USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

E-tebligat adresi aldınız mı? (2)

03-11-2015

213 sayılı VUK hükümlerine göre tebliği gereken evrak (Örnek verirsek: vergi ceza ihbarnameleri, takdir komisyon kararları, ödeme emirleri ve benzeri hüküm ifade eden her türlü evrak ve yazı) elektronik imza ile imzalanacak ve vergi dairesi adına GİB tarafından muhatabın elektronik tebligat adresine iletilecektir. Elektronik tebligat sistemine internet vergi dairesi üzerinden erişilecektir. Elektronik imzalı tebliğ evrak, muhattabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır.
9) Elektronik Tebligat Sisteminden hangi hallerde çıkılabilir?
İsteyen istediği zaman sistemden çıkamaz. Ancak:
a - Tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının silinmesi (nevi değişikliği- birleşme halleri dahil)
b - Gerçek kişilerde ise ilgilinin ölümü veya gaipliğine karar verilmesi halinde sistemden çıkılabilir.
9. Muhattabın sorumluluğu
 Muhattap;
 a) E-Tebligat Talep Bildirimini süresinde, tam ve doğru olarak vergi dairesine beyan etmekle,
 b) Beyan edilen bilgilerde değişiklik olursa önceden veya en geç değişiklik tarihinde vergi dairesine bildirmekle,
 c) E–Tebligat Talep Bildiriminde belirtilen tüm şartlara riayet etmekle,
 ç) Sistem kullanımına ilişkin olarak kendisine verilmiş olan kullanıcı kodu, parola ve şifre gibi bilgilerini korumakla, üçüncü kişilerle paylaşmamakla ve başkasına kullandırmamakla,
 d) Kullanıcı kodu, parola ve şifre gibi bilgilerin istenmeyen şekilde üçüncü kişilerin eline geçtiğini tespit ettiğinde derhal vergi dairesine bilgi vermekle yükümlüdür.
Yukarıda yer verilen sorumlulukların yerine getirilmemesinden doğacak hukuki sonuçlar muhatabın sorumluluğunda olup tüm bildirimler vergi dairesine ulaştığı anda sonuç doğurur.
9. Ceza Hükümleri
Elektronik tebligat sistemine girmesi zorunlu olanlardan bu Tebliğ ile getirilen yükümlülüklere uymayanlar için Kanunun 148, 149 ve mükerrer 257nci maddeleri uyarınca, Kanunun Mükerrer 355inci maddesindeki cezai müeyyide uygulanır. Ceza uygulaması sonrasında resen oluşturulan internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi gerçek kişilerde mükellefe, tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküllerde doğrudan kanuni temsilcisine tebliğ edilir ve elektronik tebligat adreslerine tebligat gönderimine başlanılır. Yazımızın buraya kadar olan kısmı 456 sayılı tebliğin, tebliğe sadık kalınarak açıklaması idi. Şimdi, konuyu biraz daha basit lisanla açıklayalım.
1. Maliye Bakanlığı, vergi memurları veya posta ile size daha önce adresinize kağıt ortamında yaptıkları tebligatları, 01.01.2016 tarihinden itibaren internet vergi dairesi ve e-tebligat sistemi üzerinden yapacaktır.
2. Bir daha kağıt ortamında tebligat yapılmayacaktır. Ancak isterse yapabilir.
3. Her özel ve tüzel kişinin, şirketin yetkili kişisinin vergi dairesine 01.01.,2016 tarihine kadar, dolduracakları formlarla müracaat ederek kapalı zarf ile şifrelerini almaları şarttır. Formlarla beraber olan talebinize, yetki belgeleri, ticaret sicil gazetesi, vekaletname, imza sirküleri veya imza beyanları da eklenecektir.
4. E-tebligat adresiniz verilince herhangi bir tebligat olup olmadığını sık sık kontrol etmelisiniz. Çünkü 5 gün içinde e-tebligat geçerli sayılacaktır.
5. E-tebligat gönderildiğinde, mükellef talep ederse e-mail veya SMS ile de bilgi gönderilecektir.
6. E-tebligat adresini 01.01.2016 tarihine kadar almadığınız takdirde 2015 yılı için geçerli olan ve 2016 yılında artacak olan aşağıda belirtilen özel usulsüzlük cezaları uygulanacaktır.
a.Şirketler, birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı için 1300 TL;
b.İkinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tesbit edilenler ve defter tutan çiftçiler için ise 660 TL,
c.Diğerlerine 330 TL özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.

EKOHABER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?