ÇEK’İn 28 yıllık tarihinde 2. kadın başkan: Nihan Alpay

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
ÇEK’İn 28 yıllık tarihinde 2. kadın başkan: Nihan Alpay
21-06-2023

1995 yılından bu yana ÇEK üyeleri, başkanlarını yönetim kurulunda önceden çalışan, kooperatife emek veren katkı sunan isimler arasından seçti…

Geçmiş dönem Prof. Dr. Müfit Parlak, Başkanlığı Buğra Küçükkayalar’dan almıştı.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen 28. Dönem ÇEK Olağan Genel Kurulu’nda ise Başkanlık görevini Nihan Alpay’a devretti… 

ÇEK yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:

“Doğan Yılmaz, E. Rüyam Küçüksüleymanoğlu, Eralp Atabek, İpek Yalçın, Kubilay Aydın, Mahmut Demiröz, Nihan Alpay, Rüçhan Uz, Süheyla Toppamuk, Türkan Kaya, Umut Ceyhan…”

11 üyeli yönetim kurulunun 6 üyesi yani yüzde 55’i kadın…

 ÇEK’te kadının adı hep vardı zaten, bu defa hepten tescilledi.

Nihan Alpay, Bursa’da genel kamuoyunda STK ya da siyasette tanıdık simalardan değil…

Ancak; iş dünyasında bilinen bir isim.  1994-2013 yılları arasında Oyak Renault’ta, sonrasında Karsan ve TKG Otomotiv’de üst düzey yönetici olarak çalışmış biri…

İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü mezunu, iyi derecede İngilizce ve Fransızca biliyor…

Çalıştığı kurumlardaki son görevleri şöyle: Oyak Renault’ta muhasebe müdürü, Karsan’da Genel Muhasebe Müdürü, TKG Otomotiv’de ise Mali Danışman

ÇEK kurulduğundan beri kaç başkan görev yaptı bilmiyorum… Zira kurumsal sitelerinde yok. Ancak Nihan Alpay’ın Prof. Dr. Ulviye Özer’den sonra ÇEK’teki ikinci kadın başkan olduğunu biliyorum

Şundan da eminim… Nihan Alpay’ın 28. Dönem başkanlığını onaylayanlar “yeter hep erkekleri başkan yaptık, biraz da kadın üyelerimiz başkanlık yapsın” dememiştir; liyakati ve becerileri ve sorumluluk alma isteği etkili olmuştur.

(Kişisel kanaatim demeleri gerektiği yönündedir. Zira ÇEK yönetiminde yer alan kadın üyelerin hepsi birikimli, değerli, başkanlık yapabilecek vasıftaki bireylerdir.)  

ÇEK’ten birkaç kişiyle konuştum; Nihan Alpay’ın kim olduğunu sordum, herkesten de aynı yanıtı aldım; ‘Çok donanımlı, çok nitelikli, çalışkan, üretken biri’…

Kutluyorum. Yolu açık olsun…

BURSALILAR ÇEK’İ DESTEKLİYOR… 

Bu arada ÇEK geçmiş dönem başkanı Prof. Dr. Müfit Parlak’ın ÇEK bütçesine yönelik genel kurulda verdiği bilgiler ÇEK’e olan desteği de gösteriyor:

“ÇEK gelirleri 1,5 yılda 24,9 milyon liradan 60 milyon liraya çıktı.

2023 yılı gelirinin 75 milyon lirayı bulması hedefleniyor.

Mal varlığı 36 milyon lirayı aştı. Ayni ve nakdi olarak aldığımız bağış tutarı Bursa Çağdaş Eğitim ve Kültür Vakfı’na yapılan 1,9 milyon lira bağış ile birlikte 5,5 milyon liraya ulaştı.

Ümitser Ergen Gemlik Küçükkumla’da 2.435,5 metrekare tarlası ile İstanbul

Cihangir ‘deki 60,56 metrekare dairesini ÇEKVAK’a bağışladı.

