USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Peyzaj ve süs bitkileri pazarı...

25-10-2016

O dönemlerde sosyal olarak köy nüfusu, şehir nüfusunun üç katı olduğu için, her taraf doğal peyzajdı...
İnsanların şehirlere göçü, nüfusun hızlı artışı, şehirlerdeki planlamalar ile belediyelerin peyzaj işine görsel olarak önem vermeleri...
Yapılaşma alanında ise peyzaj mimarlığı ve mimarinin bir parçası olması... Turistik tesislerin, otellerin, sağlık kurumlarının yanında; yoğun yapılaşmanın vermiş olduğu doğaya özlem, peyzaj ve yanında süs bitkileri piyasasını ve pazarını ülkemizde büyük bir pazar haline getirmiş durumda.
Türkiye her yıl yaklaşık olarak 100 milyon dolar civarında peyzaj ve süs bitkileri ithalatı gerçekleştirmektedir.
Bunun iç piyasa dinamiklerini ve peyzaj ve süs bitkileri ihracatımızı da işin içerisine katarsak, ülkemizdeki bu pazarın yuvarlak olarak 200 milyon dolar civarında olduğunu düşünebiliriz.
Eskiden bahçemize dikmeye niyetlendiğimiz süs bitkilerini ve fidelerini Bursanın Kestel ilçesinden tedarik ederdik ve Kestel ilçemiz bütün ülkeye kavak, çam, gül ve aklımıza gelecek Bursada yetişen bütün ağaç meyvelerinin fidelerini yetiştirirdi.
Anadoluya mal satmaya gittiğimde kiminle konuşsam Kestelden fide almaya geldiğini söylerdi. Kestelde şimdi durum nedir, bilemiyorum.
Yenişehir Havaalanı yapıldığında hep düşünmüşümdür: Bursa Yenişehir Ovası dünyanın en verimli ovalarından ve üstelik çok güzel bir havaalanı da var, süs bitkilerinden tutunuz her türlü peyzaj bitkisinin yetiştirileceği bir saha olarak düşünülebilir.
Toprak verimli, su var, yol var, havaalanı derseniz var, potansiyel derseniz var.
Bursa Yenişehir neden dünyanın süs bitkileri merkezi olmasın ve günlük çiçekleri hava kargoları ile bütün dünyaya bağlantı yolu ile göndermesin ki...
Bence Bursa Yenişehir Ovası altyapısı ve Allah vergisi iklimi ve bereketi ile tam bir peyzaj ve süs bitkileri çiçekleri tarım organize sanayi bölgesi... Değerlendirilmesinde büyük fayda var diye düşünüyorum. Ayrıca peyzaj ve süs bitkileri sektöründe kullanılan alet edevat ve ara malzemelerini de işin içine katarsak çok büyük bir pazar.
Yazımın başında makarayı 25 yıl geriye sarmıştım, makarayı şimdiki zaman itibarı ile 25 yıl ileri çevirdiğimizde pazarın büyüklüğünü ve sektörün getireceği zenginliği düşünemiyorum...
Saygılarımla…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?