ONKODAY’IN GÜMÜŞ YILI

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
ONKODAY’IN GÜMÜŞ YILI
22-11-2022

 Bursa’da adının kısaltması açılımının önüne geçen bir dernek varsa o da ONKODAY’dır…
Onkoloji Dayanışma Derneği olarak pek bilinmez! Ama ONKODAY dediğinizde, akla ilk gelen kanser hastaları, yakınları ve kanserle mücadele, farkındalık çalışmaları olur…

Çeyrek asrı geride bırakan ONKODAY 1997 yılından bu yana kanser hastalığına yakalananların ve yakınların yol arkadaşlığı yaparak, sosyal ve ruhsal dayanışma sağlıyor. Kansere yönelik oplumsal bilinç düzeyini artırmak ve bilimsel çalışmalara katkıda bulunmak için çalışıyor…

Yıllar önce Kültürpark’ta çok sevimli küçücük ama bir o kadar da yuva sıcaklığını taşıyan ONKODAY Evi vardı, okul gibiydi! Her türlü kermes hazırlıkları, el işleri, atölye ve bilgilendirme çalışmaları orada yapılırdı. ONKODAY o günlerden bugünlere çok mesafe kaydetti…
Geçtiğimiz Ekim ayı meme kanseri farkındalık ayıydı…

ONKODAY bu süreçte pek çok etkinliğe imza attı…

Onkoday Yönetim Kurulu Başkanı Füsun Önen’i uzun yıllardır tanırım… Diyor ki:

“Toplum tabanlı çalışmalarla kadınların olası meme kanseri gelişimini erken evrede tespit edilmesini hedefliyoruz. O seni bulmadan sen onu bul sloganıyla geniş kitlelere ulaşan etkinliklerimiz sadece Ekim ayı ile kısıtlı değil. Bizler her yaştan ve her tür kanser hastalığı ile mücadele ediyoruz. Hasta ve hasta yakınlarına yol arkadaşlığı yapıyoruz…”

2500 KADINA BİRE BİR EĞİTİM!

İl Sağlık Müdürlüğü’nün Ördekli Kültür Merkezi’nde açılış programına yöneticilerinin yanı sıra gönüllülerle katılım gösteren ONKODAY’ın Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamındaki etkinlik yelpazesi oldukça zengin…

Kadın çalışanların yoğun olduğu fabrikalar ziyaret edilerek yaklaşık 2 bin 500 kadına bire bir eğitim verildi…

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türkkan Evrensel, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Coşkun Özer, Dr. Birol Ocak, Dr. Alper Coşkun, Dr. Burcu Caner ve Eğitim Hemşiresi Elif Pişkin mavi ve beyaz yaka çalışanları meme kanseri ve erken teşhis konusunda bilgilendirdi.

Çalışanlarına eğitim verilen kuruluşlar şunlar:

“Yeşilova Grup Canel Otomotiv, Yeşilova Grup Cansan Otomotiv, Uludağ İçecek Panayır, Uludağ İçecek Yenice, Kulaca Kadın Kooperatifi, Barutçu Tekstil, Işıksoy Tekstil, Çemtaş, Mudanya Devlet Hastanesi, Yeşim Tekstil, İnallar Otomotiv Ovaakça, İnallar Otomotiv Özlüce, Timhan Tekstil, Mass Tekstil, Thiery Diniz fabrikaları…”

Osmangazi Belediyesi katkılarıyla üstü açık otobüs ile şehri gezen ONKODAY gönüllüleri pankartlarla erken tanının önemine ve hastalığın önlenebilir olduğuna dikkat çekildi…

İnallar Otomotiv ve Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ile yapılan ortak çalışma ile kadın sürücülere erken tanının önemi hatırlatıldı.  

Kadın trafik polislerimiz, ONKODAY gönüllülerince araçlar için özel hazırlanan lavanta torbalarını dağıttı.

Mutlu Onkoday Park Karnavalı’nda İstanbul’dan gelen Project Connect mutluluk elçileri ve ONKODAY gönüllüleri atölye çalışmaları ile pespembe bir gün geçirdi. Nefes ve ses terapisinin yapıldığı atölye çalışmalarına Barış Kadın Bandosu da coşku kattı.

Ekim ayı çalışmaları için kullanılan materyaller ONKODAY atölyelerinde sponsorların katkılarıyla üretildi. Lavanta torbası, bandana, Pembe tişört ve modacı Raşit Bağzıbağlı tarafından özel olarak ONKODAY için hazırlanan tasarım tişörtler, bileklikler, pembe hijyen eldivenleri ve eczanelere asılan bilgilendirme afişleri ile farkındalık görünürlüğü artırıldı.