Eğitim kurumlarımız ve yurtlarımızdaki öğrencilerimize sağlanan toplam başarı ve destek toplam bursu tutarımız 20,3 milyon lira oldu…”

 ÇEK’İN EĞİTİMDE ÖĞRENCİ YURDUNDAN LİSELERE EĞİTİM YOLCULUĞU

 Çağdaş Eğitim Kooperatifi (ÇEK)  eğitim alanındaki sosyal kooperatifçilik ile sadece Türkiye’ye değil dünyaya örnek olan bir faaliyet modelidir.

ÇEK 25 Temmuz 1995 yılında kuruldu… O tarihteki ilk hedefi üniversite öğrencileri için yurt yapmaktı…

Dönemin Görükle Belediye Başkanı Hüseyin Akkuş yer tahsisi sağladı. 300 kişilik ÇEK Yüksek Öğrenim Öğrenci Yurdu 1998 yılında tamamlanarak hizmete girdi.

İkinci eğitim yatırımı ise okul öncesi miniklere yönelik gerçekleşti. Beşevler 3 Mart Anaokulu 2003 yılında açıldı.

3 Mart 2008 yılında ise 3 Mart Eğitim Kurumlarının ilkokul ve ortaokul kısmı hizmete girdi.

Güler Osman Köseoğlu Kız Öğrenci Yurdu da 2014 yılında hizmete girdi. Kır Çiçekleri projesi kapsamında Bursa’nın kırsal mahallelerindeki başarılı kız çocuklarının tam burslu olarak barındırılmaktan öte dört dörtlük eğitim-öğretim desteğinin verildiği yurdun geçmişi Çekirge’deki Dörtçelik Kız Öğrenci Yurdu’na dayanıyor…

(ÇEK’in kurumsal internet sitesinde Kır Çiçekleri projesinin tarihinin bu kısmı yok. Orada da müthiş emek var. Rahmetli Mustafa Dörtçelik dağ yöresinde okumak isteyen kız çocuklarının barınması için kamuya bağışladığı otel vardı.

Süresi dolmak üzere olduğundan aile geri alacaktı, dönemin Valisi Ali Fuat Güven ÇEK Yöneticilerinden burada liseli kızlar için yurt yapmalarını istemişti… ÇEK de kabul etmişti.

 Otel hızla restore edilmiş kız öğrencilerin kalabileceği, standartlara uygun çok sevimli bir yurda dönüştürülmüştü…

Prof. Dr. Ulviye Özer, dağ köylerini dolaşıp başarılı okumak isteyen kız çocuklarını bulmuş, ailelerini ikna etmiş ve yurda kaydını yaptırmıştı…

Yanılmıyorsam 2001-2002 eğitim öğretim döneminde öğrenci kabulü gerçekleşmişti…

Valilik ile protokol 10 yıllığına yapılmıştı. Süresinin dolduğu  2011 yılında dönemin Valisi Şahabettin Harput idi. Yurdun tahliyesi istenmişti; muhtemelen malum cemaate tahsis edilecekti. Dava söz konusu oldu.

 Bu arada ÇEK yönetimi çözüm arayışına girmişti. Nilüfer Belediyesi kira karşılığı yer tahsis etmiş, Rahmetli hayırsever veteriner hekim Osman Köseoğlu yurdun yapımını üstlenmişti… Ve Kır Çiçekleri eğitim yolculuklarına daha modern bir binada daha iyi koşullarda devam etmişlerdi.)

2016 yılında ise 3 Mart Halil Güleç Fen Lisesi ve 3 Mart Ülviye-Ziya Gökalp Özer Anadolu Lisesi hizmete girdi…

Ayrıca Görükle Öğrenci Yurdu’nun bulunduğu yerde 257 koltuklu ÇEKSANAT salonu ve sergi, kokteyl alanı bulunuyor.

ÇEK böylece “Anaokulundan Üniversiteye” mottosunun üniversite hariç tüm etaplarını tamamladı…

ÇEK “Kır Çiçekleri Okusun Diye, ÇEK(İ)MECE, ÇEKSANAT, ÇEKİRGEM” başlıklı sosyal sorumluluk projelerini de hayata geçiriyor…

 

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?