“Osmangazi Meydanı kent merkezinin yeni buluşma noktası olacak”

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
“Osmangazi Meydanı kent merkezinin yeni buluşma noktası olacak”
10-08-2023

Bugün Osmangazi Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Osmangazi Meydanı’ndaydık…

Osmangazi Meydanı ile ilgili basın toplantısına Belediye Başkanı Mustafa Dündar, AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez ile Osmangazi Belediyesi bürokratları da katıldı…

Başkan Dündar ile birlikte Osmangazi Meydanı’nın otoparkına indik… Yerin 24 metre altında 4 katlı 2 bin araçlık otopark aynı zamanda herhangi bir afet durumunda sığınak olarak da kullanılabilecek kapasitede inşa edilmiş…

Başkan Dündar Osmangazi Meydanı’nın önümüzdeki günlerde ilk etabının hizmete açılacağını ve şehrin yeni sosyal yaşam alanı olacağını anlattı…

Osmangazi Meydanı’nın yapıldığı alan, kent merkezinin çöküntü bölgesine dönüşmüş alanıydı…

Oradaki çarşı 1989’da Bulgaristan’dan kitlesel olarak gelen Türklerin çeşitli eşyalarını sattığı alandı…

Daha sonraları ağırlıklı olarak şehre iç göç ile gelen nüfusun ticaret yaptığı bir yere dönüştü…

Eğer Osmangazi Belediyesi bölgede kamulaştırma yapmasaydı, söz konusu yer Suriyeli çarşısına dönüşürdü…

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar otoparkta ve açık alanda şu bilgileri paylaştı:

“Gördüğünüz gibi kamulaştırma, hafriyat ve inşaat çalışmaları ile yoğun bir üretimin olduğu meydan inşaatında artık sona gelindi…

Bu dev meydan 2 bin araçlık otoparkı, meydanı, cami ve sosyal alanlarıyla kente vizyon kazandıracak… Bakın burası yani bulunduğu konumun imar planlarında 5 emsal ticari alan olarak Bursa’nın en yoğun ve en hareketli noktasıydı.

Bu bölge aynı zamanda bir geçiş noktası olarak da önem arz ediyor. Demiryolu altı ile tarihi çarşının bağlantısının olduğu bir konum.

Bizler 2009'da göreve geldiğimizde burada nasıl bir ihtiyaç vardır, siyasilerin, odaların görüşü nedir, ne isterler diye anket çalışmaları yaptık… İstenen meydan oldu. Kulağa hoş gelen bir durumdu.

Meydan derken en önemli algısı da şu yandaki AVM'den kaynaklı negatif bir durum var. Meydan dendi AVM yapıldı gibi algılar oldu. Kamu adına büyük bir yük. Ama şehrin geleceği için meydan yapıldı

Biz bu önemli bölgeye yapılacak proje için anket düzenlediğimizde büyük bir çoğunlukla meydan projesi öne çıktı.

Biz de bu yönde çalışmalarımıza başladık. Bu bölgenin kamulaştırması için o dönemin şartlarında 200 milyon TL ödeme yaptık.

Çöküntü bölgedeki 105 adet binayı kamulaştırdık. Şehrin geleceği adına böylesine çok fonksiyonlu bir projeyi hayata geçirdik…

Projenin birinci etabı tamamlandı ve kısa bir süre sonra da hizmete açılacak…”

 İKİNCİ ETABIN KAMULAŞTIRMA ÇALIŞMALARINDA SON AŞAMAYA GELİNDİ!

Başkan Dündar Osmangazi Meydanı ikinci etabın da kamulaştırma çalışmalarında son aşamaya gelindiğini ve yakında ikinci etabın da projesinin hayata geçirileceğini söyledi…

Ve şu bilgileri verdi:

“İkinci etabın kamulaştırma çalışmaları da son aşamaya geldi. Yakın bir zamanda ikinci etabın da projesi uygulanacak.

Osmangazi Meydanı, bütünüyle vatandaş odaklı bir proje olarak ortaya çıktı. Metro ile bu bölgeye gelen vatandaşlarımız, araçlarını buraya park ederek, yaya olarak çarşıya ve şehir merkezine çıkabilecekler.

Meydan bölümünde vatandaşlarımızın güneşten ve yağmurdan korunabileceği bir çatı sistemi uyguladık. Geleneksel Bursa revaklarının modern çizgisini buraya yansıttık.

Bu bir kentsel dönüşüm çalışmasıdır. Bursa’mızın yıllardır çöküntü olan bölgesine yeni bir fonksiyon kazandırarak şehrin geleceğine yön veren, gelişimine katkı sağlayacak bir proje oldu.

Tarihi şehir ile eski şehri bütünleştiren bir projeyi hayata geçirmenin heyecanını yaşıyoruz.

Bu proje, diğer eskiyen çöküntü olan bölgelere de öncü olacaktır. Şehrimize değer katıyoruz, bizi izlemeye devam edin. ”

Başkan Dündar “Osmangazi’de yılda 7 bin kişi evleniyor.  Osmangazi Belediyesi Nikah Salonu da burada hizmet verecek” dedi…

KENDİNİ GÜNCELLEYEN ANIT 

Başkan Dündar hem bir kentsel dönüşüm hem de öncü proje olan Osmangazi Meydanı’nda  dijital anıt yapıldığını anlattı:

“Burada sürekli kendini güncelleyen bir anıt olacak…”

Başkan Dündar ticaret ve yaşam alanlarına dair eleştirilere de yanıt verdi:

“Buraya gelen vatandaş çayını, kahvesini içip dinlenecek. Bir çorba içecek. Bunlar gerekli. Ayrıca ‘Meydanda neden ağaç olmadığını sorgulayanlar da var. Çevrede Merinos Park, Çarşamba  Park, Kültür Park ve Çirişhane Park var. Biz burada park değil Meydan yapıyoruz” dedi…

Yurt dışında kent  mimarisi açısından en çok dikkatimi  çeken hususlardan biri de kent meydanlarıydı… Paris’te, Kahire’de, İtalya’da ve Balkan ülkelerinde devasa kent meydanlarını bizzat gördüm… Mesela İtalya’da Roma, Floransa, Pisa gibi tarihi kentlerde kent merkezlerindeki devasa meydanların yanı sıra neredeyse her sokakta bir meydan var… Aynı şekilde Fransa’da da…

Avrupa kentlerindeki kent meydanlarına baktığınızda zeminler ya taş, ya mermer, ya Arnavut kaldırımı ya da asfalt… Ağaç filan da yok… Parklar ile meydanların işlevleri farklı…

Google’dan arattırıp Çin, Pekin - Tiananmen Meydanı; Rusya, Moskova - Kızıl Meydan; İngiltere, Londra - Trafalgar Meydanı; Mısır - Tahrir Meydanı; Fransa, Paris - Concorde Meydanı; İtalya, Roma - Aziz Peter Meydanı; İtalya, Venedik - San Marco Meydanı” gibi dünya meydanlarının fotoğraflarını bakarsanız göreceksiniz…

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?