USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Yeni kavram Turkuaz Kart & Yabancıların çalışma izni ve vatandaşlık

17-01-2017

Daha sonra 12.01.2017 de Türk vatandaşlığına geçişle ilgili yabancı yatırımcıyı vatandaşlığa teşvik edici hükümler getirildi. Bir göz atalım.
6735 sayılı yasa yabancıların ülkemizde çalışmasına dair bu alanda yeni hükümler, kurum ve kurallar hatta “kavramlar” getirdi.
Amerika’da Yeşil Kart, Almanya’da Mavi Kart gibi benzerlerine rastlanabilecek türden de “Turkuaz Kart” kavramı en önemli yeniliklerden biri.
Geçmişte çalışma izinleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı dışında Ekonomi Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, YÖK, Devlet Opera Balesi tarafından verilmekteydi. Muafiyetlerle ilgili Dışişleri ve İçişleri Bakanlığını da kapsayan ve uzun ve karmaşık bürokratik süreçler içeren bir sistem de söz konusuydu.
Yenilikler sonucu çalışma izni ve çalışma izni muafiyetleri bu kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından tek elden verilerek uygulama birliği sağlanacak.
Nedir bu Turkuaz Kart?
Uluslararası işgücü politikası doğrultusunda; eğitim seviyesi, mesleki tecrübeleri, bilim ve teknolojiye olan katkısı, Türkiye’deki faaliyetinin veya yatırımının Türkiye ekonomisine ve istihdama etkisi ile Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulu önerileri ve Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara göre başvurusu uygun görülen yabancılara “Turkuaz Kart” verilecektir. Kartla ilgili çalışmaların devam ettiği Turkuaz Kart ile ilgili yönetmeliğin de kısa süre içinde açıklanacağını belirtiyor. Bulunduğumuz Ocak 2017 ayı içerisinde detayların netleşmesi beklenmektedir.
Turkuaz Kart, ilk 3 yılı geçiş süresi olmak suretiyle verilecek. Bakanlık, geçiş süresi içinde işveren veya yabancıdan yürütülen faaliyetlere ilişkin bilgi ve belge talebinde bulunabilir. Geçiş süresi içinde 15. madde uyarınca iptal edilmeyen Turkuaz Kart’ta yer alan geçiş süresi kaydı, yabancının başvurusu halinde kaldırılır ve süresiz Turkuaz Kart verilir. Bu başvuru, geçiş süresinin dolmasına 180 kalmasından itibaren, her durumda geçiş süresi dolmadan yapılır. Bu süre dolduktan sonra geçiş süresi kaydının kaldırılmasına ilişkin yapılan başvuru reddedilir ve Turkuaz Kart geçersiz hale gelecektir.
Turkuaz Kart sahibi yabancının, eş ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarına Turkuaz Kart sahibi yakını olduğunu gösteren ve ikamet izni yerine geçen belge verilecektir. Turkuaz Kart sahibi yabancı bu kanunda düzenlenen süresiz çalışma izninin sağladığı tüm haklardan istifade edecektir.
Turkuaz Kart uygulamasında; akademik alanda uluslararası kabul görmüş çalışmaları bulunanlar ile bilim, sanayi ve teknolojide ülkemiz bakımından stratejik kabul edilen bir alanda öne çıkmış olanlar ya da ihracat, istihdam veya yatırım kapasitesi olarak ulusal ekonomiye önemli katkı sağlayan ya da sağlaması öngörülenler nitelikli yabancı olarak kabul edilecektir.
Hemen belirtelim.
Geçici koruma sağlanan yabancılara bu madde hükümleri uygulanmaz. Özetle beyaz kimlik kartı yani koruma kartı olan Irak, Suriye vatandaşlarını bu hükümler kapsam dışı bırakıyor...
Ve son olarak , Resmi Gazete’nin 12.01.2017 tarihli nüshasında yayımlanan Türk vatandaşlığı kanunu uygulama yönetmeliğinde değişiklik yapan yönetmeliğe göre; En az 1 milyon dolar tutarında taşınmazı üç yıl satılmaması şerhiyle satın alan, en az 2 milyon dolar tutarında sabit sermaye yatırımı yapan, en az 3 milyon dolar tutarında mevduatı üç yıl tutma şartıyla Türkiye’de faaliyet gösteren bankalara yatırdığı belgelenen veya bu tutarda devlet borçlanma araçlarını üç yıl tutmak şartıyla satın aldığı tespit edilen yabancılara ayrıca Türk vatandaşlığı verilecektir. Değişiklikle, en az 100 kişilik istihdam oluşturduğu belgelenen yabancıların da Türk vatandaşlığı almaya hak kazanacağı hüküm altına alındı. Yönetmelik ve genelgelerle bu kişilerin de Turkuaz kart almaları sağlanacak gibi.
Saygılarımla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?