Şehirlerin büyümesi beraberinde birçok sorunu getirmektedir. Bunlardan birisi de atık konusudur. Şehirleşme atık miktarının artmasına neden olduğu gibi atığın muhteviyatının da değişmesine sebep olmaktadır. Kentleşme daha çok geri dönüşümü sağlanabilen atıkların oluşumuna katkı sağlamaktadır. Bu durum bir taraftan olumlu gibi görülse de atığın geri dönüşümünü sağlanmasının bir mali portesi vardır.
Plan, proje ve yatırım yapacaksınız yetmeyecek sistemin işlemesi için bir yönetim birimi kurmanız gerekecektir. Büyük bir lojistik organizasyonundan bahis ediyoruz. Sonuçta önemli bir maliyet karşımıza çıkacaktır. Çoğu zaman yapacağınız yatırım ve işletme maliyeti geri dönüşüm getirisini karşılayamayacaktır. Peki neden bu yatırımların yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır?
Büyükşehirler katlanarak büyüyen atığı bertaraf etmek durumundadır. Yaksanız dahi sonuçta depolanacak hacimlere ihtiyaç duyulacaktır. Bu durumda büyükşehirlerin etrafında artan bir depolama alanına gereksinim oluşmaktadır. Depolama ihtiyacının mali boyutu olmasının yanında sosyal yanı da vardır. Kimse yanı başında bir atık depolama sahası yada bertaraf tesisi istememektedir ve sorunun çözümü kolay değildir. İşte sözü edilen bu nedenden dolayı yerel yönetimler atıkların geri dönüşümü için bir çaba içerisindedir. Atık yükünün azaltılması sadece yerel yönetimlerin gayret ve yatırımlarıyla çözülebilir işler değildir. Vatandaşların desteği olmadan ne yaparsanız yapın hedeflere varamazsınız. Vatandaşların katkı sağlaması direkt olarak atık yönetim maliyetini düşüreceği için hemşehrilerin cebine olumlu yansımasının olması beklenir.
Büyükşehirde yaşamanın maliyetini düşürmek için yerel yönetim - vatandaş 'kazan- kazan' mantığıyla elbirliği yapmalıdır.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?