Hekimlerin riskli hastalarla ilgili çalışmalarında; toplumda gözlenen, duyulan ve konuşulan bir başkasına yönlendirilmesine ilişkin olaylara son verilmesi ve insan sağlığının gecikmeksizin sağlanması, sonlanmayan önemli bir sorun olarak kalplerde gizlenmektedir.
Bu hakikatı yalan saymadığı halde, insanlığın çözüm yerine, günahını sırtına yükleyerek ömür tüketmesi, adeta rüzgarda savrulan bir kül gibidir.
Konu, doğrudan hekimlerin sorumluluğu ile ilgilidir.
Kişinin beden bütünlüğü sağlığının risk (önemli tehlike)taşıması halinde, sorumluluğu üstlenmek istemeyen bazı hekimlerin, hastayı diğer birim veya hekimlere ya da kurum ve kuruluşlara yönlendirdiği zaman zaman yaşanan gerçeklerdir.
Bu durumda, hastanın yaşamının tehdit altına girdiği duraksama konusu olmasa gerekir.
Bu olumsuz sonuçların doğmaması için, tarafımdan hazırlanan 'Hekimlerin Sorumluluğu İle İlgili Kanun Tasarı Taslağı' Sağlık Bakanlığı ile Türk Tabipler Birliğine bilgi ve gereği için gönderilmiştir.
Sorunun çözümü için, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda gerçekleştirilecek, 'Sigortalının sağlığının risk taşıması nedeniyle yapılan tıbbi müdahale ve ameliyat da kaçınılmazlık sayılır.' düzenlemesi önemli bir adım olarak kabul edilebilir.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 21'inci madde birinci fıkrası son cümle hükmünde yer alan; 'İşverenin sorumluluğunun tespitinde kaçınılmazlık ilkesi dikkate alınır' düzenlemenin yeterli olduğunu ve 'kaçınılmazlık' kavramının bir 'ilke' olarak anılan Kanun'da sayılması yeterli ve isabetli olmasa gerektir.
Tüm insanlığın sağlığı ile ilgili bu konuda siz değerleri okurları aydınlatmak, başlarına bir felaketin gelmeyeceğine inan kör ve sağırlara inat, gönülden dileğimdir.
Mutlulukla parıldayan yüzleriniz ve esenlik içinde bir ömrünüz olması dileklerimle, saygılarımızı sunarız.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?