Yıldırım Geleneksel El Emekleri Festivali başladı

H. Gül KOLAYLI
H. Gül KOLAYLI
Yıldırım Geleneksel El Emekleri Festivali başladı
06-07-2023

 Yıldırım Belediyesi 3. Geleneksel El Emekleri Festivali bugün başladı; dört gün devam edecek festivalde Yıldırım Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (YIL-MEK), Kadın Eğitim ve Girişimcilik Merkezleri ve Kadın Kooperatifleri kursiyerlerinin ürettiği ürünler stantlarda sergileniyor ve satışa sunuluyor…

Kursiyerlerin bir yıl boyunca ürettiği el emeklerinin yer aldığı Festival bugün açıldı; 4 gün sürecek olan etkinlikte stantların yanı sıra  Çocuklara özel etkinliler ile çeşitli söyleşiler de yer alıyor…

 Bu yıl dördüncüsü yapılan Festival’in mekan tercihi ise çok yerinde olmuş; Yıldırım Külliyesi…

İç içe geçmiş beş bahçe ve avlusu ile Festival için yeterli alana sahip olan Külliye’nin ruhu da, sergilenen eser ve el emekleriyle çok örtüşüyor…

Açılış töreni Külliye’nin üst girişindeki açık alanda gerçekleşti…

Törene Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Yıldırım Kaymakamı Metin Esen, Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sevinç, Yıldırım Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Korkmaz, belediye bürokratları ile çok sayıda vatandaş ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı…

Açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Oktay Yılmaz  şunları söyledi:

"Kursiyerlerimizin bir yıl boyunca alın teri dökerek hazırladıkları birbirinden değerli eserler bu festival ile adeta görücüye çıkacak. Bununla birlikte Kadın Eğitim ve Girişimcilik Merkezi ve Kadın Kooperatiflerimiz de festivalde kendi ürünlerini sergileyecekler. Kadınlarımıza teşekkür ediyoruz.  Bu eserler kadınların kalbinin sesleridir, onların ürettiği her ürün, her eser emeğin, yüreğin sesidir.

YIL-MEK, Kadın Eğitim ve Girişimcilik Merkezleri ile desteklediğimiz Kadın Kooperatiflerinin yeri bizde çok ayrı. Bu merkezlerde; hayata geçirdiğimiz eğitim programlarıyla, insanlarımızın ekonomik, sosyal, kültürel ve mesleki gelişimlerine katkı sunuyoruz.”

YILDIRIM'DA 11 KADIN KOOPERATİFİ KURULUD, ÜST BİRLİK KURULUYOR!

Başkan Yılmaz  sözlerini şöyle sürdürdü:

“2022-2023 Eğitim Öğretim döneminde YIL-MEK bünyesinde 151 branşta 5 bin 232 kursiyere eğitim verildi. Son dört yılda meslek edindirme kurslarımızda 12 bin 100 kadın meslek sahibi oldu.  Yıldırım’da kadın kooperatiflerinin sayısı 11 oldu.

Bir müjde vereyim: İnşallah kadın kooperatifleriyle üst birlik oluşturarak seslerini daha çok duyuracağız. Daha çok kazanmalarını sağlayacağız..."

Başkan Yılmaz Yıldırım Kaymakamı Metin Esen’e; İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sevinç’e, kurstaki hocalara teşekkür etti ve “Yıldırım sizinle güzel” diyerek sözlerini noktaladı.

Açılış töreninde Yıldırım Belediyesi Halk Oyunları Ekibi Trabzon yöresinden oyunlar oynadı. Girişte hazırlanan sahnede açılışın akabinde çocuklara yönelik etkinlikte Masalcı Dede Yusuf Duru sahne aldı…

Başkan Oktay Yılmaz, Kaymakam Esen ve protokol ile birlikte stantları tek tek gezdi. Ürünleri inceledi…  Daha sonra Yıldırım Külliyesi’nin iç avlusundaki birbirinden özel, güzel eserleri inceledi…

STANTLARDAKİ ÇEŞİTLİLİK

Tek tek tüm stantları gezdim… Kadın kooperatifleri de oradaydı. Yiyecek satışı yapan kooperatifleri  alttaki çamlık alana almışlar. En serin yer orasıydı. Akşam saati olmasına karşın yine de bunaltıcı bir sıcak vardı…

