılıyor… Hava oldukça sıcaktı, ama Uludağ eteklerindeki Yiğitler’deki binaların giriş katı küfür küfür esiyordu…

Başkan Aktaş ve teknik ekibin verdiği bilgilere göre:

“Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BURKENT tarafından inşaatların yapıldığı Yiğitler Kentsel Dönüşümü de 61 bin 900 metrekare alan üzerinde hayat buluyor. Toplam 184 yapı ve 350 hak sahibinin bulunduğu kentsel dönüşüm proje alanı 3 bölgeden oluşuyor.

 Birinci bölge içinde yer alan 9 bin 425 metrekare alanlı sahada hak sahiplerinin yüzde 92’si ile uzlaşma sağlandı.

Proje kapsamında 28 binada 80 bağımsız bölümü yıkımı tamamlanırken, 104 konut ve 16 dükkânın inşası tamamlanma aşamasına geldi.”

YILDIRIM’IN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR

Arabayatağı -Ulus mahallesine de gittik… Orada toplam 43 bin 200 metrekare alanda inşaatına başlanan Kentsel Dönüşüm Projesi’nde 600 adet konut ve 100 dükkân inşa edilecek. Toplam 138 bin 600 metrekare alanda yapılacak Karapınar Kentsel Dönüşüm Projesi’nde de 3600 konut ve 300 dükkânın inşa edilmesi planlanıyor.

TARİHİ DÖNÜŞÜM: HANLAR BÖLGESİ

Kentsel dönüşüm turunun son durağı ise Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Dönüşüm Proje alanıydı…

Hanlar Bölgesinin açığa çıkartılması, şehirde 30 yıldır dillendiriliyordu. Rahmetli Hikmet Şahin’in hayata geçirmeyi çok istediği bir projeydi. Alinur Aktaş’ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemine nasip oldu…

Bursa’nın tarihi ve kültürel zenginliklerinin görünür kılınması, kente pek çok açıdan değer katacak…

Başkan Aktaş ile teknik personelin verdiği bilgilere göre;

“Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı destekleriyle hayata geçirdiği Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, tarihi bölgeyi kuşatan 38 bina yıkıldı…

Etrafı dükkanlarla sarılı 342 yıllık Esiri Mehmet Dede Türbesi ile geçmişi 1549’a kadar uzanan Sağrıcı Sungur Mescidi gün yüzüne çıkarıldı.

Tamamlanan Bakırcılar Meydanı, İpekhan Meydanı, Sağrıcı Sungur Mescidi ve peyzaj düzenlemeleri halkın hizmetine açıldı. Otopark imalatıyla ilgili imalatlar sürüyor.
Daha görünür hale gelen tarihi hanların özgün kimliğine kavuşturulması çalışmalarına da Bakırcılar Çarşısı’ndan başlandı.

Bakırcılar Çarşısı için hazırlanan ve Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan proje kapsamında tarihi dokuya uymayan beton ilaveler, saçaklar, üst örtüler, klima, tente ve tabelalar kaldırılıp, onaylı projeye göre yeniden düzenleniyor.

Tarihi yapının taş duvarında cephe temizliği yapılırken, dükkân cepheleri de projeye göre düzenlenecek ve çatılar kurşun kaplama ile yenilecek. Restorasyonla Bakırcılar Çarşısı Bursa turizmine katkı sağlayacak ve bölgenin önemli tarihi yapılarından biri olarak ön plana çıkacak.”

Gezdiğimiz kentsel dönüşüm turuna 1050 konutlar ile Osmangazi ve Yıldırım Belediyeleri öncülüğünde hayata geçirilen kentsel dönüşüm projeleri yoktu…

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde hayata geçirilen kentsel dönüşüm projelerinin yarattığı sinerji müteahhit eliyle gerçekleşecek olan kentsel dönüşümleri tetikleyecektir…

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?