Danışma Kurulu üyesi olduğum Sağlıklı Kentler Birliği, şehir içi ulaşımda bisiklet kullanmanın önemine değinmek, bisikletin etkin bir ulaşım aracı olduğu bilincini yaymak ve bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla 'Haydi Çocuklar Bisikletle Okula'' sloganıyla bir farkındalık kampanyası yürütüyor. Birlik, üye belediyelere yaptığı duyuru ile, kendi sınırları içindeki ilkokullarda, 4.sınıf ve üstü öğrencilerin okullarına bisikletle gitmelerine destek vermelerini istedi. Bu duyuruya, İstanbul ve Antalya Büyükşehir Belediyeleri ile Bilecik Belediyesi, Gazipaşa Belediyesi, Tirebolu Belediyesi, düzenledikleri etkinliklerle destek verdiler.
Antalya Büyükşehir Belediyesi bu kampanya kapsamında öğrencilere bisiklet ile ulaşımın faydalarını, bisiklet ile ulaşımda uyulması gereken kuralları anlattı, yaya ve araç sürücülerine de bisikletlilere karşı uymakla yükümlü oldukları kurallar hatırlatıldı. Bazı Sivil Toplum Kuruluşlarıyla beraber yaptıkları, bisikletle okula pedal çevirme etkinlikleri, öğrenciler tarafından büyük ilgi topladı. Yetkililer amaçlarının öğrencilerin okullarına bisikletle gelmelerini sağlamak ve bisiklet kullanımını artırmak, bu sayede sağlıklı nesiller yetişmesine, daha temiz bir çevre oluşumuna ve enerji tasarrufuna, katkıda bulunmak olduğunu vurguladılar.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi de geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da kampanyaya destek verdi, sağlıklı yaşama dikkat çekmek ve bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla Çatalca ve Kadıköy'de bazı okullarda bu kampanyayı harekete geçirdiler. Düzenlenen etkinliklerde çocukların okullarına bisiklet kullanarak ulaşmaları halkın da dikkatini çekti.
Çevreci ve sürdürülebilir ulaşım çözümlerini amaçlayan bu kampanyaya bir katılım da Bilecik Belediyesinden geldi, belediyenin ilgili birimiyle Bisikletliler Derneği Bilecik Temsilciliği işbirliğinde gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler okullarına bisikletleriyle gittiler. Bu etkinlik içinde Belediye Başkanı ve Dernek Başkanı öğrencilere bisiklet kullanmanın faydalarını ve trafikte uymaları gereken kuralları anlattılar.
Antalya Gazipaşa Belediyesinin bu yıl ikincisini düzenlediği ''Haydi Çocuklar Bisikletle Okula'' etkinliğinde 200 öğrenci, bisiklet antrenörleri nezaretinde 4km uzunluğunda bir parkurda pedal çevirdiler. Gazipaşa Belediyesi yetkilileri Sağlıklı Kentler Birliği ile birlikte düzenledikleri bu etkinliğe, öğrencilerin yanında halkın da ilgi göstermesinden memnun olduklarını vurgularken, belediye olarak son yıllarda uluslararası standartlarda yaptıkları bisiklet yolları üzerinde bisiklet kullanan kişi sayısının hızla artığını görmenin onları daha ileri adımlar atmaya teşvik ettiğini beyan ettiler.
Giresun Tirebolu Belediyesinin düzenlediği ''Haydi Çocuklar Bisikletle Okula'' etkinliğinde konuşan Belediye Başkanı, bisikletin dünyada öne çıkan bir ulaşım aracı olduğunu, bisiklet kullanımın yaygınlaşması adına, ilçelerindeki öğrencilere 50 adet bisiklet hediye ederek, okullarına bisikletle gitmelerini sağladıklarını vurguladı.
İstanbul Pendik Belediyesi şehir içinde 25km uzunluğunda bisiklet yolu ağı oluşturdu, ağın işler hale girmesini sağlamak üzere, onlar da çocukların okullarına bisikletle gitmelerini planlıyorlar.
Geçen haftaki yazımda, Bursa Büyükşehir Belediyesinin üzerinde çalıştığı Ulaşım Master Planı kapsamında bisiklet yollarının da, ayni daha önce hazırlanan Dr. Brenner Ulaşım Master Planında olduğu gibi, yer almasını önermiştim. Aslında bu konu Bursa için yabancı değil, dönemimdeErtuğrulkent yerleşim alanı oluşturulurken bisiklet yolu ağı da projelendirilmiş ve yollar tretuvarlar üzerine yerleştirilmişti. Şu anda, bölgede, Uludağ Üniversitesi dahil, 35km uzunluğunda bisiklet yolu ağı kaba olarak oluşmuş durumda, gene geçen hafta belirttiğim gibi, bu ağın 15km'si, trafik işaretleri ve lambalarıyla donatılmış olarak işletmeye açılıyor. Burada da önce ''Haydi Çocuklar Bisikletle Okula'' etkinliği ile bölgede çocuklarla bisikletli ulaşım düğmesine basılacak, ardından yöre sakinlerinin evlerinden bisikletleriyle BursaRay istasyonlarına gelip, bisikletlerini istasyonlarda oluşturulmuş bisiklet parklarına kilitleyip kente inmeleri, dönüşlerinde bisikletlerini alıp evlerine geçmeleri sağlanacak.
Yukarıdaki örneklerde gördüğümüz gibi, tüm belediyeler kent içi bisiklet kullanımında çocukları sistemin motoru olarak düşünüyorlar ve onlarla işe başlıyorlar. Aslında çocuklar etkin bir başlangıç noktası, çocukların okullarına bisikletle gitmeye alışmaları da, bisikleti onların beyninde bir oyuncak olmaktan çıkarıp, bir ulaşım aracı olarak yerleşmesini sağlayacaktır.
Sağlıklı Kentler Birliğine üye belediyelerinin bazılarının attığı bu adımların, kent içi ulaşımı rahatlattığını gösteren örnekleriyle, diğer belediyelere de sıçrayacağı, çocuklarının okullarına gidişinin rahat ve sağlıklı görüntüleri de velileri kent içi hareketlerinde bisiklet kullanımına yönlendireceğigörülecektir. İnanıyorum bu yönlendirme Sağlıklı Kentler Birliğini yeni kampanyalara, 'Haydi Kentliler Bisikletle İşinize'', 'Haydi Hanımlar Bisikletle Pazara'' ve benzeri kampanyaların açılımına neden olacaktır.
Bu sevincimi sizlerle paylaşarak, hepinizin
BAYRAMINIZI KUTLUYORUM.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?