Türkoğlu’ndan 1 yıllık icraat raporu

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
Türkoğlu’ndan 1 yıllık icraat raporu
27-05-2024

Biz belediye başkanlarının seçildiklerinden bir yıl sonra faaliyetlerini anlattıkları basın toplantılarına alışığız…

Milletvekili düzeyindeki tek hesap verilebilirliği Ceyhun İrgil’in Meclis’teki yıllarında yaşadık. İrgil faaliyetlerini aylık olarak düzenli basınla paylaşmıştı…  İrgil TBMM’deki faaliyetlerinin yanı sıra şehirde katıldığı etkinlik ve ziyaretler bile paylaşıyordu…

Zaten ondan başka böyle yapan ne muhalefet partisi ne de iktidar partisine mensup bir milletvekili çıkmadı…

Selçuk Türkoğlu aylık olmasa da milletvekili mazbatasını aldığı andan bugüne dek olan faaliyetlerini özetleyip kamuoyu ile paylaştı.

Türkoğlu siyaseten örnek bir tavır gösterip seçmenine ve kent kamuoyuna bir nevi 1 yılın muhasebesini yapıp hesabını verdi: 

74 SORU ÖNERGESİ

TBMM’de  milletvekiliyken tek bir soru önergesi vermeden,  komisyonlarda görev yapmadan 5 yıllık milletvekilliği süresini tamamlayan milletvekillerini de gördü bu şehir…

Soru önergeleri önemli bir kriterdir.  Selçuk Türkoğlu’nun soru önergesi karnesine gelince; diyor ki

“Bu 1 yıllık süre içerisinde TBMM Başkanlığına, çeşitli bakanlıklara sorulmak üzere toplam 74 önerge verdik ve böylece anlamlı bir rekora imza attık.

Bunlardan 66’sını, soru önergesi olarak, doğrudan bakanlıklara, bizzat ilgili bakanın cevaplandırması talebiyle gönderdik. Bunlardan 35’i cevaplandırıldı.

24 tanesinin ‘gerekçesiz’ olarak cevaplanmadığı bildirildi, 7’si ise halen cevaplandırılmayı bekliyor.

8 tanesinin ise araştırma önergesi olarak TBMM gündemine alınmasını ve ilgili konuya dair Meclis’te grubu bulunan tüm partilerin tartışmasını sağladık.

Böylelikle, verdiğimiz önergelerin ihtiva ettiği konuların, kamuoyuna mal olmasını temin ettik…

74 araştırma ve soru önergesinden 36’sı, yine Bursa gündemindeki konuları içerirken, 38 tanesi, ülke genelini ilgilendiren ve ciddi sorun içeren gelişmeleri ihtiva etti.”

KÜRSÜDE SÖZ ALMA / KANUN TEKLİFLERİ

Türkoğlu’nun TBMM’de söz almaması düşünülebilir mi? Bu konuda şu bilgileri paylaşıyor:

“…Meclis Genel Kurulunda da sık sık söz alarak, kürsüyü mümkün olduğu kadar kullanmayı tercih ettik.

Bu kapsamda Genel Kurulumuza toplam 66 kez hitap etme fırsatı yarattık ve bunları en etkili biçimde yerine getirdik.

Bunlardan 56’sı doğrudan Meclis Genel Kurul Üyelerine hitap ettik. 10’unda da, üyesi bulunduğumuz Meclis Komisyonlarında, komisyon üyesi milletvekillerine yönelik olarak konuştuk.

Bu arada Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu olarak, SGK ve GSS kanununda değişiklik yapılması hakkında kanun tekliği i hazırlayarak, kendi imzamızla TBMM’ye sunulmasını sağladık.

56 kez yaptığımız Meclis Genel Kurulu konuşmalarımızın 22’si Bursa’nın sorunları üzerine olurken, 34 tanesi, ülke genelinde tüm vatandaşlarımızı ilgilendiren konuları kapsadı…”

‘ENGELLE KARŞILAŞMADAN SINIRDAN İRAN’A GEÇİŞ YAPIP GERİ DÖNDÜK!’

Selçuk Türkoğlu’nun gündeme getirdiği konulardan biri de sığınmacılar ve düzensiz göçmenler oldu:

“…Bu çalışmalarımız sırasında, Bursa Milletvekili olarak ülke gündemini belirleyen konulara da imzamızı atmanın onurunu yaşadık.

Sizler de takip ettiniz;

Milletvekilliği görevimizin hemen başlangıcında, ülkemizin en yakıcı sorunu olan ‘sığınmacılar’ meselesinin yurt sathında gündeme gelmesini ve ciddi biçimde tartışılmasını sağladık.

Bunu da sınırlarımızın hiç de öyle söylenildiği gibi güvenli olmadığını kanıtlayarak yaptık.

