Hayat pahalılığından, karlılığın düşük olmasından şikayet etmeyen yok.
Masrafların sürekli yükselmesine karşı bireylerin ve şirketlerin gelir arttıramaması önemli bir sorun.
Sadece daha düşük girdi elde edememek veya daha pahalıya mal-hizmet satılamaması mıdır problem?
Piyasalarda bir kilitlenme yaşandığı açıktır ancak bunun önemli bir kısmı verimlilikte yeterli bir düzeyin sağlanamamasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Eski üretim anlayışında hammaddeye ve pazara yakınlık belirleyiciyken bugün bu hususların önemini yitirdiğini görmekteyiz.
Sanayi faaliyetlerinin istihdamdaki ağırlığının azaldığı günümüzde tüm yatırımlar verimliliğin arttırılması alanında yapılmaktadır.
Bu anlamda daha çok sistem geliştirilmesi, yazılımlardan faydalanma ve özellikle paylaşım ekonomisi öne çıkmaktadır.
Görüldüğü üzere ağırlıklı mühendislik uygulamalarıdır verimlilik artışının yakıtı.
Sözü edilen bu alanda çalışan şirketlerin değerlerinde patlayıcı yükselişler yaşanmaktadır. Sadece verimli bir sistem kurabilme yeteneği dahi çok önemlidir günümüzde.
Kapasite artışı ve lojistik yatırımı gibi konvansiyonel adımlarla sağlanacak verimlilik artışını sağlamaya çalışan bir ekonomi için sistemsel iyileştirmelerin ön plana çıkması kolay değildir.
Bahis edilen uygulamalar sadece özel sektör için değil kamu yönetimi için de söz konusudur. Verimliliğin rakamla ölçülebilir olması, geliştirilebilmesi ve veriler üzerinden iyileştirme yapılabilmesi her faaliyet için geçerli hususlardır.
Gün gelir arttırma günü değil, verim arttırma günüdür.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?