USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Özel okul öğretmeni iş sözleşmeleri & kıdem ihbar tazminatı sorunu.

22-08-2017

2017 - 2018
Eğitim-Öğretim yılı başlamak üzere.
Özellikle Özel okullarda Okul idareleri ile öğretmenler arasında sezon sözleşmeleri imzalanıyor, yenileniyor.
Bu nedenle biz de öğretmen ve idarecilerin hukuksal haklarını kaleme alarak tarafların hak ve hukuklarını bir de bizden dinlemelerini istedik.
Başlayalım.
Özel Eğitim Öğretim kurumlarında çalışan, yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticilerin, okul yönetimi ile yaşadığı sorunların en başında belirli süreli iş sözleşmesi süresi, kıdem ve ihbar tazminatları konusundaki uyuşmazlıklar geliyor.
Öğretmen ve idarecilerin en çok sordukları husus şu , bizim iş sözleşmeleri belirli süreli mi yoksa belirsiz süreli mi?
Kıdem ihbar hakkımız var mı yok mu ?
Özel Öğretim Kanununa bağlı çalışanlarda en az süreli iş sözleşmesi tabii ki Kanuni bir zorunluluk.
Biliyoruz ki okul- öğretmen sözleşmeleri istisnalar hariç en az bir yıl süreli olmak zorunda.
İki, üç veya daha fazla süreli olabilir.
Bunlara biz ASGARİ SÜRELİ sözleşmeler diyoruz. Yani sözleşmeler illa belirli olmak zorunda değil belirsiz süreli de olabilir ama 'asgari süreli' olmak zorunda.
Belirsiz süreli sözleşmelerde malum iş güvencesi, kıdem ve ihbar tazminatı hakları daha bir öne çıkmakta.
Fesihte kıdemin yanında ihbar da alıyor belirsiz sözleşmeli çalışan.
Belirli süreli sözleşmelerin çalışanların ihbar tazminatı gibi bazı yasal haklarını sınırlaması, konuyla ilgili taraflar arasındaki anlaşmazlığıda arttırmakta.
Özel öğretim kurumlarında çalışan öğreticilerle, belirli süreli iş sözleşmesi yapılması ve sözleşmenin en az 1 yıllık olması, 5580 Sayılı Kanun'un 9. maddesi ile gelen bir zorunluluk.
Yasa diyor ki 'Kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazılı olarak yapılır.
Mazeretleri nedeniyle kurumdan ayrılan öğretmen ve öğreticilerin yerine alınacak olanlar ile devredilen kurumların yönetici, öğretmen ve öğreticileri ile bir yıldan daha az bir süre için de iş sözleşmesi yapılabilir.'
Yasa'nın bu maddesine göre, sözleşmenin en az bir takvim yılı süreli olması gerek; ancak mazeretler nedeniyle kurumdan ayrılanların yerine alınacak olanlar için bir yıldan az süreli sözleşme yapabilme istisnası getirilmiş.
Eğer istisnai durum haricinde 1 yıldan az süreli bir sözleşme yapılmışsa, sözleşme kendiliğinden 1 yıllık sürenin sonuna kadar uzatılmış oluyor.
Eğitimcilerin bu belirli süreli sözleşmeleri, Özel Öğretim Kurumları Kanunu ile belirtildiği için ne kadar üst üste yapılırsa yapılsın belirsiz süreli sözleşmeye dönüşmemekte, ancak bu hal onların iş güvencesi hükümlerinden yararlanmayacakları anlamına da gelmiyor
Öğretmenler, eğiticiler, 5580 sayılı Kanun'daki hakları saklı kalmak kaydıyla Sosyal güvenlik hukuku ve özlük hakları yönünden; 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa ve 4857 sayılı İş Kanunu'na tabi, dolayısıyla da kıdem ve ihbar konularında da iş kanunu dikkate alınmalı.
Özetle sözleşmesi yenilenmeyen her öğretmen, idarecinin kıdem tazminatı hakkı korunmakta, ancak ihbar tazminatı ödemesi belirli süreli olan sözleşmeler için maalesef söz konusu değil.
Saygılarımla.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?