Herhangi bir kamu gücü veya olanağından yararlanmadan, maddi manevi kendi imkanlarımızı harcayarak Van ilimizin sınır ilçelerini dolaştık ve Saray ilçesinin İran’a komşu olan Turgalı köyü yakınlarındaki sınırdan, elimizi kolumuzu sallayarak geçiş yaptık, hiçbir engelle karşılaşmadan da geri döndük.

Çektiğimiz videolar yaygın medyanın haber kanallarının ana haber bültenlerine günlerce tartışırken, biz de bu programların canlı yayın konuğu olarak, ülkemizin asıl beka meselesini gözler önüne serdik.

Bütün bu gelişmeler üzerine Milli Savunma Bakanlığı, TBMM’ye gelerek milletvekillerini komisyonlarda bilgilendirme ihtiyacı hissetti ve mesele Meclis çatısı altında, bizzat Milli Savunma Bakanlık Sorumlularıyla birlikte masaya yatırıldı.

Aynı şekilde Göç İdaresi Başkanı ve yetkilileri de, sığınmacılarla ilgili Meclis’e gelerek bilgi sunma gereği duydular.”

SİNAN ATEŞ SUİKASTI

Son günlerde ülke gündeminde en çok tartışılan konulardan biri de Sinan Ateş suikastı ve devam eden dava dosyası… Türkoğlu bu konuda şunları söylüyor:

“…Bu konuyu Meclis gündemine getirdik ve bir nevi sürüncemede bırakılan soruşturma dosyasının önünü açtık.

 Merhum Sinan Ateş suikastiyle ilgili olarak önce Meclis’e bir soru önergesi verdik.

Yetmedi, ardından da bir araştırma önergesi sunarak, dosyanın TBMM çatısı altında çok daha geniş kapsamlı tartışılmasını sağladık.

Bununla da yetinmedik;

TBMM Genel Kurulu’nda, farklı zaman dilimleri içerisinde yaptığımız 3 ayrı konuşmayla; bu hain suikaste dair tüm soru işaretlerinin kamuoyu önünde tartışılmasını temin ettik.

Nitekim; son gelişmelerden sonra, suikast dosyasıyla ilgili ciddi adımların atılmaya başlandığını da takip ettik.”

TOKİ KONUTLARI

Türkoğlu TOKİ konutlarına yönelik soru önergesi verdiğini de anımsatırken, vatandaşların Eskişehir, Ankara, İstanbul ve Mustafakemalpaşa’da yaptıkları eylemlerinde yanlarında olduğunu söyledi…

Türkoğlu Staj ve Çıraklık mağdurlarıyla ilgili soru önergesi verdiklerini, TBMM’de bu konuda konuşma yaptığını, İsrail’İn Gazze’de soykırımına yönelik araştırma önergesi verdiklerini anlattı.

Türkoğlu diğer faaliyetlerini de şöyle özetliyor:

"...Anayasal haklarının engellendiğine inandığımız Can Atalay ile ilgili olarak hem soru önergesi  verdik, hem de kendisini Silivri cezaevinde ziyaret ederek, kişisel izlenimlerim ve görüşlerimizi Meclis kürsüsünden anlattık.

Aynı şekilde tutuklu gazetecilerden Barış Pehlivan’ı Silivri’de; Batuhan Çolak ve Süha Çardaklı’yı da Sincan Cezaevi’nde ziyaret ederek, cezaevi koşulları ve oradaki durumları ile ilgili bilgiler alarak Meclis’e taşıdık.

AK Parti İktidarının acımasız zamlarını protesto için Meclis kürsüsünde Deli Dumrul Protestosu  yaptık. Temsili bir Deli Dumrul pankartıyla birlikte, hükümetin yaptığı fahiş zamlara tepki göstererek milletin TBMM’deki sesi olmaya gayret ettik.

Esnafın kullandığı kredilere, geriye dönük ödemeleri de kapsayacak şekilde ek faiz ödemesi getirilmesini, araştırma önergesiyle Meclis’e getirerek ülke gündemine ilk olarak getiren isim de olduk.

 Bursa’da sıkça tartışılan Uludağ Alan Başkanlığı konusunu yine Meclis’te tartışılarak, kamuoyunun hassasiyetini gündeme getiren Milletvekili olduk.

Aynı şekilde; Kaçak olduğu bir kez daha tescillenen ve aslında yıkılması gereken Orhangazi’deki Cargill fabrikasına tanınan ayrıcalığı araştırma önergesiyle dile getirdik.”

BURSA’NIN 1/100 BİNLİK PLANI YOK!

Türkoğlu, "Bursa'nın sorunlarının temelinde yer alan çevre düzen planının olmayışını TBMM gündemine taşıyarak anayasasız şehrin anayasası için Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne çağrıda bulunduk" derken…

Gemlik’te sendikalaşma nedeniyle Borusan Liman’da yaşanan işçi kıyımını da ülke gündemine taşıdıklarını anlattı…

Türkoğlu Sokak hayvanları hakkında meclise sunulması beklenen önergeye, sokak hayvanlarının katledilmesine  karşı çıktığını da söyledi…

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?