Bursa’da Barutçu Tekstil’de işten çıkartılan emekçi kadınların fabrika önünde başlattıkları direniş 82’inci gününe girdi. 82 gün önce Öz İplik-İş Sendikası’na üye olan 4 kadın işçi işten çıkartılmıştı… Sendika yetkililerinin verdiği bilgiye göre 10 gün kadar önce de 5 kadın işçi daha işten çıkartıldı…
Öz İplik-İş Sendikası Hak-İş’e bağlı… İster Türk-İş, ister DİSK hangi konfederasyona bağlı olursa olsun sonuç değişmiyor…
Bir işyerinde sendikal örgütlenme başladığında artık bir işveren klasiği olan refleks devreye giriyor.
Sendikaya üye olan birkaç işçi işten atılıyor; kimi işyerlerinde 4, 5 kişi ile başlıyor, sayı sonradan artıyor…
İşçiler Anayasal hakları olan sendikaya üyeliği kullanmak istediklerinde özellikle bu süreçte öncülüğü üstlenen işçiler işten çıkartılıyor. Çoğunlukla da tazminatsız çıkış veriliyor.
O güne kadar işyerinde sorun yaratmayan işçilerin aslında çok verimsiz, arkadaşlarıyla geçimsiz olduğu, sık sık hastalandığı gibi bir sürü mazeret akla geliyor…
Velhasıl, sendikal örgütlenmede yaşanan senaryo hep aynı, sadece oyuncular değişiyor..
Sendikalar da genelde işçiler direniş başlatırsa destekliyor, hukuksal olarak işe iade davalarını açıyor.
Maalesef eskiden birkaç ayda sonuçlanan işe iade davaları uzun sürebiliyor; ancak büyük çoğunluğunda işçi lehine karar çıkıyor ve işveren ödemesi gereken kıdem tazminatından oldukça yüksek bir tazminat ödemek zorunda kalıyor…
Öz İplik-İş Sendikası 2023’ün ilk haftasında fabrika önünde bir basın açıklaması yaparak fabrika önünde direnen işçilerin durumunu kamuoyu ile paylaştı…
Öz İplik-İş Sendikası’ndan Serkan Fıçıcı, işverenin fabrika önüne şirketin kamyonlarını çektiğini, işçilerin tepkisi üzerine daha sonra araçların kaldırıldığını anlattı…
Basın açıklaması ise Öz İplik İş Sendikası Bursa İl Başkanı Ekrem Saraçoğlu, tarafından yapıldı…
Saraçoğlu şunları söyledi:
“Barutçu Tekstil işçilerinin sendikalaşma mücadelesi için 81 gündür fabrika önündeyiz. Direnişteyiz.
Barutçu Tekstil işvereninin hukuk tanımaz tavrı ve anayasayı ihlal etme girişimini engellemek için bekleyişe devam ediyoruz.
Barutçu Tekstil Tic. San. AŞ’de çalışan işçiler bir süre önce sendikamız Öz İplik İş’e üye olmasıyla konudan haberdar olan işveren ve işveren vekilleri tarafından işçilere baskı yapılmıştır.
İşçilerin anayasal, sendikal hak ve özgürlükleri engellenmiştir. Sendikaya üye olan 9 işçi arkadaşımız işten çıkarılmıştır.
Bizim fabrika önünde ki bekleyişimiz, direnişimiz bu şekilde başlamıştır.”
Ekrem Saraçoğlu, sendikaya üye olmanın ya da üyelikten ayrılmanın Anayasal hak olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sendikalaşmayı engellemek suçtur. İşçiler burada sendikamıza üye olmak istiyor. Anayasal haklarını kullanmak istiyor.
Barutçu Tekstil Tic. San. AŞ Anayasanın 51. Maddesi ve 6356 sayılı yasanın 25. maddesi olan sendikaya üye olma özgürlüğü ihlal ediyor.
Barutçu Tekstil Tic. San. A.Ş. yetkilileri söz konusu tutum ve davranışlarıyla kamu davasına da konu olabilecek suç işliyor.
Barutçu Tekstil, Inditex, H&M gibi dünyaca ünlü markalara üretim yapıyor.
Önemli markalara üretim yapan bir fabrika, sendikal özgürlüklere saygı göstermiyor. Söz konusu markaların davranış kurallarını da ihlal ediyor.”
Barutçu Tekstil işverenine seslenen Saraçoğlu şunları söyledi:
“Buradan Barutçu Tekstil İşverenine Sesleniyoruz; Çalışanların sendikaya üye olma özgürlüğüne saygı gösterin. Baskıcı tutumdan vazgeçin. Öz İplik İş’i tanıyın.
Sendikamız Öz İplik İş, değişime, dönüşüme, gelişime köprü sendikadır. 45 yıllık birikimi olan bir sendikadır. Öz İplik İş Sendikası olarak, biz çalışma barışının sağlanmasını istiyoruz.
Üyesi olduğumuz küresel sendikadan ve küresel markalardan aldığımız destekle sürecin sonuna hızla yaklaşıyoruz. Bu sebeple işverenin inatçı ve baskıcı tutumundan vazgeçmesini bekliyoruz. Sürecin diyalog ile tatlıya bağlanmasını diliyoruz. Bu inadın taraflara hiçbir yararının olmayacağının altını çiziyoruz.”
BURSA CHP İL GENÇLİK KOLLARI’NA YENİ BAŞKAN
“CHP Bursa İl ve İlçe CHP Gençlik Kolları Başkanları ve yönetim kurulu üyeleri 10 Kasım 2022 tarihli MYK toplantısında verilen yetki uyarınca görevden alınmıştı…
Gerekçeler arasında ise “Yeni genç seçmen çalışması yapılmaması, genç üye artışının sağlanmaması, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Bursa programı öncesinde ve sırasında zayıf katılım göstermeleri, düzenli rapor gönderilmemesi, stant çalışması yapmaması” gibi hususlar yer alıyordu…
Özetle CHP Gençlik Kolları Genel Merkezi 17 ilçenin tüm gençlik kollarına “Çalışmadınız, görevden aldık” demişti…
Görevden alınan gençlik kollarından yüksek sesle dile getirilen bir tepki olmadı. Onların yerine CHP’nin ak saçlıları epeyce söylendi…
Belki bazılarının beklentisi yeniden atanmaktı ki, bazıları yeniden atandı da…
Ve… Bursa İl Gençlik Kolları Başkanlığı’na Furkan Yavuz’un atanması beklenirken, CHP’ye temmuz ayında üye olmuş genç bir avukat Elif Nur Yamak getirildi…
Bu atama, CHP Bursa örgütünde farklı gruptaki parti üyelerini (Mesela ulusalcılarla sosyal demokrat/ sol gruplar) aynı çizgiye getirdi; ortak tepkisine ve itirazına neden oldu.
İtirazların başında partiye emek veren biri olmayışı, paraşütle atanması, Bursa CHP örgütünün Genel Merkez tarafından By-Pass edilmesi, liyakatin göz önüne alınmaması gibi hususlar yer alıyor.
En sert tepkiyi verenlerden biri eski PM üyesi kendini sosyal demokrat çizgide netleyen Güler Buğday oldu… Sosyal medya sayfasında paylaştığı yazıya yorum yapanlar, parti tabanında oluşan ortak tepkinin kanıtıdır… (İlgili yazıyı merak edenler Güler Buğday’ın Facebook sayfasından okuyabilir.)