İlk depremi müteakip, Bursa Mahalli Meclisi'nce hazırlanan mazbatada yer alan deprem hakkındaki bilgiler şöyleydi:
'Tarih 12 Cemaziyel-ahir 1271, yer Bursa. Her zamanki gibi insanlar işlerine gitmiş, günlük iaşelerinin teminine çalışıyorlardı. Akşam saat altı sıralarında hava birden kararmaya başlamıştı. Batı tarafından gelen kapkara bir bulut tüm gökyüzünü kapladı. Şiddetlice esen rüzgar da her tarafı kasıp kavuruyordu. Şimşekler çakmaya başlamıştı. Saatlerin 9.15'i gösterdiği sırada yer altından sanki top seslerini andıran gürültüler işitilmeye başlanmıştı. Ahalinin belki de hiç birisinin o güne kadar rastlamadığı çok şiddetli bir deprem başladı ve bu deprem beş saniye kadar sürdü. Deprem Cumartesi'ye kadar aralıklarla devam etmişse de şiddeti önceki gibi olmamıştır".
Bursa'yı "Osmanlı tarihinin dimcesi (hafızası)" diye tarif eden Sadrazam Keçecizade Fuad Paşa, meydana gelen bu deprem ve akabinde çıkan yangından sonra "Osmanlı tarihinin dimcesi yandı" ifadesiyle üzüntüsünü dile getirmiştir. Bursa'da meydana gelen bu depremin etkileri İstanbul'da da hissedilmiş ve küçük çapta hasarlar meydana gelmişti. Bu hususa işaret eden Cevdet Paşa, deprem hakkında şu bilgileri vermektedir:
'Meğer mesaibin (musibet,felaket) büyüğü Bursa'da vuku bulmuş, buradaki hareketler oradaki zelazil-i şedıdenin (şiddetli zelzelenin) serpintisi imiş. Şöyle ki Bursa 'da mezkur (anılan,söylenen) ayın 12. çarşamba günü saat yedi buçuk kararlarında hava gayet berrak iken birden bulutlar zuhur ile gökyüzü kararıp dört taraftan rüzgarlar eserek ve şimşekler çakıp yağmur yağarak misli görülmedik fırtınalar zuhur etmekle beraber batı tarafından bir kara bulut peyda olup on dakika kadar ol mertebe karanlık olmuş ki katipler yazı yazamaz olmuşlar ve bu arada öyle şiddetli bir şaika (yıldırım) düşmüş ki ahali memleket batıyor sanmışlar. On dakika sonra yani saat dokuzu çeyrek geçerek hareket-i arz (yer hareketi, deprem) başlayıp otuz saniye kadar sürmüş, ol halde ahali bulundukları yerden çıkıp kaçmaya yüz tutmuşlar ise de, yürürken yokuş yukarı çıkıyor gibi hale gelerek ne yapacaklarını ve nereye gideceklerini şaşırmışlar".
Deprem aralıklarla devam ettiğinden halk büyük bir korku ve endişe içine düşmüş ve ne yapacağını şaşırmıştır. Dolayısıyla meydana gelen yıkıntıların yanına yaklaşılamamış, depremin nerelerde, ne derece hasar meydana getirdiği tespit edilememiştir. Birkaç gün sonra sarsıntıların biraz yavaşlaması üzerine gerek şehir içinde ve gerekse kaza ve köylerde depremin yol açtığı hasar ve kayıplarla ilgili bilgiler alınmaya başlanmıştır.
İlk depremin etkileri Nisan başında biraz azalmış olduğundan çadır, bahçe ve
kırlarda oturmaya mecbur kalan halk, depremden hasar görmeyen evlerine
dönerek işlerine gitmeye başlamışlardı. Ancak 12 Nisan Perşembe günü
şiddetli ikinci depremin meydana gelmesi halkın yeniden korku ve dehşet
içine düşülmesine sebep olmuştur.
B- 12 NİSAN 1855 (24 RECEP 1271) DEPREMİ
Bursa'da önceki depremin halk üzerindeki menfi tesirleri henüz geçmemişken, devam etmekte olan hafif sarsıntıların 12 Nisan Perşembe akşamı büyük bir depreme dönüşmesi, yeni bir felaketin habercisi olmuştur.
--devam edecek( 12Nisan 1855 depremi-zarar gören bölgeler)
EkoHaber 25 yıldır Ekonominin nabzını tutuyor. Tarafsızlık ve Bağımsızlığı ilke edinmiş yayın politikası ile doğru ve güvenilir haberlere ulaşmanızı sağlıyor. Konularının uzmanı yazarları ile, günceli yorumlayarak, yapıcı mesajlar üretiyor. Özverili ve işine hakim çalışanlarının gayretleri ve disiplinli profesyonel bakışları ile, 25 yıldır her Salı günü gazeteniz sizlere ulaştırılıyor. EkoHaber'e Nice başarı dolu 25 yıllar diliyorum..