Günümüzde ekonomik olarak en değerli şey karlı bir şirkete sahip olmaktır. Üretip, sürekli para kazanan bir kurum oluşturmak herkesin ortak hedefidir. Girişimciler bu hedef varmak için tüm beceri ve ekonomik imkanlarını harekete geçirmektedir.
Bilgi, insan yönetimi, teknolojik yenilik gibi unsurlarla bir ürün ortaya koyan şirketler bu adımları atarken önemli bir sermayeyi riske atarlar. Sonuç olarak, büyük yatırımların başarılı olup olmayacağı için bir süreye ihtiyaç olmaktadır. Başlangıçta büyük bir potansiyel harekete geçirilmiş durumdadır. Enerji bitene kadar sözü edilen girişim ayakta kalmaya devam etmektedir. Ülkemiz yüksek teknoloji ürünleri üretemediği için yatırımlar ağırlıklı olarak hizmet, perakende ve imalat sektöründe de alanında olmaktadır. Yoğun insan gücüne ihtiyaç olan ve katma değer üretimi düşük olan yapılardan bahis ediyoruz.
İstenen hedeflere varılmakta sorunlar yaşanmaya başlanınca gerçeklerle yüzleşilir. Personel azaltımı, ürün kalitesinden feragat etme v.b. adımlarla maliyetler aşağı çekmeye çalışılır.
Hizmet aksamaya, üründen alınan fayda düşmeye başlayınca haliyle satışlar etkilenir.
Satış azalışı birim maliyetin artmasına neden olur. Süreç sonunda tüketiciden başka yollarla yeni oluşan maliyetlerin karşılanması yoluna gidilir.
Ülkemizde bu çok yakında bildiğimiz bir süreçtir. Büyük hedeflerle yola çıkılan girişim başarısızlıkla sonuçlanır.
Neden bu konuya değindik? Günümüzde tüketicinin güveni çok sarsılmış durumdadır. Mecbur olmadıkça ne bir hizmet ne de bir ürün almak istemektedir. Ürün ve hizmeti alınmasını takiben hangi sorunlarla karşılaşılacağını sorgulamakta ve tereddüt yaşamaktadır. Güven kalmayan yerde ne ekonomi gelişir ne de şirketler.
Başarı için büyük sermaye yatırımlarına ihtiyaç olmadığı anlaşılmaktadır. Günümüzde güven tesisi her türlü teknolojik üstünlükten daha değerlidir. Başbakan Yardımcısı Uyardı!
Bu hafta haber ajansları Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı' nın sanal para birimi, Bitcoin' le ilgili yaptığı uyarıyı duyurdu. Dünya genelinde ekonomi haber ajanslarının neredeyse hepsinde yer bulan haberde Başbakan Yardımcımız bir grafik eşliğinde Bitcoin çılgınlığının Lale Çılgınlığı' na yakın bir düzeye geldiğini, bunun olumsuz sonuçlarının olabileceğini ifade ediyordu. Gerçekten de kullanılan grafikte dünya ekonomi tarihi oluşan 'Balonların' bir benzeri Bitcoin' de de yaşanmış gibi görülmekteydi. Oysa dikkatle bakıldığında Bakanın kullandığı grafiğin Bitcoin için Lineer verilerden oluştuğu görülmekteydi. Takdir ederseniz değer artışları söz konusuysa Logaritmik bir değerlendirme yapmak durumundayız. Aşağıda Bitcoin' in başlangıcından günümüze değer değişimlerini gösteren bir grafik mevcut. Bu grafikte aynı değerler için bir lineer ( açık renkli ), bir logaritmik ( koyu renkli ) çizim görülmekte. Koyu renkli çizim olan logaritmik grafiğe bir bakın, dünya tarihinin en büyük spekülasyonuna benzeyen bir şey görebiliyor musunuz?
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?