Bu yatırımların kalıcı olması, harcanan paranın karşılığında oluşan faydaları da kalıcı kılması gerekiyor. Bu hafta, bu konuda kentimizde yaşanmış bazı yanlışları sizlerle paylaşmak istedim, belki ders çıkarılır, bundan böyle bu tür yanlışlar karşısında, paranın sahibi halkımız tarafından karşı çıkılır, yönetimler de bu yanlışları yapmaktan vazgeçer umuduyla???
Son günlerde Bursaspor yönetimi Vakıfköy Tesislerini kapattı, bu haberi okuduğumda içim sızladı. Oysa Vakıfköy Bursaspor’un adeta anavatanıydı. Dönemimde, o günün yönetimiyle beraber, tesislerin yenilenmesi ve kulübün gelişmesi paralelinde büyütülmesi yolunda, bir proje hazırladık. Proje kapsamında hem binaların ve kapalı spor salonunun yenilenmesi, hem de çevredeki hazine arazilerini kullanarak, koşu pisti dahil olmak üzere, açık alan antrenman tesislerini projelendirdik. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak açık alanda yapılacak işleri yüklendik, yönetim de binaları.
Bu çalışmalar süregelirken Belediye Meclisince, kentimizin geleceğinin resminin çizildiği 1/100.000 ölçekli imar planı da onaylandı. Bu planda, kent içinde sıkışıp kalan Atatürk Stadyumu’nun gelecekte daha büyük kapasiteli olarak yapılacağı alan Özlüce’de ayrıldı. Bu alanın yanına da, o günün Basketbol Federasyonu Başkanıyla beraber, bir Dünya Şampiyonasının yapılacağı, uluslararası özelliklere sahip bir kapalı spor salonu koyduk. BursaRay hattını da içeri alarak, Kapalı Spor Salonu İstasyonunu, bugünkü Küçük Sanayi İstasyonunu, kapalı spor salonu önüne yerleştirdik. O günlerde federasyon bir dünya şampiyonası organizasyonunu Türkiye’ye getirmeğe çalışıyordu, eğer başarırsa salonu da federasyon inşa edecekti…
Ben seçimi kaybettim, yeni başkan göreve başladı, Bursaspor yönetim ve taraftarlarına yakınlığını gösterme adına, planlanan bu projelerin kalbine bıçak sapladı ve imar planındaki Özlüce kapalı spor salonu ve stadyum için ayrılan alanı Bursaspor’a tahsis etti ve yeni Bursaspor tesisleri oraya yapıldı.
Bursa neleri kaybetti, doğanın güzellikleri içinde yer alan o güzelim Bursaspor tesisleri alanı işlevsiz hale geldi. Türkiye 2013 Basketbol Dünya şampiyonası organizasyonunu aldı ama Federasyon Bursa’ya yapacağı kapalı spor salonunu Kayseri’de yaptı ve Dünya Şampiyonası Kayseri’de yapıldı. Stadyumun yenisi de, kent içi düzeni daha karışık hale sokacak tarzda, eski stadın yanına yapıldı.
Bu günlerde kent yaşamımızı etkileyen bir başka konuyu, Yalova yolundaki düzen bozucu oluşumlarıyla kentimizi rahatsız eden oto tamircileri konusunu, Serkan İnceoğlu gündeme taşıdı. Kendisine bu konuda dönemimde yapılan çalışmaları hatırlattım, sağ olsun bunları da sizlerle paylaştı. Ben de bu vesile ile tekrar hatırlatmak istedim. Dönemimde Yalova yolunu temizlemek için bir çalışma yapmıştık. Bir yandan oto tamircisi esnafımızla tek tek konuşarak, onları bir kooperatif çatısı altında toplamaya çalıştık. Diğer yandan da, onların ortaklığıyla Kestel’de OTOSANSİT, Oto Sanayiciler Sitesini, oluşturduk. Site inşaatı bittiğinde Yalova yolundaki tüm oto tamircileri buraya taşınacaktı…
Ben seçimi kaybettim, yeni başkan konuyu gündemine bile almadı, OTOSANSİT diğer sanayi dallarıyla doldu ve Yalova yolu, 20 yılı aşkın süredir, hala Bursa’ya yakışmayan görüntüsüyle, Bursalıları rahatsız etmeğe devam ediyor…
Bu iki örnek, yerel yönetimlerde bir temel kuralın, bir dönemde Belediye Başkanının, Meclis kararlarına dayanarak ve halkın parasıyla yaptığı yatırımların sürekliliğinin sağlanması kuralının, yokluğunu kaybettirdikleriyle gösteriyor.
Bu vesileyle, siyasilerimizin ve devletimizin ilgili makamlarının dikkatine sunuyorum, bu tür halkımızın parasını çarçur edecek uygulamalara engel olacak kuralları oluşturmalarını öneriyorum.