Resmi Gazetenin 4 Ekim 2016 SALI günkü 29847 sayılı nüshasında Katma Değer Vergisi Genel Uygulama tebliğinde değişiklik yapılmasına dair bir tebliğ yayımlanmıştır.
Söz konusu tebliği okuduğumda aya ilk ayak basan insan olan Neil Armstrong ve orada sarfettiği bir cümlesi aklıma geldi.
Neil Armstrong 20 Temmuz 1969 tarihinde Apollo 11 ile yaptığı ay yolculuğunda aya ilk ayak basan insan oldu. Ay üzerinde yaptığı yürüyüşte ilk söylediği ve tarihe geçen cümle şudur:
[Bir] insan için küçük, insanlık için dev bir adım. Thats one small step for [a] man, one giant leap for mankind.
Neden bu cümle aklıma geldi, KDV açısından küçük ve fakat ilerideki düzenlemeler ve dünyadaki KDV tatbikatına uyum açısından büyük bir adım olan bu düzenlemenin açıklamasına gelelim.
Meslektaşlarımız ve maliyecilerin bildiği gibi yüzlerce KDV genel tebliği 26.04.2014 tarihinde bir adet KDV uygulama genel tebliği içinde birleştirildi. Bu tebliğin II/E-4 bölümünde büyük yatırımlara ilişkin bir istisna vardı. O gün için bu maddelere ben ve benim gibiler gereken önemi vermediler kanaatindeyim. Türkiyeye büyük yatırımların gelmesi için yapılan bir düzenleme idi.
Bu defa yapılan değişiklikle söz konusu maddenin ilgili kısımları şu hale gelmiştir.
4. Büyük Yatırımlara İlişkin İstisna
3065 sayılı Kanunun 6745 sayılı Kanunla değişik geçici 30 uncu maddesinde, 31/12/2023 tarihine kadar uygulanmak üzere, yatırım teşvik belgeleri kapsamında asgari 500 milyon Türk Lirası tutarında sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle yüklenilen ve takvim yılı sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi, izleyen yıl talep edilmesi halinde belge sahibi mükellefe iade olunur.
Bu madde kapsamında yer alan asgari sabit yatırım tutarını sektörler itibarıyla veya topluca 50 milyon Türk lirasına kadar indirmeye veya iki katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir. hükmü yer almaktadır.
Bu istisna uygulamasına ilişkin usul ve esaslar aşağıda belirlenmiştir.
Bu karar gereğince büyük yatırımlarda inşaat taahhüt işi, nakliye, hafriyat ve benzeri inşa işlerine ilişkin olarak yüklenilen vergiler indirim konusu yapılır. İlgili takvim yılı sonuna kadar indirim yolu ile telafi edilemeyen vergiler ise iade edilir.
Tebliğde yapılan değişiklikle söz konusu büyük yatırımların KDV iadesi için sınırın 50 milyon liraya kadar çekilebileceği konusunda düzenleme yapılmıştır.
Bana göre bu maddenin daha da değişmesi gereklidir. Yıllardır, özellikle yatırımcıların büyük derdi, inşaat KDV lerinin iade edilememesidir. Milyonlarca lira KDV bağlı bulunmaktadır. Yazıktır.
Özellikle, 15 Temmuz darbe teşebbüsü, kredi derecelendirme kuruluşlarının ve bazı ülkelerin Türkiyeye dolaylı saldırılarını düşündüğümüz zaman, yatırım ortamının iyileştirilmesi daha da önem kazanmaktadır.
Yatırımlarda inşaat KDV iadeleri konusunda ilk defa 1989 yılında bir yazı yazmış ve Maliye Bakanlığından bu konuda değişiklik istemiştim. O sırada Bursada dünya çapında bir yatırım yapılıyor ve ben de bu yatırımı gerçekleştiren ekibin içinde yer alıyordum. Penguen yatırımı.
O günlere göre çok ama çok büyük bir yatırımdı. Milyonlarca lira KDV indirilemeyerek bağlı kalacaktı. Müracaatımıza Maliye Bakanlığının cevabı olumsuzdu.
O gün, bu gün, hala inşaat yatırımlarına ait Katma Değer Vergileri iade edilmiyor. Bugün küçük bir adım atıldı.
Maliye Bakanlığı ve hükümet yetkililerinin bu konuya eğilmeleri ve yatırımcıların inşaat yatırım KDV iadelerini kolaylaştırılmalarının yatırım ortamı için olumlu bir iklim oluşturacağı kanaatindeyim.
KÜÇÜK ADIMIN ARKASINDAN BİR
BÜYÜK ADIM NİYE ATILMASIN Kİ!
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?