Yıldırım Belediyesi’nden “Yerel Ekonomik Kalkınma Çalıştayı”

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
Yıldırım Belediyesi’nden “Yerel Ekonomik Kalkınma Çalıştayı”
25-06-2023

Yıldırım Belediyesi Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) İşbirliğiyle 'Yerel ekonomik kalkınma çalıştayı' gerçekleştirdi.

BTÜ’de düzenlenen Çalıştay’ın açılış töreninde Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Rektör Prof. Dr. Naci Çağlar, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali Mersinli, Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sevinç, çok sayıda akademisyen ve STK temsilcisi de hazır bulundu…

RESLOG projesiyle yerel ekonomik kalkınmanın amaçlandığı projede birçok paydaş bir araya geldi.

Toplantıda söz alan RESLOG Türkiye yöneticisi Sinan Özden proje hakkında bilgi verdi…

Özden 2018 yılından beri sürdürülen projenin İsveç ve Türk belediyeleri iş birliğinde gerçekleştiğini, Türkiye’de Yıldırım, Mersin ve Osmaniye’de yürütüldüğünü söyledi…

Özden “RESLOG; yerel yönetişim mekanizmalarının geliştirilmesi, barış içinde birlikte yaşama araçları, kapsayıcı hizmetlere eşit erişim ve yerel ekonomik kalkınma alanlarının desteklenmesi aracılığıyla mülteci ve yerel toplulukların rezilyansını artırmak için çalışmaktadır” dedi.

Özden illerin ticaret ve sanayi odaları, iş insanı dernekleri, yerel ekonomik kalkınma, istihdam ve girişimcilik alanında çalışan kamu kurumları, üniversiteler, STK gibi çeşitli kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen paydaş toplantılarının Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Osmaniye Belediyesi’nde gerçekleştiğini söyledi…

Açılış töreninde söz alan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar üniversite olarak yerel kalkınmaya ve istihdama yönelik çalışmalar yaptıklarını, yerel yönetimlerle birlikte çalıştıklarını anlattı…

OKTAY YILMAZ : ‘İSTİHDAMA YÖNELİK ÇALIŞMALARA ÇOK ÖNEM VERİYORUZ’

Ardından söz alan Oktay Yılmaz küreselleşmenin dezavantajını gündeme getirdi;

“Dünyayı global köy olarak tanımlıyoruz. Erişim ve ulaşımın en üst düzeyde olduğu bir dönemden geçiyorduk ki, Vuhan’daki virüs bize küreselleşmenin dezavantajlarını gösterdi…”

Çalıştay’da göç ile birlikte yerelde oluşan yığılmanın ele alındığına değinen Başkan Oktay Yılmaz, Yıldırım’ın emek yoğun bir bölge olduğunu ve dezavantajlı kesimlerin yaşadığına dikkat çekti.

Başkan Yılmaz Yıldırım’da istihdama ve meslek edindirmeye, girişimciliği desteklemeye yönelik çalışmalara atıfta bulundu:

“Yıldırım Belediyesi bünyesinde oluşturduğumuz istihdam projesinde 178 bin iş başvurusu gerçekleşti.  BTSO ve İŞKUR aracılığıyla 27 bin kişiye iş bulmada yardımcı olduk.

Sosyal İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi’ni oluşturduk. İş dünyasının ihtiyacına göre meslek kursları düzenliyoruz.

Sektördeki yetkin kişilerin katılımıyla bu kursları açtık. CNC kurslarıyla sanayi sektörümüze eleman yetiştiriyoruz. Kadın kooperatiflerinin kuruluşuna öncülük ettik. Girişimcileri de destekliyoruz.”

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ali Mersin ise şunları söyledi:

“Yerel ekonomik, sosyal, fiziksel kapasiteyi geliştirmek yerel kalkınmanın ana hedefidir.

Başarılı bir yerel kalkınma süreci katılımcı, kapsayıcı programdır. Yerel kalkınma yerel potansiyeli harekete geçirerek istihdamı artırmak, yerel ekonomiyi güçlendirmekle mümkündür…”

BURCU ÖZÜPAK GÜLEÇ: ‘BURSA’NIN KALKINMASINDA YILDIRIM’IN ÖNEMİ BÜYÜK’

RESTOG proje koordinatörlerinden Burcu Özüpak Güleç ise Bursa ve Yıldırım hakkında derlediği ekonomik, sosyal, demografik verileri paylaştı:

“Bursa ülke ekonomisinin yüzde 4’ünü üretiyor. Türkiye’nin 4. Büyük sanayi şehri, 2016 yılından beri büyüme düşüyor.

10 bin 765 dolarlık Milli Gelir ile ülke ortalamasının üstünde. Ancak bu miktar Yıldırım’da daha düşük.

Kovit etkisi nedeniyle dünyada ve ülkemizde bilgi ve iletişim teknolojileri arttı, ana inşaat sektöründe ciddi bir gerileme yaşandı. Yıldırım’daki işletmelerin yüzde 80’i toptan ve perakende firması, bilgi ve iletişim teknolojisi az kullanıyor.

Bursa genelinde sanayide orta düzeyde bilgi ve iletişim teknolojisi kullanılıyor. Eğitim düzeyinde Bursa ortalamasının altında, kadınların üçte birinden fazlası ya sadece okur yazar ya da ilkokul mezunu. Erkeklerin yarısı ortaokul mezunu. Yüksek öğretim mezunu Türkiye ortalamasının yüzde 5 altında…”

Güleç şöyle bir tespitte de bulundu:

“Bursa’da orta teknoloji sektörler; Yıldırım’da ise düşük teknolojili sektörler ağırlıkta.

Düşük katma değerli sektörlerde kayıt dışı ya da kaçak göçmen işçi çalışımı söz konusu. Bursa’nın kalkınmasında Yıldırım’ın önemi büyüktür.”

YILDIRIM’DA ZATEN SOSYAL BELEDİYECİLİĞE AĞIRLIK VERİLİYOR!

Yoğun göç alan belediyelerin kalkınmalarına yönelik düzenlenen çalıştayda, Yıldırım Belediyesi'nin ekonomik ve sosyal sorunları ele alındı. Çalıştayda bir araya gelen paydaşlar ortak noktada buluşup taleplerin yanı sıra çözüm yollarını da gündeme getirdi…  Çalıştay’da şekillenen öneriler ve talepler ise bir rapor haline getirilecek…

Zaten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz,  sosyal belediyecilik çalışmalarına ağırlık veriyor… Misal Yıldırım Belediyesi kadın kooperatiflerini destekliyor, kuruluşuna öncülük ediyor.

Yıldırım Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü bünyesindeki Sosyal İnovasyon ve Kadın Girişimci Merkezleri, ara eleman nitelikli İşgücü kursları açıyor, eğitimler düzenliyor; istihdam ve girişimciliği destekliyor, destekli istihdam projesi ile engellilere özel bir çalışma yürütüyor…    

Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesindeki YILMEK’te kültür, sanat ve el sanatları kurslarıyla istihdam, bireysel gelişim ve girişimcilik destekleniyor…

 

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?