KALBİR Genel Başkanı Karaman'dan milletvekili adaylarına sorular!

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
KALBİR Genel Başkanı Karaman'dan milletvekili adaylarına sorular!
06-04-2023

 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Genel seçimlerine şunun şurasında 38 gün kaldı… İktidar ve muhalefet partilerinin milletvekili aday listeleri henüz belli değil…

Özellikle muhalefet partilerinde tevatür muhtelif… Her halükârda 9 Nisan’da partiler milletvekili aday listelerini kesinleştirip Yüksek Seçim Kurulu’na verecekler…

Peki 28. Dönemde milletvekili seçilenler gerçekten şehrin çıkarlarını koruyacak, sorunları için mücadele edecek mi? Bugün esnafa, alışveriş yapan vatandaşa  Bursa milletvekillerinin adlarını sordum; iktidar ya da muhalefet partisi seçmeni bile kendi partilerinin milletvekillerini bile tam sayamadı.

 Milletvekillerinden beklentilerini sordum; çoğunun talebi, emekli maaşlarının yükselmesi, enflasyonun düşürülmesi… Biri dedi ki: ‘Soğanı yemeğe doğruyorduk, şimdi 30 lirayı soğana doğruyoruz!.. Birkaç kişi trafik sorununu çözülsün’ dedi. Depremden dolayı kentsel dönüşümde bir farkındalık oluşmuş; ‘Kentsel dönüşüm yapılsın, ama vatandaşın parası yok, ona çözüm bulunsun’ diyenler de çıktı…
Kalite Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karaman “ "Kalite Birliği'nden vekil adaylarına sorular; Çözüm önerileriniz nelerdir?" başlıklı çok çarpıcı bir basın açıklaması yapmış:
“Değerli vekil adaylarımız!

Siz vekil olmak istiyorsunuz, hayırlı olsun, inşallah olursunuz.

Peki, biz Bursalılar ne istiyoruz?

Listelere girmek için yoğun çaba sarf ediyorsunuz, kulisler yapıyorsunuz, inşallah başarılı olursunuz.

Peki, biz Bursalılara ne vaat ettiniz?

Hangi projeyi bize sundunuz, bize, bizim ne istediğimizi sordunuz mu?

‘Sordunuz’ diyelim ve biz de size, sizden istediklerimizi iletelim...”

KALBİR Başkanı Mustafa Karaman basın açıklamasında sorulduğunu varsayarak madde madde ilettiği talepler şöyle:

“● Hızlı trenin bir an önce Bursa'ya ulaşmasını istiyoruz, bu konudaki hedef  tarihiniz ve yol haritanız nedir?

● Nilüfer Çayının tertemiz akmasını, bu çayı kirleten sanayi kuruluşlarına dönük gerekli yaptırımların uygulanmasını, Nilüfer çayında sandal ile gezmek  istiyoruz, projeniz nedir?

● Kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesini, depreme dönük tedbirlerin alınmasını, miadını dolduran dayanıksız binaların yıkılmasını, kentsel dönüşümün hızlanmasını, rantsal dönüşümün engellenmesini istiyoruz, bugüne değin imar barışından faydalandınız mı, imar affına bakışınız nedir, bu konuda ki teklifiniz nedir?

● Bursalı olmayan bürokratların, Bursa'yı bilmeyenlerin, hemşeri kontenjanından Bursa'da idareci, yönetici olarak görevlendirilmemesini, kamu bürokrasisinde Bursalı bürokratlara öncelik verilmesini, liyakat sahibi yöneticiler istiyoruz, tavrınız nedir?

● Bursaspor'un içinde bulunduğu krizin çözülmesini, süper lige yükselmesini istiyoruz, bu konuda  projeniz var mıdır, hangi takımı tutuyorsunuz, taraftarlığınız kimedir?

● Organize Sanayi Bölgelerinde boş Sanayi alanları varken, Tarım alanlarının sanayiye açılmasının engellenmesini istiyoruz, Sanayi ve Tarım stratejiniz nedir?

● İstihdamın nitelikli olabilmesi için nitelikli ve katma değeri yüksek ürünler üretecek sanayi kuruluşları istiyoruz, sanayi politikanız nedir?

● Uygunluk değerlendirme alanında ülkemizi abluka altına alan ve bu alanda yıllık ortalama 5 milyar doların yurt dışına gitmesinin engellenmesini, araç test ve muayenelerinin milli kurumlar tarafından (Örnek: TSE) yapılmasını istiyoruz, bu alanda ki kalite politikanız nedir?

● 135 km sahil bandı olmasına rağmen, sahillerinden gerekli turizm geliri elde edilemeyen Bursa'nın, sahillerinde denize girmek, yaz tatilinizi Ege ve Akdeniz yerine, Bursa sahillerinde geçirmenizi istiyoruz, tatil programınız nedir?

