Sanayicilik çok zor bir iş hele hele Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkede.
Kısıtlı sermaye, kalifiye insan ihtiyacı, teknoloji ithalatına olan gereksinim, hammadde ve enerjiye bağımlılık, komşularımızın istikrarsızlığı v.b. unsurlar sanayinin önündeki engellerin başlıcalarıdır.
Avrupa Birliği süreciyle çevre ve çalışma dünyasındaki düzenlemeler de sanayiye her geçen gün yeni yükler getirmektedir. ABde ne varsa Türkiyede o olacak derken bir Bayerden bir Mercedesten beklenen standartları bizim KOBİlerimizden talep etmeye başladık.
Hatta kamu kurumlarından istemediğimiz yükümlülükleri, hayatını bir atölyeye bağlamış girişimcilerden talep ediyoruz.
Son gelişmelere bakalım
İş sağlığı ve güvenliği alanında 01 Ocaktan itibaren uzman, hekimlerin çalışan başına çalışma süreleri yükseldi. Özellikle Çok Tehlikeli sınıfta olan faaliyetlerde uzman çalışma süresi neredeyse dört katına çıkmış durumda.
Bu önemli bir maliyet demektir. Mevzuatın öngördükleri işlerin günü gününde yapılabilmesi için üretimin dahi aksaması gerekebilecektir.
Sözü edilen yeni yükümlülüklerin farkında olan şirketler olduğu gibi hala bilgisi olmayan firmalar da vardır. Profesyoneller, iş sağlığı güvenliği hizmeti veren kurumlarsa bakanlığın her an yeni bir düzenlemeye gidebileceği ihtimalinden dolayı ne yapacağını bilemez duruma gelmiştir.
Diğer taraftan 01 Ocaktan itibaren yürürlüğe giren diğer bir yükümlülük Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı hizmeti alınmasıdır. Yılda elli tonun üzerinde kimyasal alan, depolayan, paketleyen ve taşıyan faaliyet sahipleri Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanıyla sözleşme yapmak ve tüm bu süreçlerini ilgili prosedüre uyumlu hale getirmek durumundadır.
Yeteri kadar Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanının olmaması ve yeni başlayacak bir çalışma alanı olması afaki rakamların talep edilmesi sonucunu doğurmaktadır. Her şey bir yana uzmanların yapacağı bu hizmetlere, verecekleri bilgilere şirket yetkililerinin nasıl karşılık vereceği merak konusudur.
Ülkemizde sanayileşme önemli bir safhadan geçmektedir.
Bu noktada kamu yönetiminin üreteni destekleyici ve yönlendirici bir rol üstlenmesi beklenir.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?