Konuşmasında paylaşımlı bisiklet sistemiyle toplu taşımanın bütünleşmesinin sağlanmasını ve bireysel araç kullanımının azaltılmasını, hedeflediklerini söyledi. Ayrıca bu sistemle kent içi ulaşımın kolaylaşacağını, otopark sorunun da azaltılmış olacağını, vurguladı.
Biliyorsunuz ben yıllardır bu köşede bu konuyu çeşitli örneklerle işledim, bugün bisikletin çağdaş kentlerde yoğun kullanılan bir ulaşım aracı olduğunu, vurguladım. İnsanların işlerine bisikletle gittiğini, annelerin küçük çocuklarını okullarına bisikletle bıraktıklarını, Avrupa’nın birçok kentinde belediye başkanlarının bile belediyeye bisikletle geldiğini, örnekleriyle sizlerle paylaştım.
Avrupa kentlerinde, ulaşımda bisiklet kullanımının ana hedefinin, insanlığın karşı karşıya olduğu doğa felaketinin, İklim Değişikliğinin etkin nedenlerinden biri olan, trafiğin oluşturduğu karbon salınımlarını azaltmak olduğunu da, her vesile ile yazdım.
Kent içi bisiklet kullanımında Avrupa’nın yoğun kentlerinin başında Paris geliyor. Paris Belediyesi 2017 yılında bu kullanımda yeni bir döneme girmiş, bisikleti kent içinde metro, otobüs ve tramvaya alternatif olarak tercih edilmesi gereken bir ulaşım aracı konumuna yerleştirmiş. Velib adını verdiği bir sistemle kent içinde 300-400m aralıklarla bisiklet kiralama istasyonları oluşturmuş. Kent içinde yaşayanlar için abonelik sistemini, turistler için de günlük, haftalık kiralama sistemini işletmeye almış. Her metro istasyonu çıkışında ve hemen hemen her köşe başında bisiklet kiralama istasyonları var. Bugün bu istasyonların sayısı 1800’e, bu istasyonlardaki bisiklet sayısı da 20.000’e ulaşmış.
Ben, kent içi ulaşımında bisiklet kullanımı alt yapısını, dönemimde kurmaya başladığımız Ertuğrulkent’e oluşturdum. Yolların ve yerleşimlerin inşaatına başladığımızda, yol tretuvarlarını geniş tutup, üzerlerine bisiklet yollarını yerleştirmiştik, aynı Viyana’da olduğu gibi. BursaRay istasyonlarında, otobüs duraklarında, yerleşim sitelerinin, okulların, alış veriş merkezlerinin önlerinde bisiklet park yerlerini projelendirmiştik. Çocukların okullarına, ailelerin alış verişlerine giderlerken bisiklet kullanmalarını öngörmüştük. Aile bireylerinin BursaRay veya otobüsle işlerine giderlerken, evleriyle duraklar arasındaki mesafeyi bisikletle kat etmelerini planlamıştık.
Bu anlattıklarımı bir araya toplayarak, Sayın Alinur Aktaş’a aşağıdaki önerilerimi sunuyorum;
Ertuğrulkent ve Özlüce’de, çok geniş ve yoğun nüfusun yaşadığı bu bölgede, halen tretuvarlar üzerinde kopuk kopuk duran bisiklet yollarının tamamlanmasını, trafik ışıkları ve yön levhalarıyla donatılmasını,
Başkanı olduğunuz Sağlıklı Kentler Birliği üyesi bir şehir olarak bu yolların Özlüce’deki bir bölümünü tamamladık, donattık, bazı yerleşimlerin önüne ve BursaRay Küçük Sanayi Sitesi istasyonuna bisiklet park yerleri yerleştirdik. Benzer uygulamaların bölgedeki tüm okullarda, yerleşim sitelerinde, alış veriş merkezlerinde ve duraklarda oluşturulmasını,
BUÜ Rektörlüğü ile de kol kola girerek, tüm üniversite alanında kısmen yer alan bisiklet yolu ağını, bölgenin her noktasına yayılmasını ve gene bisiklet parkları ve kiralama noktaları oluşturulmasını, Paris’in Velib bisiklet kiralama sistemini, Burulaş uzmanlarının Paris’e gidip, yetkililerle konuşup, yerinde incelemelerini ve de benzer bir sistemi Bursa’da oluşturarak, tüm kente yayılmış bisiklet kiralama noktalarını yerleştirmelerini,
İmar planlarına bisiklet yollarının işlenmesini ve uygulamada yerleşim siteleri oluşurken, bu yolların yapımının ve bisiklet park yerleri yerleştirilmesinin zaruri kılınmasını,
Ve tabii en önemlisi, Bursa halkına kent içi ulaşımlarında, bisiklet kullanımını destekleyici çağrılarda bulunmanızı öneriyorum…