● Uludağ Ekonomi Zirvesi adı altında düzenlenen organizasyonun artık Bursa'da yapılmadığını, bu isim adı altında başka bir ilde yapıldığını biliyorsunuz, Uludağ ile ilgili çözüm önerileriniz nedir?

● Termal Turizm için alt yapısı olmasına rağmen, bu alanda adı dahi anılmayan Bursa'da Termal Turizmin canlanmasını istiyoruz, Termal politikanız nedir?

● Bursa'yı bilmeyen, Bursa'da yaşamayan, Bursasporlu olmayan ithal aday (kontenjan -  abi de dahil) istemiyoruz, bu konuda ki tavrınız nedir?

● Bölgecilik, mikro milliyetçilik anlayışı ve hesabıyla, liyakat ilkelerini ihlal edercesine aday tercihi ve tespiti yapılmasını istemiyoruz, bu hususlarda ki tarzınız nedir?

● Yerli ve milli üretimin yüz akı olarak gördüğümüz TOGG'un, desteklenmesi ve tüm Bursa Milletvekillerinin bu aracı kullanmasını istiyoruz, araç markasında ki tercihiniz nedir?

● Milli Ses Ver Projesinin devlet politikası haline gelmesini istiyoruz, bu proje hakkında bilginiz nedir?

● Kalite Birliği tarafından marka tescili yapılan "Kaliteşehribursa" markasının tüm dünyaya duyurulmasını, tarihi vizyonu nedeniyle Bursa'nın "Kalite Şehri" olarak anılmasını istiyoruz, kaliteye bakışınız, yaklaşımınız nedir?

● Günün belli saatlerinde, Bursa'nın doğu yakasından batı yakasına ulaşana kadar, İstanbul'a ulaşmış oluyorsunuz, İstanbul'a değil, Bursa'ya ulaşmak istiyoruz, bu konuda bir ulaşım projeniz mevcut mudur?

● Mutlaka biliyorsunuzdur, Bursa'da bir havaalanı var, bu havalananın aktifliği konusunda bir stratejiniz var mıdır?

● Kaliteye bakışınızı, kalite yaklaşımınızı ve kalite tarifinizi merak ediyoruz, sizin kaliteniz Bursa'nın kalitesi olacaktır, sosyal medya hesaplarınızdan kalite tanımı yapmanızı ve kalitenin ahlak olduğuna vurgu yapmanızı, Bursa'nın kalite şehri olduğunu söylemenizi rica ediyoruz, kalite tanımı yapar mısınız?

● Kaliteye sahip çıkacağınıza, kaliteyi kirletenlere karşı olacağınıza, temiz kalite anlayışının ülkede hakim konuma gelerek, milli belgelendirme sistemini hayata geçireceğinize, bu konudaki Milli Ses Ver Projesini destekleyeceğini, ‘TSE varken yancıya, yabancıya, yalancıya gerek yok’ diyerek TBMM'de yasal düzenlemeleri yapacak olduğunuza söz verirseniz, Kaliteşehrinin oyu size helal olacak, kalitecilerin oyu da sizin olacaktır.

Kaliteli bir vekillik dönemi geçirmeniz dilek ve temennisi ile kaliteli günler diliyoruz.”

Bu yazının altına imzamı atarım… Kendisine de söyledim, noktasına virgülüne dokunmadan köşemde yayınlayacağım diye…

Basın açıklamasındaki eksik şehrin kadınları…  Mesela, Bursa’da, kadının istihdamda, üretimde, girişimcilikte, karar mekanizmalarında (onlardan biri de milletvekilliğidir!) daha fazla yer alması için desteklenmesi…

17 OSB’si ile Bursa sanayi şehri… Kalkınmanın bir yolu da nüfusun yarısını oluşturan kadınların istihdama katılmasından geçiyor… Dar gelirli, göçle gelen nüfusun yaşadığı mahallelerde kadınlar hem çocuklarına hem de aile büyüklerine bakıyor. Ortalama insan ömrü uzadı. Bu nedenle, OSB’lerde, kent yoksullarının yaşadığı mahallelerde kreş ve yaşlı gündüz bakımevleri açılması gerekiyor. Fabrikalar, hizmet sektörü eleman bulamaz oldu.

Dar gelirli kesimdeki kadınlar çocuklarını ve yaşlılarını bırakacak yer olmadığından istihdama katılamıyor, aile ekonomisine katkısı olmuyor, yoksulluk dolayısıyla daha da derinleşiyor...

Bu arada Karaman kadınlarla ilgili bu görüşlerime katıldığını belirtti... 

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?