ÇEKİRGE!

Tarık ÇAPÇI
Tarık ÇAPÇI

tarikcapci1963

ÇEKİRGE!
16-07-2023

Pazar yazımı yine bir şehir konusuna ayırmak istedim.

Konumuz Çekirge...

Aynı zamanda semt sakini olarak bu mutena semte şu an yapılan ve yapılması gereken çalışmalara değinmek istiyorum.

Ben Çekirge’yi “Semtlerin Sultanı, Sultanların Semti” olarak tanımlıyorum.

Aynı zamanda şehrin 'Misafir Odası' da olan bölge, tarihi geçmişi, bağrında yatan önemli şahsiyetleri ve turistik yönü, İkamet eden insan profili, şık binaları, müzeleri, kaplıcaları, Karagöz-Hacivat'ı, sağlam zemini, manzarası, yeşil alanları, kısacası her yönden güzelliği ile Bursa’nın bana göre en güzel ve şehir dışında da en çok tanınan semti.

"Düşünün ben bile burada yaşıyorum" diyerek araya küçük bir espri sıkıştırarak devam etmek istiyorum.

Çekirge şehrin batıya doğru genişlemesi ile eski cazibesini yitirmiş olsa da son dönemlerde birçok noktasında yapılan çalışmalarla eski günlerine kavuşacağının sinyallerini veriyor.

Şöyle bir baktığımızda…

-Havuzlupark’ın baştan sona yeniden ve çok güzel bir proje ile yapılıyor olması

-Çelikpalas’ın ek binası yerine yapılan çok amaçlı ve fonksiyonel şehre büyük değer katacak ‘Çekirge Teras’ Projesi

-Başkanlık konutu yerine yapılacak olan yine çok amaçlı kompleks

-Kükürtlü'de planlanan büyük dönüşüm projesi

-Çırağan’ın önünü kapatan o çirkin yapının kaldırılması. Bu arada Çırağan’ın eskisi gibi kafe olarak hizmet vermesi gerektiğini de ifade etmek istiyorum.

-Atatürk Evinin restorasyonu 

-Orman Müzesi yenilemesi 

-Kültürpark’ın eski günlerine kavuşması adına yenilenme projesi -Ki bu konuda halkın katılımı ile atölye çalışmaları yapılıyor-

-Açıkhava tiyatrosunun yenilenmesi.

-Cadde kaldırımlarının ve aydınlatmalarının boydan boya yenilenip şık hale getiriliyor olması.

Yalnız burada Süleyman Çelebi Türbesi önündeki kaldırımın fazla geniş bırakılarak yolun daraldığı görülüyor. 

İnsan yoğunluğunun az olduğu bir alanda kaldırımı bu kadar genişletip yolu daraltmak doğru olmamış. 

Hazır çalışma devam ederken düzeltilmeli diye düşüyorum.

-Üst Çekirge ve Dağ Yolu’nun asfaltının baştan sona yenilenmesi.

Bunlar çalışmaların bittiği bazılarının da devam ettiği projeler.

Her biri de önemli ve gerekli.

Bir de ilaveten yapılması gerekenler var. Onlara da değinelim.

ÇEKİRGE MEYDAN PROJESİ

Osmangazi Belediyesi’nin bu projesi için yarışma açılmış birçok proje katılmış ve birinci de seçilmişti. Hatta birinci olan projenin tanıtımı da Murat Hüdavendigar Camii bahçesinde yapılmıştı; ancak öylece kaldı. Neden kaldı, projeden vaz mı geçildi, eğer öyleyse sebebi nedir? Hiçbir bilgi yok. Ancak semtin merkez noktasının o projeye çok ihtiyacı olduğu kesin. O yüzden hayata mutlaka geçirilmesi gerekiyor.

WAMTES TEKRAR AÇILMALI

Eskilerin Kükürtlü Bahçesi bizim jenerasyonun Wamtes diye bildiği tesis bir süredir atıl vaziyette kapalı halde duruyor.

Uludağ Üniversitesi’ne ait olan bahçe açık olduğu her dönem ilgi görmüştü oysa. Kapanma sebebi için söylenenlere insan inanmak istemiyor. İçki servisi de yapıldığı için rektörlüğün rahatsız olarak kapattığı söyleniyor. İçki kullanmayan biri olarak bana bile enteresan geldi.

Diyelim ki bu engel aşılamıyor. O zaman ‘uygun bir kiraya’ kafe ruhsatı ile verirsin olur biter. Şehir insanının anılarının olduğu tarihi bir mekanın bu şekilde kapalı durması çok büyük bir yanlış. Böylece malum nedenlerden dolayı Kültürpark’tan uzaklaşan eski Bursalılar da eski mekanlarına kavuşmuş olurlar.

