Bir yandan bu yasaların çıkması iyi oluyor, bir yandan da bir çok yasada yapılan değişiklikler bir anda oluyor ve mali müşavirler de hukukçular gibi bu yasaları yorumlamak ve bu yasalarla çalışmak zorunda olanlar zor durumda kalıyor. Tabii bir başka iyiliği de var. Devamlı beyninizi çalıştırdığınız için ALZHEİMER riski de azalıyor!
Uzun zamandır gündemde olan bazı konuları içeren 6770 sayılı Yasa, 18.01.2017 tarihinde kabul edildi, fakat henüz resmi gazetede yayımlanmadı. Bu yasada bulunan bazı hükümleri yazı konusu yapalım dedik.
1. Madde; devlette 30 yıldan fazla çalışıp da 309 yıllık ikramiye alanlara ek haklar vermektedir.
2. Madde; 488 sayılı damga vergisi kanununun ek 2. maddesindeki ihracat ve ihracatla ilgili düzenlenen kağıtlara ait e bendinde uluslararası ihaleye çıkarılmış yurt içi ve yurtdışı taşıma işleri ile f bendinde uluslararası yük ve yolcu taşımacılığından döviz olarak kazanılan bedellerin yurda getirilmesi kaydıyla kara, deniz, hava, ulaştırma hizmet ve faaliyetlerini damga vergisi istisnası getirilmektedir.
3. Yukarıdaki hüküm 492 sayılı harçlar kanununa da eklenmiştir.
4. Kanunun 5inci maddesi ile Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun yılda 8 (sekiz) defa toplanacağı hüküm altına alınmakta olup iç ve dış ekonomik gelişmelere daha kısa zamanda köklü çözümler alınmasını sağlayacak bir maddedir.
5. Yasanın 7. Maddesi ile KDV Kanununun 13. Maddesine teşvik belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamalarına da KDV istisnası getirilmektedir.
6. Muhtelif maddelerle belediye ve il özel idarelerinin satışlarının KDVden muaf olduğu geriye dönük ve kesin olarak açıklanmaktadır.
7. İmalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlardan;
a. Asgari 50 milyon TL tutarındaki sabit yatırımlara ait inşaat işleri
b. VE 50 milyon TL tutarına kadar olan sabit yatırımlardaki inşaat işleri nedeniyle 2017 yılında yüklenilen KDV vergilerinin iade edileceği hüküm altına alınmaktadır. Bu konu çıkarılacak tebliğ ile düzenlenecektir.
8. Türk denizciliğini geliştirmek, yabancı ülkelere kayıtlı gemilerin, yatların ve benzerlerinin Türk uluslararası gemi siciline kaydedilebilmesi için özel bazı istisnalar ve geriye dönük olarak bazı hükümler getirilmiştir. Bu sayede yabancı bandıralı bir çok gemi ve yatın Türk gemi sicillerine kaydedileceğini umuyoruz.
9. Katma Değer Vergisi Kanununun 28inci maddesinde belirtilen indirimli oranda katma değer vergisinin iadesi ile ilgili olarak aynı kanunun 29uncu maddesine ilave edilen Ancak mahsuben iade edilmeyen vergi, Maliye Bakanlığınca belirlenen sektörler, mal ve hizmet grupları ve dönemler itibarıyla yılı içinde nakden iade edilebilir şeklindeki hüküm ile indirimli oranda katma değer vergisinin aynı yıl içinde iadesi imkanı getirilmektedir.
10. Kanunun diğer maddelerinde Aralık 2016 ve Ocak-Şubat-Mart 2017 dönemlerine ait SSK primlerinin ödeme süresinin uzatılması veya yapılandırmadan yararlanıp ödenemeyen borçların ilk taksit sürelerinin uzatılması ve benzeri ek hükümler bulunmaktadır.
11. Yine Kurumlar Vergisi Kanununun 32/A maddesinde açıklanan indirimli oranda kurumlar vergisi ile ilgili düzenlemeler de bulunmaktadır.
12. Ancak, bu ve diğer düzenlemelerin büyük kısmı kanun çıktıktan sonra veya belki de hemen kanunla birlikte yayımlanacak açıklama tebliğlerine ihtiyaç duyulan düzenlemelerdir. Bu sebeple kısa da olsa bahsettiğimiz bu düzenlemelerle ilgili yanlış anlamalara sebebiyet vermemek için açıklama yapmıyoruz.
Bunları yasa çıktıktan sonra açıklamayı düşünmekteyiz.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?