Çalışanlar bu sistemler dahilinde süreçlerin iyileştirilebilmesi için gözlemlerini paylaşmaktadır. Önerinin yerinde olması, şirkete fayda sağlaması neticesinde önerinin getirdiği katkı boyutunda personele ödüle verilmektedir.
Buna benzer bir uygulamayı kısa bir süre öncesine kadar Bursa Bölge Trafik Müdürlüğü tarafından yaptığı bilinmektedir. İfade edilen sistem vatandaşların da katkı sağlayabildiği tasarlanmıştı.
Bugün yereldeki bu öneri sistemini genele uygulamak istiyoruz.
Ülkemizde her gün binlerce yeni araç çıkmaktadır. Ulaşım altyapısına yatırımlar yapıldığı bilinmektedir. Ancak yatırımlar, yolların üzerine yüklenen yeni yükleri kaldıracak kapasitede değildir. Bu nedenle özellikle nüfusu ve sanayinin yoğunlaştığı Marmara ve Ege bölgesinde trafik önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Trafik sorunun kısa vadede ortadan kaldırılması söz konusu değildir, fakat alınacak bazı önlemlerle daha yönetilebilir hale getirilmesi sağlanabilir.
Bunun ilk adımı ulaşım entegrasyonun oluşturulmasıdır. Ulaşım entegrasyonundan kasıt şudur; yerel yönetim, karayolları, emniyet müdürlükleri, jandarma ve trafik kamu-özel sektör ortaklıkları v.b. yapıların sistemin yürütülmesinde birlikte hareket etmesidir.
Mesela bir noktada yol inşaatı yapılacaksa buradan kaynaklanan trafik yoğunluğu bir şekilde çözülmesi için atılacak adımlar bir elden yönetilmelidir. Diğer taraftan bir yerel yönetim kendi sorumluluk sahasında bir bağlantı yolu yapıyorsa bu yolun karayoluna bağlanması için kavşak çalışmalarının eş zamanlı yürütülmesi gerekmektedir. Trafik kazası yaşandığı anda tüm kurumların birlikte hareket etmesi sağlanmalıdır. Servis yolunun trafiğin akışını yavaşlatmayacağı standart da inşa edilmesi, sinyalizasyonların optimizasyonunun yapılması, şehirlerarası trafiğin şehirlerin dışına çıkarılması, bazı noktalarda trafik polislerinin görev yapması ve sözü edilen tüm adımların eş güdümlü yapılması yapılmalıdır.
Önerimiz, ulaşım entegrasyonunun trafiğin tek elden yönetilmesiyle sağlanmasıdır.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?