Aquila, 1996 yılından beri VLA olarak sertifikalı uçaklar yapmaktadır.Çok yönlü bir model olan Aquila 210 ve 211 modelleri ile ticari pilotların eğitiminde de havacılık sektörüne destek vermektedir. Nitekim, İngiliz Hava Kuvvetleri kısa bir süre önce iki adet Aquila 211 GX modelinden satın alarak, savaş pilotlarının eğitimi için kullanacaktır. Günümüzde eğitim klasmanında havadaki uçuş kalitesi bakımından Aquila en iyiler arasında gösterilmektedir. 200ü aşkın modelinin dünya semalarında uçtuğu Aquila, başta İsviçre ve Almanya hava yolları, uçuş okulları, hava şirketlerinin tercih ettiği bir markadır. Sadece üretim değil aynı zamanda dizayn ve geliştirme, üretim, servis ve yedek parça olanakları ile çok sayıdaki uluslararası yetki sertifikasyonlarına sahiptir. Uçuşa elverişlilik belgesi verebilme yetkisi bulunan Aquila, 2 kişilik, 100 beygirlik motora sahip olup,95 oktan normal benzinle çalışmaktadır. Son derece ekonomik, yüksek performanslı, sağlam, teknolojik, argo dinamik ve özel kompozit yapıya sahiptir.
Bursada yerleşik Gökçen ailesinin, beşinci nesilden Sayın Mehmet Celal Gökçen ,Aquilanın tüm paylarını satın alarak, tek başına tam hakimiyet sağlamıştır.
Türkiyede uçak sanayisinin kurulması yolunda ilk adım, uçak bakım ve onarımı konusunda başlamıştır.
Kayseri Tayyare fabrikası, 1925de kurularak,motor ve iniş takımları ithal edilerek Hook tipi avcı uçakları üretilmiştir. 1926 Yılında Eskişehirde askeri amaçlı tayyare bakım atölyesi kurulmuştur.
Sayın Nuri Demirağ, 1935 yılında lisans alarak sivil alanda uçak yapımına başlamış, Nu.D.36 tipi 12 adet eğitim uçağı ürettikten sonra,çalışmalarını durdurmuştur.Türk Hava Kurumu (kısacaTHK); 1941de Etimesgut hava alanında uçak fabrikası kurmuş,çeşitli tiplerde uçak ve planör üretilmiştir.Bunlardan iki kişilik eğitim uçağı Uğur, THK tarafından uzun süre kullanılmıştır.THK daha sonra Gazi Çiftliğinde THK motor fabrikasını 1946da kurmuştur. Ancak bu fabrika bir süre sonra, tarım araçlarını üretmeye başlamıştır. 1973 Yılında, Türkiye Uçak Sanayi Anonim Şirketi (TUSAŞ) adıyla, Milli Savunma Bakanlığına bağlı bir kamu kuruluşu oluşturulmuştur. Ankarada yapımına başlanan tesislerin uzun süreli üretim planlamasında hedeflenen noktalara zamanında ulaşılamadığı, ancak küçümsenemeyecek çalışmaların yürütüldüğü ifade olunmaktadır. Üstteki açıklamalar göz önüne alındığında uçak üretiminde sadece teknik bilgi değil, onun yanında organizasyon, yönetim ve devletin bakışı önem kazanmaktadır.
Ülkemizde uzun yıllar sadece üstlerindeki göğe bakanlar siyasetin gölgesinde acze düşerek, uçak sanayinin gelişmesinde serüveni yaşamışlardır. Göklerin de askerleri olmak için yapılan çalışmaların, yakın tarihlerde güven verdiği açıktır.
Hem kamunun hem de Sayın Mehmet Celal Gökçenin günümüzde kulaklara yankılanan sesleri umut vermektedir.
Özellikle, yabancı uçak üretiminde elde edilecek organizasyon ve yönetim ile olası teknik bilginin ülkemize yansıtılmasında göz aydınlığı olacaktır.Bu girişim; sadece Gökçen ailesinin, benim, sizin muradımız için değil, ülkemiz için de gelecek büyük günün müjdecisi olacaktır. Ülkemiz için uçak sanayi alanında yaşanan son gelişmeler, göklerdeki dirilişin adeta ayak seslerini duyurtmaktadır.
Yürekten esenlikler ve en içten
saygılarımızı sunarız.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?