Geçen hafta yapılan Buski Genel Kurulu ve Büyükşehir Belediye Meclis toplantılarında, 2018 yılı bütçeleri tüm detaylarıyla tartışıldı ve onaylandı. Bu bütçelerle uygulanacak işler içinde yer alan, Bursa'nın geleceğin resminin çizileceği Kentsel Dönüşüm ve kent içi ulaşımı rahatlatacağı düşünülen Güney Çevre Yolu Projeleri dikkatimi çekti ve bu projelerin uygulanabilmesi için çok dikkatli mühendislik çalışmalarının yapılması gerektiğini düşündüm.
Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Alinur Aktaş, özellikle kentsel dönüşüm projelerini, ilgili meslek odalarıyla bir araya gelip tartışacağını, açıkladı. Aslında Sayın Başkan adına büyük artı getirecek bir davranış ve kentimizin geleceğinin doğru şekillenmesinde doğru bilgi akışını sağlayacak çok önemli bir adım bu.
Biliyorsunuz bu köşede, her vesile ile ve özellikle kentsel dönüşümle ilgili görüşlerimi, dünyadan örnekler vererek sizlerle paylaştım. Bugün dünyanın ve insanlığın karşı karşıya olduğu doğa felaketinin, İklim Değişikliğinin farkında olan ülkelerin kentlerinde yaşayanlar, günlük yaşamlarını, bu felaketi yavaşlatma yolunda değiştiriyorlar. Gene biliyorsunuz iklim değişikliğini körükleyen unsurların başında, insanın günlük yaşamı içinde atmosfere bıraktığı CO2 gazı geliyor ve bu salınımın önemli bölümünü de kent içinde kullanılan motorlu taşıtlar üretiyor. İşte bu bilinç içinde, bugün dünyanın Nexyork, Paris, Viyana gibi büyük kentleri dahil, tüm kentlerinde yaşayanlar, kent içindeki hareketlerini ağırlıklı olarak toplu taşım araçları ve bisiklet ile yapıyorlar.
Gelin Bursa'da uygulanacak kentsel dönüşüm projelerine de bu açıdan bakalım, kent içindeki hareketlerimizin toplu taşım araçları ve bisikletle yapımını öne çekecek adımları, hem belediyeler, hem de biz kentliler beraber atalım, diğer bir deyimle, yeni kent dokusu içindeki yaşam tarzımızı değiştirelim, gelin bu değişimin adını da koyalım, Yaşamsal Değişim
Önceki yazılarımda da bahsettim, bu değişimin alt yapısı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ''ŞEHİR İÇİ BİSİKLET YOLLARI KILAVUZU'' adı altında, yolların oluşumu ilgili tüm proje detaylarını ve uygulama yöntemlerini yayınladı, böylece bisiklet yolları standartları resmen belirlendi ve Bakanlık belediyelerin önüne, haydi kentlerinizde bisikletin bir ulaşım aracı olarak kullanımının önünü açın önerisini koydu.
Kentsel Dönüşümün çok önemli bir ayağının da, kentlerdeki yeşil alanların büyüklüğünü artırma olmalı, Sayın Başkan konuşmasında bunu da vurguladı. İşte bu konuda da, kentsel dönüşümde yer alacak binaların çatılarında, tıpkı New York eski belediye başkanının gökdelenlerinin çatısında yeşil bahçeler oluşturduğu gibi, Bursa'da da Bademlideki OLEA43 ve Güzelyalı'daki Blu84 projelerinde uygulandığı gibi, imar planlarında yer alan yeşil alanlara ek olarak, yeşil bahçeler oluşturulabilir, aslında oluşturulmalıdır da
Benim bu konulara ait önerim, Kentsel Dönüşüm Projelerinin imar yönetmeliklerine, şehir içi bisiklet yolları ve yeşil çatı oluşumlarını mecbur kılacak maddelerin konulmasıdır.
Dünkü Meclis toplantısında dile getirilen projelerden beni düşündüren biri de Güney Çevre Yolu idi, planlanan bu yolun Bursa'nın güneyinde, Uludağ yamaçlarında, yerleşimlerin dış kenarında yapılması öneriliyor. Ancak bu yolun, dönemimde yaptığımız Yakın Çevre Yolu ile mukayese edildiğinde, çok kritik ve zor zemin şartlarına sahip olduğu açıkça görülüyor. Şartlar ne kadar zor olursa olsun mutlaka mühendislik çözümü vardır, ancak bu çözümler çok detaylı zemin etütlerine dayalı projelerle üretilir. Belki yol güzergahını, haritalarda yerleşimlerin bittiği yere çizmek, ilk bakışta kolay gibi görülür, ama yolu araziye yerleştirmek hem çok zor, hem de maliyeti çok yüksek olacaktır. Zorluğuna küçük bir örnek olarak, Çekirge'de İntam arkasına kısacık bir yol yapımında karşılaşılan zemin kaymaları, algılanabilir. Bahsedilen yol güzergahı ise, İntam'ın çok ötesinde zorlukları taşıyor, öyle ki güzergahın büyük bölümünü tünel içine yerleştirmek zorunluluğu bile doğabilir, etütlerin adeta bir baraj yapımındaki gibi çok detaylı ve dikkatli yapılması gerekir.
2018 bütçe görüşmelerinden benim dikkatini çeken konuları sizlerle de paylaştım, umarım uygulamaları dikkatle takip erdersiniz
Dünkü toplantılarda onaylanan bütçelerin hedeflerine uygun harcanarak Bursalıların yaşamına kolaylıklar ve güzellikler getirmesini dilerim.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?