“İNSANCA YAŞANACAK YURT TÜM ÖĞRENCİLERİN HAKKI OLMALI”

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
“İNSANCA YAŞANACAK YURT TÜM ÖĞRENCİLERİN HAKKI OLMALI”
09-11-2023

CHP’lilerin üstünde Kurultay yorgunluğu var. Toparlanmaları birkaç gün sürer…

CHP’liler arasında en hızlı toparlanıp daha önce de gündeme getirdiği konuda fikri takip kabilinden basın açıklaması yapan siyasi Milletvekili Hasan Öztürk…

Hasan Öztürk “İnsanca yaşanacak yurt tüm öğrencilerin hakkı olmalı” diyerek yaptığı basın açıklamasında iki hafta içinde 5 farklı öğrenci yurdunda meydana gelen asansör kazalarının ardından yurdun birçok kentinde üniversite öğrencileri yurtlarda insanca yaşanabilir yurt talebiyle odalarından yurt bahçelerine indiğini, kampüste haklarını aradığını anımsattı…

Hasan Öztürk Bursa Uludağ Üniversitesi Süleyman Çelebi Erkek Öğrenci Yurdu’nda gerçekleştirilen protesto sonrasında bir öğrencinin yurttan çıkarılma talebiyle ifadeye çağrılmasını gündeme taşıdı:

 “Bursa Uludağ Üniversitesi Süleyman Çelebi Erkek Öğrenci Yurdu’nda öğrencilerimizin barınacağı 4 kişilik odalar geçtiğimiz ekim ayı başında 6 kişilik odalara çevrildi ve yurdun kapasitesi yüzde 50 artırıldı.

Kapasite artışı hijyen sorunlarını, internet kısıtlılığını, yetersiz yemekleri, aslında kısacası niteliksiz barınma koşullarını doğurdu.

Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarımızda öğrencilerimizin sorunları üniversiteler açıldığı günden bu yana devam ediyor. İki haftada Aydın, Muş, Rize, Ordu ve Çorum’da olmak üzere 5 asansör kazası yaşandı, bu kazalarda öğrencilerimiz yaralandı ve üzülerek söylemek zorundayım ki 1 öğrencimizi bu kazalarda kaybettik.”

Hasan Öztürk’ün basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Bugün aldığımız haberle bazı öğrencilerimizin katıldıkları protestolar gerekçe gösterilerek, yurt yönetimi tarafından ‘yurttan çıkarma’ cezası ile karşı karşıya bırakıldığını öğrendik.

Öğrencilerimizin meşru gerekçelerle anayasal haklarını kullanarak gösterdikleri protestoları bahane ederek yurttan atılma tehlikesiyle karşı karşıya bırakılmasını demokrasimiz ve özgür düşüncenin yuvası olarak gördüğümüz üniversitelerimiz adına üzüntüyle karşılıyoruz.

 Ve düşünce özgürlüğünün, merkezleri olması gereken üniversitelerde ve üniversitelilerin yaşam alanları olan yurtlarda önüne geçecek politikalardan, uygulamalardan derhal vazgeçilmesini istiyor, tekrar yaşanmaması için tüm Rektörlüklerin ve yurt müdürlüklerinin uyarılmasını talep ediyoruz.

Öğrencilerimizi bu süreçte yalnız bırakmayacak, en temel hakları olan barınma hakları konusunda verdikleri haklı mücadelelerinde yanlarında olacağımızı belirterek, yurt yönetiminin hatalı ceza uygulamalarından vazgeçmesini istiyoruz.

Buradan, yurtlarında yaşadıkları sorunların çözümü için katıldıkları protestolar bahane edilerek yurttan atılma tehlikesi yaşayan, haklarında yurt yönetimi tarafından soruşturma açılmış tüm öğrencilerimizin hukuki olarak da yanlarında olacağımızın sözünü de veriyorum.”

ASANSÖR KAZALARINDA ZİNCİRLEME SORUMLULUK: BELEDİYE, BELEDİYENİN PROTOKOL İMZALADIĞI KURULUŞ YA DA FİRMA, BİNA YÖNETİCİSİ

Aydın, Efeler İlçesinde Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi ve Yurtlar (KYK) Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdunda 25 Ekim 2023 tarihinde yaşanan asansör kazasında genç bir üniversite öğrencisi yaşamını yitirdi.

O tarihten bu yana Türkiye genelindeki KYK yurtlarından asansör arızaları önce sosyal medyaya, ardından da yaygın medyaya düşüyor… Daha bugün bir KYK yurdunda arkadaşları tarafından ara katta kurtarılan gençleri izledik… 

Oysa bu asansörlerin denetim zorunluluğu var. Denetimlerini ve güvenilirliklerini belgeleyip o belgeyi de asansörlerin görünür bir yerine koymaları gerekiyor.

Önceki yıllarda asansör güvenliği ve denetimleri alanında deneyimi olan ve pek çok  basın açıklaması yapan Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi bu defa MMO Genel Başkanı Yunus Yener’in basın açıklamasını kurumsal sitesinden paylaşarak kamuoyunu bilgilendirmeyi tercih etmiş…

Asansör denetimlerinin belediyeler adına yapıldığını ve bu işten yasal olarak belediyelerin sorumlu olduğunu anımsatan Başkan Yunus Yener şunları belirtiyor:

“Bu noktada muayene kuruluşlarından yalnızca ikisinin, TSE ile Odamızın kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlar, diğerlerinin ise kâr amaçlı özel firmalar olduğunu belirtmeliyiz.

İnsanların can ve mal güvenliğini birinci dereceden etkileyecek söz konusu denetimler kamusal bir hizmettir ve piyasanın insafına bırakılamaz.”

YILDA 1 KEZ PERİYODİK KONTROLLER, AYDA BİR KEZ BAKIM VE KONTROL ZORUNLU

Asansörlerin yıllık ve aylık denetimlerine gelince:

“Asansörlerin tasarım-imalat, ürünün tescili-ilk kabulü, hizmete alınmasından sonra işletilmesi süresince yılda bir defa periyodik kontrollerinin, ayda bir defa da bakım ve kontrollerinin yapılması gereklidir.”

Sorumluluk zinciri ise şöyle:

Belediyelerin yılda bir kez yapılacak periyodik kontrollerle ilgili Muayene Kuruluşlarıyla yaptığı protokoller ve bina yöneticileriyle ilgili sorumlulukları da vardır. Sorumluluk zincirinin sonuncuları ise, bina yöneticileri ve ayda bir bakım yapmakla yükümlü firmalardır.”

Bizim apartmanda her ay asansör bakımı düzenli yapılıyor. Kamu kurumu olan KYK yurtlarında asansör bakımları yasaya uygun şekilde düzenli ve olması gerektiği gibi yapılıyor mu?

MMO Başkanı Yunus Yener’in açıklamasında asansör kazalarının nedenleri hakkında şu bilgiler yer alıyor:

“Üzücü can kayıplarına yol açan kazalar mühendislik hizmetlerindeki eksiklikler, maliyetleri düşürme çabaları ve kontrol, bakım, onarım kalitesinin düşüklüğü ve yetersizliği, işin gereği olan hususların (denetim sonuçlarının yapılmaması, geciktirilmesi vb.) ihmali nedeniyle yaşanmaktadır. Bu durum halkın çıkarlarına aykırıdır.”

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?