Yapılan bu değişiklikle, yatırımcının lehine
-Gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını aşmamak
-Toplam yatırıma katkı tutarının yüzde 80 inin geçmemek üzere
-Yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara indirimli gelir veya kurumlar vergisi uygulama olanağı getirilmiştir.
Diğer maddeler aynı kalmıştır.
Yazımızın ileriki bölümlerinde Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan indirimli kurumlar vergisi hesaplamalarında bu değişikliğin ne gibi olumlu sonuçlar doğurduğunu göreceğiz.
Tabii ki, bu yapılan değişikliğe paralel bir değişikliğin Kurumlar Vergisi genel tebliğinde de yapılması şarttır. Aksi takdirde bu hükümler uygulanamaz.
Aynı kararın 18. İnci maddesi ile alt bölge desteğinden yararlanacak yatırımlar için şu düzenleme yapılmıştır.
a.Yatırımın, organize sanayi bölgesinde gerçekleştirilmesi veya endüstri bölgesinde (imalat sanayiine yönelik yatırımlar) gerçekleştirilmesi
halinde bu yatırımlar bir alt bölge desteğinden yararlanır.
Bu düzenlemenin ne demek olduğunu açıklayalım.
Sizin yatırımınız, ikinci bölgede ve yatırıma katkı oranı yüzde 20, kurumlar vergisi indirim oranı yüzde 55 tir.
Ancak yapılan yatırımı organize sanayi bölgesinde gerçekleştiriyorsanız, faydalanacağınız yatırıma katkı oranı üçüncü bölgedeki yüzde 25 ve kurumlar vergisi indirim oranı da yüzde 60 olacaktır.
Şunu özellikle hatırlatalım ki, bu oranların yani bir alt bölgedeki oranların tatbik edilebilmesi için bunların teşvik belgesine işlenmesi şarttır.
Öyle ise, bu oranları teşvik belgesine yazdırabilmek için Hazine Müsteşarlığına kesinlikle müracaat edilerek belgede değişiklik yaptırılmadığı takdirde yararlanılamaz. Teşvik belgesi ilk olarak alındığı zaman müsteşarlık zaten bunları belge üzerine dercetmekte, yani yazmaktadır.
Gerek yatırım ve gerekse Kurumlar Vergisi konusunda yapılan değişiklikleri yatırımlar açısından incelediğimiz için söz konusu kararın diğer maddelerine geçmiyor ve Kurumlar Vergisi Kanunu ile ilgili tebliğe geçiyoruz. KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ SERİ NO.1 DE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN AÇIKLAMASI:
5.8.2016 tarih ve 29792 sayılı resmi gazetede yayımlanan 10 sayılı Kurumlar
Vergisi genel tebliğine göre 3.4.2007 tarihli ve 26483 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kurumlar Vergisi Seri No.1 sayılı tebliğde yapılan değişikliklerden yatırım ortamını ve Kurumlar Vergisini birlikte ilgilendiren maddeler aşağıda açıklanmaya çalışılmıştır.
Tebliğin 32. Kurumlar Vergisi Oranı ve Geçici Vergi başlığı 32. Kurumlar Vergisi Oranı, Geçici Vergi ve İndirimli Kurumlar Vergisi olarak değiştirilmiş, bu başlıktan sonra gelmek üzere aşağıdaki bölüm başlığı ve bu bölümden sonra gelmek üzere ise aşağıdaki bölüm eklenmiştir.
32.1. Kurumlar vergisi oranı ve geçici vergi
32.2. İndirimli kurumlar vergisi
Kurumlar Vergisi Kanununa 18/2/2009 tarihli ve 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla eklenen 32/A maddesinde, maddenin ikinci fıkrasında belirtilen ve Ekonomi Bakanlığı tarafından teşvik belgesine bağlanan yatırımlardan elde edilen kazançların, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulacağı hüküm altına alınmıştır.
32.2.1.Kapsam
Kurumlar vergisi mükelleflerinin, Ekonomi Bakanlığınca yatırım teşvik belgesine bağlanan yatırımlarından, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren elde ettikleri kazançları dolayısıyla indirimli kurumlar vergisi, uygulamasından faydalanmaları mümkündür.
Ayrıca, 6322 sayılı Kanunla Kurumlar Vergisi Kanununun 32/A maddesinin ikinci fıkrasına eklenen (c) bendinde, yatırıma başlanılan tarihten itibaren bu maddeye göre hesaplanacak yatırıma katkı tutarına mahsuben, toplam yatırıma katkı tutarının yüzde 50sini ve gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını geçmemek üzere; yatırım döneminde kurumun diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına indirimli vergi oranı uygulatmak suretiyle yatırıma katkı tutarını kısmen kullandırmaya, bu oranı her bir il grubu için sıfıra kadar indirmeye veya yüzde 80e kadar artırmaya Bakanlar Kurulunun yetkili olduğu hüküm altına alınmıştır.
Buna göre, mükelleflerin, yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlarından elde ettikleri kazançlarının yanı sıra toplam yatırıma katkı tutarının Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen kısmına ilişkin olarak yatırım döneminde diğer faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına da indirimli kurumlar vergisi uygulanması mümkün hale gelmiştir.
Devamı haftaya...
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?