Stantlarda İpek Koza, Keçe, Nah-t, Kat-ı, Ahşap Yakma, Geri Dönüşümden El Sanatları, Kağıt Rölyef, Ebru, Porselen Çiçek, Seramik, Filografi, Deri Tasarım, Sepet tasarım, Resim, Çini, Sepet, İğne oyası, çeyizlik eşyalar, ev tekstili, takı, halıcılık, tığ örgü, amigurumi oyuncaklar, çeşitli örme teknikleriyle yapılan ev eşyaları ve çantalar, gibi farklı branşlarda yüzlerce eser sergileniyor… Gerçekten çeşitlilik çok fazla… Hepsinde de çok emek var… Ancak içlerinden bazıları çok özgün…

‘ÇİĞDEM KAYRAK: KENDİMLE YARIŞIYORUM”

 Mesela çok özgün, bir o kadar da sıra dışı sepet çalışmaları vardı. Farklıydı, daha önce öylesini hiçbir yerde görmedim…

Bu işin mimarı, kurs hocası Çiğdem Kayrak 2019 yılından beri sepet örme ile ilgilendiğini anlattı… Sepet örme kursunu Şükraniye Kadın eğitim ve girişimcilik  Merkezi’nde veriyor…  

Çiğdem Kayrak’a sepet örmeyi nerede öğrendiğini sordum; hiçbir kursa gitmediğini kendi kendine öğrendiğini anlattı:

“2019’dan beri sepet tasarımları yapıyorum. Çocukluğumdan aşinayım. Dedem yapardı, Lokantası vardı. Mütevazi bir lokantaydı.

Lokantanın önünde ekmek sepetleri yapardı; yemek taşımak için daha büyük sepetler de örerdi. Göz  aşinalığım vardı.

Ben bunun eğitimini hiç almadım. Ama büyük markaları izlerim. Zara Markasını mesela… Onlar bir şey yaptığında bir süre sonra moda olur, yaygınlaşır.

Ben de orada sepet örgüden yapılan farklı ürünleri gördüm. Sepet yapacağım, dedim ve yaptım. Gördüğünüz gibi deri çanta da yapıyorum. Hepsi özgün tasarım. Modelleri ve kalıplarını kendim bilgisayarda çıkartıyorum.”

Kalıp kursuna mı gitmişti? Yok gitmemiş… Çiğdem Kayrak “AutoCad (otoket) programını öğrenmiştim. Oradan uyarladım…”

Klasik sepetlerin yanı sıra özel tasarım duvar, kapı süsü, nikah hediyesi, avizeler, yeni yıl hediyelikleri gibi çok farklı tasarımları da var…

Yanlış anlamadıysam üçüncü üniversiteyi bitirecek… Sağlık işletmeciliği ve Kültürel Miras okumuş,, Şimdi de İznik’te BUÜ Çini Bölümü’nde eğitim görüyor… Yani hem kurslarda öğretmen hem de öğrenci…

Bu genç, yaratıcı, çalışkan, üretken, sanatkar kadın kendisiyle yarıştığını söylüyor… Yolu hep açık olsun.

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ GELENEKSEL EL SANATI: ÇARPANA DOKUMA

Bir diğer sıra dışı ürün ise YIL-MEK stantlarındaki Çarpana Dokuma tekniği ile yapılanlardı… Yeni açılan bir kurs, Bursa’da başka yokmuş. 

Kursiyerlere Çarpana Dokuma’yı öğreten kişi ise  El Sanatları Öğretmeni  Hatice Pugaçacı… Kendisi Olgunlaşma Enstitüsü mezunu. 

Stantta Çarpana’nın üretildiği ahşap tezgah da yer almış. Biletlikler, kemerler, pek çok ürün üretilmiş. Pugaçacı’nın kendi yaptığı Çarpana dokuma ürünleri  daha bir tasarım işi; farklı ve özgün…

Çarpana’nın bir tür kilim olup olmadığını sordum; şunları anlattı: “Değil… Çarpana dokuma. Geçmişte çok sağlam oldukları için çuval, sepet ve heybelerin sapları, hayvanların koşum takımının yanı sıra bazı kıyafetlerde kullanılıyormuş. Günümüzde kemer, bileklik, çanta, yastık, sehpa örtüleri, masa örtüsü gibi çeşitli ürünlerin yapımında kullanılıyor…"

Özetle... 3. Yıldırım Geleneksel El Emekleri Festivali, her yaştan ve her kesimden kadının ne kadar üretken, çalışkanlığının, fırsat tanındıığnda, yol gösteren olduğunda neler yapabileceğinin kanıtı... Çok başarılı bulduğumu belirtmeliyim. Yolunuzu mutlaka düşürün; stantları ziyaret edin. Alışveriş yapmasanız da, ilginiz bile onları yüreklendirmeye yetecektir... 

Katılan, emeği olan herkesi kutluyorum... 

 

 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?