Endüstride 4.0 insansız üretim teknolojileri...
İş dünyasında e-ticaret özellikle gelişmiş ülkelerde baş döndürücü bir hızla ilerlemektedir.
Endüstri ve ticaret birbirinden ayrılmaz iki kavram. Bir tarafta hızlı üretim, diğer tarafta ise ürettiğini yine en hızlı bir şekilde satmaya çalışan bir sistem.
Dünyada e-ticaret ile uğraşan ilk on firma ve piyasa değerleri, konunun ciddiyetini gözler önüne sermek için yeterli görünüyor.
Büyüklük sırasına göre e-ticaret pazarını elinde tutan ilk on firma şöyle...
Amazon (ABD), Alibaba (Çin), eBay (ABD), JD (Çin), Walmart (ABD), Otto Group (Almanya), Casino (Fransa), Tesco (İngiltere), Rakuten (Japonya), Best Buy (ABD)
Business.com'a göre, dünyanın en büyük on e-ticaret pazarının büyüklükleri ise şöyle:
Çin: 672 milyar $
ABD: 340 milyar $
İngiltere: 99 milyar $
Japonya: 79 milyar $
Almanya: 73 milyar $
Fransa: 43 milyar $
Güney Kore: 37 milyar $
Kanada: 30 milyar $
Rusya: 20 milyar $
Brezilya: 19 milyar $
Listede adı geçen şirketlerin en fazla 25 yıl önce kurulmuş veya geleneksel satış modellerinden e-ticarete geçiş yapmış firmalar olduğu biliniyor. Bu firmalar aklınıza gelebilecek her türlü malı e-ticaret yolu ile kapıya teslim koşulu ile satmaktadırlar.
Ülkemizde 2000'li yılların başında hareketlenen e-ticaret ise dünya ortalamasına ve gelişmiş ülkelere göre henüz istenen gelişmeyi gösterememiştir.
Ülkemizdeki e-ticaret yapan firmaların ilk beşi şöyledir;
GittiGidiyor, Hepsiburada, Trendyol, Markafoni ve Yemeksepeti.
Genel olarak gıda dışı perakende satışlarında yüzde 3 oranında bir piyasaya sahip olan e-ticaretimiz şu anda patinaj yapma aşamasındadır.
Yapılan araştırmalarda, nüfus yoğunluğu oranına göre işsizliğin düşük, gelir seviyesinin yüksek olduğu ülkelerde e-ticaret büyük bir artış göstermektedir.
Ayrıca tüketici hakları ve müşteri hakları açısından da önem taşımakta olan e-ticarette satış oranının artmasını belirleyici faktörler fiyatların uygunluğu, hızlı teslimat ve hızlı iade olduğu tespit edilmiş.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?