Genel olarak sorulan soru...
Endüstri 4.0’ın yaygınlaşmasıyla sadece ülkemiz değil, bütün dünya işsizlik krizi ile karşı karşıya kalmaz mı?
Evet, doğal olarak da akla böyle bir soru geliyor. Ben de mademki yazıyı yazdım, soruya da kısa ve öz cevap vermeye çalışacağım.
Endüstri 4.0 sürecinde en önemli şeylerden biri de eğitimdir.
Temel olarak eğitim sistemimizde diğer okutulan dersler gibi yani matematik, coğrafya gibi yazılım dersi de ilk öğretimden itibaren müfredata dahil edilmelidir.
Gelişmiş ülkelerde meslek çeşitlilikleri Endüstri 4.0 sayesinde daha da artmaktadır. Biraz açacak olursam mesela Amerika’da meslek çeşitliliği on binin üzerinde iken ülkemizde henüz binler seviyesindedir.
Yani ülkeler kalkındıkça, zenginleştikçe meslek çeşitliliği de artmakta, meslek çeşitliliğinden kaynaklı eğitim kurumları oluşmakta ve buna paralel olarak da istihdam olanakları artmaktadır.
Ayrıca ülkeler kalkındıkça ve endüstriyel olarak geliştikçe çevreye olan bilinçleri de artmakta ve çevrede aynı oranda korunmaktadır.
Son olarak üniversite ve eğitim sistemi sanayiye ve endüstriye destek verirse, Endüstri 4.0 daha ileri teknolojiler ile otomasyona oradan kalkınmaya, daha çok istihdama, refaha ve çevreci dünyaya doğru gider.
Bana göre kalkınma, istihdam, eğitim ve teknoloji tıpkı yumurta ve tavuk misali içi içedir.
Biri olmadan diğeri olmuyor.
Tabii ki sosyal, siyasal politikalar ve de vazgeçilmezimiz olan demokrasi de bu anlattıklarımın dışında düşünülemez.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?