ONKODAY yönetimi ay sonunda üstün performans sergileyen gönüllülerine teşekkür etmeyi de unutmadı…

Öte yandan ONKODAY; Konuk Evi, Atölye,Onkoday Park ve diğer saha çalışmalarını, bilimsel etkinlikleri, farkındalık çalışmalarını, hasta ve hasta yakınlarıyla dayanışmayı yıl boyu sürdürüyor…

ONKODAY ETKİNLİK FOTOGALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ

İSTOP PROJESİ DEVAM EDİYOR!

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik ve Araştırma Merkezleri (RAM) hayata geçirdiği İstop projesini daha önce de yazmıştım…

Adını özellikle de bizim neslin çok iyi bildiği bir çocuk oyunundan alıyor.

Müthiş bir proje…
Başta öğretmenler olmak üzere toplumun geniş bir kesiminin çocuk ihmal ve her türlü istismarına karşı farkındalık oluşturması; harekete geçmesi ve çocukların sesi olması hedeflenirken…

İhmal ve istismar hakkında çocukları, öğretmen ve velileri bilgilendirerek vakaların önlenmesini sağlamanın yanı sıra istismar mağduru çocuklara doğru yaklaşım ve davranışta bulunulması; yasal bildirimler de dahil sürecin daha sağlıklı bir biçimde yürütülmesi amaçlanıyor.

Projenin oluşumunda çocuk ihmal ve istismarlarıyla en çok yüzleşen Osmangazi, Kestel, Yıldırım ve Nilüfer Rehberlik ve Araştırma Merkezleri’nin (RAM) katkısı büyük. Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Bursa il Temsilciliği projenin sivil toplum ayağını oluşturuyor.

Proje paydaşları arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediye Başkanlıkları, Emniyet Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Bursa Uludağ Üniversitesi, Haliç Üniversitesi de yer alıyor.

Proje şube müdürleri, okul psikolojik danışmanlarına yönelik çalışmalar, çalıştay ve saha çalışmaları olmak üzere birkaç etaptan oluşuyordu…

Mayıs- Ekim ayları içerisinde ise belediye çalışanlarına, fabrikalarda çalışanlara, yardımcı hizmetler personeline yönelik çalışmalar hayata geçirildi….

Son olarak ise Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda Merkez RAM’lar tarafından yürütülen İstop projesinde öğretmen eğitimleri tamamlandı…

2022-2023 eğitim-öğretim yılı için çalışmalar halen devam ediyor… Okullarda Psikolojik danışmanlar, öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik eğitim, farkındalık eğitimleri sürerken…

RAM’lar da sahada, velilere her yerden ulaşıyor. Saha çalışmalarında ilk adımı ise Oyak Renault Fabrikası’nda gerçekleştiren RAM yetkilileri projeye katılım sağlayan firmaya ve çalışmaya katılan mavi ve beyaz yakalılara teşekkür ediyor…

 

DOHADERN; “KEDİLERİ BÜYÜ KİSVESİYLE KATLETTİLER!”

Whatsaap’tan gelen ve çok sayıda mesajın arasında kaybolan bir bülteni yeni fark ettim. Ekim ayında gönderilmiş; konu yaygın basında da yer almış… Yoğun gündemden dolayı onu da atlamışım… Bir sürü kedinin patisi kesilmiş! Genel kanaat bunun büyü bozmak için yapıldığı!

 Olacak iş değil! Ama olur mu, olur… Cin çıkarmak adına insanlar, cinci hocalar tarafından boğazlanıyor!

Kedilerin patilerinin hurafe/büyü nedeniyle kesenlerin kesin aklından zoru var; toplumdan tecrit edilip tedavi edilmeleri gerekir!

Gaziantep ve Uşak’ta 10’un üzerinde kedinin arka ayak patilerinin büyü bozmada kullanılmak üzere kesildiği iddiası üzerine Doğal Yaşamı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Veteriner Hekim İbrahim Tugay Ateş’in yaptığı açıklama şöyle:

“Gaziantep’te büyü için hayvanların patilerini kestiren sözüm ona hoca ve zırcahil tayfası yakalansın ve en ağır cezayı alsınlar. Gaziantep Karkamış’ta son birkaç gündür ilçe merkezinde çok sayıda kedinin ayaklarının kesik, kan içinde görüldüğü yolundaki şikayetler üzerine harekete geçen ekipler, bölgedeki yaralı kedileri toplayıp tedavi altına aldı.

Derneğimizin o yörede bulunan üyelerimiz vasıtasıyla bölge halkından alınan bilgiye göre bir cinci hocanın büyü bozmak için kedi patisi istediği ve kedilerin bu sebepten avlandığı öğrenildi. Ardından Uşak’ tan da aynı haber geldi. Umut tacirliği için hayvanlara vahşet uygulanmasın.”

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?