HÜSNÜGÜZEL ÇAY BAHÇESİ

“Eski Bursalılar ve eski mekan” deyince ve söz konusu Çekirge olunca Hüsnügüzel’den bahsetmeden olmaz. İşadamı Celal Sönmez’in 15-20 yıl kadar önce otel yapmak satın aldığı Hüsnügüzel ve çevresi öylece duruyor. Özellikle eski Bursalılar için anılarla dolu olan Hüsnügüzel Çay Bahçesi’nin düzenlenerek tekrar şehre kazandırılması gerekiyor. Bakın geçtiğimiz günlerde bir film çekimi yapıldı. Hüsnügüzel tıpkı eski günlerindeki gibi çay bahçesi haline dönüştüldü. Evet bir film platosuydu; ancak gelip geçenler iç çekerek adeta o eski günleri yaşadılar. Tarihe büyük önem veren Başkan Alinur Aktaş, Celal Sönmez’le görüşüp Hüsnügüzel Çaybahçesi’nin tekrar açılmasını sağlayabilir diye düşünüyorum. Ya da en azından yapılacak projede çay bahçesi olarak kalması sağlanabilir. Böylece her gün kapısına kadar gelip demir parmaklılardan içerisini izleyen eski müdavimleri çok sevdikleri mekanlarına yeniden kavuşmuş olurlar.

İNTAMLAR

Toprak kayması nedeniyle yıkılan İntam bloklarının yerine yapılacak proje de öylece kaldı. Bildiğim kadarıyla kat yüksekliği konusunda anlaşmazlık var. Yer sahibinin talebi nedir tam bilemiyorum; ama çevresindeki binalar yüksekliğinde şık bir yapı olacağı söylenmişti.

Bir an önce sorunun çözülüp hayata geçmesi gerekiyor zira alanın şu anki görüntüsü hiç güzel değil. Sorun yükseklikse Çelik Palas’ın yanına yapılan otelin hali ortada. Keşke yapıldığı dönem ona da izin çıkmamış olsaydı.

MURAT HÜDAVENDİGAR CAMİİ ÇEVRESİ

Bursa’nın en özellikli camilerinden biri olan Murat Hüdavendigar Camii çevresi ile de halkın ilgi gösterdiği bir nokta.

Ancak küçük müdahalelere ihtiyacı yok değil.

Cami bahçesinin batı tarafında kalan ve caminin önünü kapatan eski ve atıl durumdaki yapının ve o yapının karşısındaki köhne evlerin kaldırılması lazım. Zira onlarda oldukça turistik bir alanda kötü bir görüntü oluşturuyorlar.

ASKERİYENİN PARKA DÖNÜSTÜRÜLMESİ 

Çekirge Devlet Hastanesi'nin alt tarafinda kalan Dikkaldırım girişindeki askeri tesisin takas yolu ile alınarak park haline dönüştürülmesi cevre sakinleri için çok iyi olacaktır. Binalarla boğulmuş o yeşil alanın halkın kullanımına açılması "Daha Yeşil Bursa" hedefine de yaklaştırır.

PEMBE ÇARŞI

Doksanlı yıllarda dev AVMler acilmadan önce cok populer olan Pembe Carşı da atıl kalan yerlerden. Ozel mülkiyete ait olan dev bina ortak bir çalısma ile turistik bir alana dönüştürülebilir. Aklima ilk gelen dünyada turistik sehirlerde var olan 'Bal Mumu Müzesi' haline getirilebilir mesela. Türk, Bursa ve Dünya ünlülerinin bal mumu heykellerinin oldugu böyle bir müze Bursa turizmine büyük katkı saglayacaktır.

MUHTARLIK-SAĞLIK OCAĞI VE POSTANE

Evet Çekirge gibi bir semtte muhtarlık ve postane gibi eksikler de göze çarpıyor. Var olan postane kapatıldı, muhtarlık da eski püskü haşerat ve kemirgen yuvası bir binada hizmet veriyor. 

Bu konularda da gerekenlerin en kısa sürede yapılacağını ümit ediyorum.

Evet Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş uzun zamandır ihmal edilen Çekirge’ye çok önemli ve gerekli dokunuşlar yapıyor.

Şayet ifade etmeye çalıştığım alanları da bu çalışmalarına dahil ederse Çekirge yine eski ihtişamına kavuşmuş olur. 

Kendisi tarihi bir işe imza atmış olurken, tüm Bursalılar da bundan eminim çok mutlu olurlar.

Evet Sayın Başkan eski Çekirge'yi hatta çok daha güzelini sabırsızlıkla bekliyoruz.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Fehmi ÜNMERİÇ 1 yıl önce
Bence Çekirge ile ilgili en önemli sıkıntı bölgedeki yapıların yaş ortalamasının 40 civarında olması dolayısıyla her ne kadar Çekirge bölgesinde zemin çok sağlam olsada bu eski yapılar deprem açısından gerçek anlamda risk taşıyor. Dolayısıyla bölge için kentsel dönüşüm çalışmaları bir an önce başlamalı. Belediye gerek emsal artışı gerekse mal sahipleri ve müteahitleri teşvik edebilecek diğer teşvikler anlamında destek olmalı. Aksi taktirde olası bir depremde bölge risk altında. Kimse sağlam zemine güvenmesin Maraş ta en fazla yıkım eski ve riskli yapılardan dolayı kaya zemin olan yerlerde oldu. Max. 20 senelik binaların bulunduğu Ataevler ve İhsaniye bölgesi sırf rant hırsıyla kentsel dönüşüm teşvikleriyle yenilenirken Çekirge nin üvey evlat muamelesi görmesi maalesef üzücü…