Uludağ Soroptimist Kulübü’nün anlamlı projesi: ‘KOLAYCA’

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
Uludağ Soroptimist Kulübü’nün anlamlı projesi: ‘KOLAYCA’
01-12-2022

 Soroptimist Kulübü küresel ölçekte kadınlarla yola çıkan ve kadınlara yönelik projeleri hayata geçiren bir sivil toplum kuruluşu…

Türkiye genelinde faaliyet gösteren Soroptimist Kulüpleri’ni çatısı altında toplayan Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu ‘Kamu yararına dernek” statüsüne sahip…

Bursa’da da faaliyet gösteren iki Soroptimist Kulubü var…

Onlardan biri de Uludağ Soroptimist Kulübü… Bu dönem başkanlığını Prof. Dr. Rüyam Küçüksüleymanoğlu yürütüyor… Bursa Soroptimist Kulübü’nün Başkanı ise Tülay Şener… Her iki Külüp de anlamlı çalışmalara imza atıyor…

‘AMACIMIZ TOPLUMDA KADININ STATÜSÜNÜ YÜKSELTMEK’

Bugünkü konumuz Uludağ Soroptimist Kulübü’nün kadınlara dokunan “KOLAYCA” projesi…
Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Küçüksüleymanoğlu şunları söylüyor:

“Uludağ Soroptimist Kulübü olarak kadının toplumdaki statüsünü yükseltebilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Projemizin adı ‘Kolayca’…”

Hedef kitleleri ise şiddet mağduru, mülteci ve göçmen, kırsal kesimde yaşayan kadınlarla Roman kadınlar…

HUKUK OKUR YAZARLIĞI PROJESİ
Projenin oluşumu hakkında şu bilgileri paylaşıyor:

“Dezavantajlı kadınların adalete erişimi ile yasal haklarını kullanmaları, mevcut çözüm yollarına ve hizmetlere nasıl erişebilecekleri konusunda bilgi ve tavsiye sağlayarak desteklemeyi hedefleyen bir kapasite artırma ve işbirliği projesi oluşturduk. Kolayca… Adı üstünde, kadınlar için renkli bir hukuk okur yazarlığı projesi…”
 
Uludağ Soroptimist Kulübü bu projeyi AB ve Avrupa Konseyi finansal desteği ile hayata geçiriyor…
Projenin kapsamı saha çalışmalarında çok denk geldiğim, çeşitli STK’lar tarafından gündeme alınan, tanıdık bir konu…

Geçmişte AÇEV’in çok yaygın olan, belediyeler ve Halk Eğitim Merkezleri ile birlikte hayata geçirdikleri okuma yazma kurslarında Bursa Barosu’ndan kadın hakları konusuna hakim kadın avukatlar özellikle de 6284 sayılı yasa hakkında bilgilendirme yaparlardı.

Bu kurslarda uzman doktorlar da ağırlıklı olarak kadın sağlığı, kanser gibi konuları anlatırdı. Aile içi iletişimden ergenliğe dek pek çok konu uzmanlar tarafından kadınlara aktarılırdı. Çok verimliydi…

‘KADINLAR HAK İHLALLERİNİ KABULLENİYOR’

Dolayısıyla Uludağ Soroptimist Kulübü’nün hayata geçirdiği “Kolayca” projesinin ne kadar yararlı olduğunu saha deneyimlerinden iyi biliyorum…

Uludağ Soroptimist Kulübü Başkanı Prof. Dr. Rüyam Küçüksüleymanoğlu, konuyla ilgili şu bilgileri paylaşıyor:

“Kadınlar haklarını yeterince içselleştirmedikleri için ihlalleri kaderleri olarak kabul ediyorlar.

Haklarını talep etmeye içtenlikle ikna olmalarını sağlamak amacıyla, ihlalleri görselleştirecek, değişim arzusunu teşvik edecek ve hukuk okuryazarlığını geliştirecek elişi temelli oyunlaştırılmış eğitimler geliştirerek bu projeyi yürüttük.”

KARAPINAR MAHALLESİ KADINLARIYLA ‘KOLAYCA’

Uludağ Soroptimist Kulübü’nün şehrin periferinde, dar gelirli vatandaşların yaşadığı mahallelerde saha çalışmasını tercih etmeleri çok yerinde olmuş…

Kolayca projesinde Uludağ Soroptimist Kulübü, Yıldırım’da faaliyet gösteren Karapınar Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi ile işbirliğine gitmiş…
Karapınar Mahallesi kadınları tarafından oluşturulan kadın kooperatifi de izlediğim STK’lar arasındadır.

Yıldırım Belediyesi bünyesindeki  Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nce faaliyete geçirilen 25 civarında Kadın Eğitim ve Girişimcilik Merkezi ve desteklenen kimisi tarımsal, kimisi işletme olmak üzere 8 kadın kooperatifi var…Karapınar Kadın Kooperatifi de onlardan biridir…

İNTERAKTİF EĞİTİM

Konumuza dönecek olursak; proje kapsamında Uludağ Soroptomist Kulübü, kooperatif çalışmalarına katılan 28 kadın ile projeyi hayata geçiriyor…

Prof. Dr. Rüyam Küçüksüleymanoğlu’nun paylaştığı bilgilere göre, çalışmada kullanılan yöntem oldukça ilginç:

“Kadınların duygu durumlarını ve yaşam kalitelerini ortaya koyan renkler kullanarak çeşitli el işleri yaparken Uludağ Soroptimist Kulübü üyesi Avukat Özce Öztürk Boğa, kadınlara toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, yasal hakları, ekonomik hakları, aile hukuku gibi konularda inter aktif eğitim veriyor…

 Eğitimde kadınlar sorunlarını dile getiriyor ve akıllarına takılan çeşitli konularda sorular yöneltiyor…”

Uludağ Soroptimist Kulübü'nün hedefi KOLAYCA projesini fabrikalarda da hayata geçirmek... 

AKRAN ZORBALIĞI VE FLÖRT ŞİDDETİ!

Uludağ Soroptimist Kulübü’nün en önemli etkinliklerinden biri de üniversiteli, liseli hatta ortaokullu öğrencilere yönelik “Akran zorbalığı ile flört şiddeti” eğitimleri…

Liselilere yönelik bir flört şiddeti  eğitime katılmıştım. Orada konuşmacı sunumunda gençlerin neyi nasıl algıladıklarına ve farkındalıklarına dair statistiki bilgileri de paylaştı.

 Gençler flört şiddetinin ne olduğunu, tehlikenin nerede baş gösterdiğini ve kendilerini nasıl koruyacaklarını aslında bilmiyor. Hepimizin geçtiği “Biz biliriz; bize bir şey olmaz” ergen ukalalığı var ya! Z’sinden geleneksele hiç değişmiyor.

Bizim kuşağın tek farkı, “Biz biliriz, bize bir şey olmaz” duruşunu söze yansıtmayışımızdı, ebeveynlerimiz bugünkülere göre daha otoriterdi. Anne terliği tedrisi rahlesinden geçtik!

Velhasıl ergen liseliler, üniversiteliler aslında flört şiddetinin ne olduğunu, nasıl korunacaklarını, tehlike anında nasıl davranmaları gerektiğini bilmiyor…

Bunların gençlere anlatılması çok önemli. Flört şiddeti ile kadın cinayetleri arasındaki sınır çok geçirgen…

Bu açıdan da Uludağ Soroptimist Kulübü’nün gençlere yönelik akran zorbalığı ve flört şiddeti eğitimleri çok anlamlı, bir o kadar da gerekli…

Ayrıca Uludağ Soroptimist Kulübü’nün öğrenci bursları, kadınlara yönelik açtığı meslek edindirme kursları, işyerlerinde kadınların hakları ve sağlık konularında bilgilendirilmeleri gibi çalışmaları da var… Yolları açık olsun…

 

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Bünyamin Yiğit 2 yıl önce
Kadınların gelir elde edeceği üretime dönük eylemlerini destekliyorum. Bu etkinlikler basında yer aldıkça evde oturan kadınlarımıza yol gösterir olacaktır. Bu tanıtım eylemlerinizden dolayı sizi kutlarım